30.11.11

Προτάσεις Ο.Κ.Μ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγ. Νικολάου 2012-201





Τα στενά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων έγινε πρόσκληση ενημέρωσης και παρέμβασης από το Δήμο, δεν μας επιτρέπουν, παρά τη θέληση μας, να υποβάλλουμε και να παρουσιάσουμε αναλυτικές προτάσεις σε όλα τα πεδία και τις θεματικές ενότητες.
Με τον ανωτέρω περιορισμό, από τη μελέτη του Επιχειρησιακού Προγράμματος που έχει δημοσιευτεί, θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί περισσότερα αναγκαία έργα.

Προτείνουμε τα παρακάτω: 

Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου




Καλημερα, 

Οριστικές αποφάσεις θα παρθούν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σχετικά με τους προϋπολογισμόυς για τα έργα του 2012-2014, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση, ανάδειξη και προστασία οικοσυστημάτων, η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, το μέλλον του πάρκου του Ελαιώνα της πόλης μας, η δημιουργία ποδηλατόδρομων, η διαχείρηση απορριμμάτων και πολλά άλλα σημαντικά θέματα. 

Ο χρόνος για τον οποίο είχαμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τα παραπάνω ήταν πάρα πολύ μικρός (μερικές ημέρες μόνο) και είναι σημαντικό απόψε να παρεβρεθούμε όσο περισσότεροι γίνεται ώστε να ακουστούν οι απόψεις μας στα σημαντικά αυτά θέματα,  τα οποία έχουν μέχρι τώρα αγνοηθεί από τις αρχές σε εγκληματικά επίπεδα. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου θα γίνει σήμερα Τετάρτη ώρα 18:00 στον 3ο όροφο του REX. Μπορεί να παρεβρεθεί όποιος ενδιαφέρεται για τα παραπάνω θέματα, η παρουσία του και μόνο θα είναι πολύ σημαντική. 


Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Βιομηχανικες Α.Π.Ε. και Παγκρητιο Δικτυο Αγωνα κατα Β.Α.Π.Ε.




 Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό στους πολίτες πως το νησί μας έχει γίνει στόχος εγχώριων και ξένων συμφερόντων λίγων μεγαλο-επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και της «πράσινης» ενέργειας,  με την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΕΚΑ και του Ελληνικού κράτους.

Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης από τη ΡΑΕ άδειες παραγωγής ενέργειας για Γιγαντιαίους Αιολικούς Σταθμούς:

Στον Ν. Ρεθύμνου 21 Σταθμοί  550 ΜW
Στο Ν. Χανίων 17 σταθμοί  449 Μ
W
Στο Ν. Ηρακλείου 12 σταθμοί 376 Μ
W
Στο Ν. Λασιθίου 23 σταθμοί 739 Μ
W

Συνολικά στην Κρήτη 73 αιολικοί σταθμοί 2.114 ΜW

Η Ενέργεια ως Κοινωνικό Αγαθό




Στις μέρες μας, η σχέση της οικολογίας με την γενική πολιτική παίρνει δραματική τροπή. Όχι ότι δεν υπήρχε πριν, αλλά τώρα και ο πιο δύσπιστος το αναγνωρίζει  (Βιομηχανικές ΑΠΕ πρόγραμμα Helios, Fast Track, διευρυμένη φτώχια).

Σαν Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό όπως και για το νερό.

 Μπροστά σε μια λαίλαπα επικίνδυνων πολιτικών για το περιβάλλον και τη ζωή μας, έχουμε μπροστά μας και τον εκβιασμό για την διακοπή ρεύματος στους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι».

28.11.11

Μια νέα χωματερή γεννιέται…



Μια νέα χωματερή γεννιέται…
και ένας υγρότοπος πεθαίνει.

Στάλθηκε από μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου


Σήμερα κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στον υγρότοπο του Καλού Χωριού ανακαλύψαμε το αδιανόητο!
Συγκεκριμένα κοντά στις εκβολές του ποταμού στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα κατά τις 17:00 το απόγευμα βρεθήκαμε μπροστά σε
μια μάζα σκουπιδιών και μπαζών τα οποία καίγονταν ανεξέλεγκτα. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες η φωτιά των σκουπιδιών βρισκόταν πολύ κοντά στα καλάμια και στην παραλία.

Αμέσως ρωτήσαμε κάποιους αγρότες που βρίσκονταν εκεί κοντά, αν γνωρίζουν κάτι. Μας απάντησαν: « Ο Δήμος φέρνει εδώ πάντα μπάζα, κλαδιά και σκουπίδια που μαζεύουν από την περιοχή και τα καίνε». Ακόμα και μέχρι τώρα δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό που μας είπαν!!
Είναι δυνατόν;
Παρακαλούμε τον Δήμο Αγίου Νικολάου άμεσα να δώσει μία απάντηση στο θέμα αυτό και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες!

Δείγματα πολιτισμού...


Σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του Δήμου μας, στο Βούλισμα Καλού Χωριού, φαίνονται τα απομεινάρια της καλοκαιρινής σεζόν. Οι τουρίστες ας απολαμβάνουν την παραλία "καθαρή". Το να την βλέπουν οι ντόπιοι έτσι τον υπόλοιπο χρόνο δεν έχει καμία σημασία. Ντροπή στους αρμοδιους. Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου θα αναγκαστεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε καταγγελίες εάν δεν απομακρυνθούν άμεσα αυτά τα σκουπίδια από την παραλία. 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΣ



Καλημερα, 
Με αφορμη την τελευταία Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σημαντικό να συνεδριάσουμε σήμερα και να περεβρεθούν όσο περισσότεροι γίνεται.

Στην επιτροπή, ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για τα έργα του 2012, στον οποίο φαίνεται ότι θα ξοδευτούν 300.000 Ευρώ για την αρχιτεκτονική μελέτη του Ελαιώνα και έπειτα 3.000.000 Ευρώ για τα έργα που θα γίνουν στο χώρο. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα ξοδευτούν 3.000 Ευρώ για την "περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κόσμου" και αποφάσισαν  ότι αυτό θα γίνει μόνο για την ανακύκλωση.
Όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουν και να μπορούν να πούν τις λεπτομέρειες. 

Οριστική απόφαση για τα παραπάνω αυτά θα παρθεί την Τετάρτη που μας έρχεται 30/11/2011 σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου που θα γίνει στον 3ο όροφο του REX όπου και θα επέμβουμε. 

Απόψε στις 8 στο Chez George θα κάνουμε ΔΣ για να προετοιμαστούμε και σας περιμένουμε. 


Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

18.11.11

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

Δελτίο Τύπου Οικοκρήτη:

Οι τοπικές επιτροπές αγώνα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες που μαζευτήκαμε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 από κάθε γωνιά της Κρήτης για να συντονίσουμε τις δράσεις μας κατά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας γιγαντιαίας κλίμακας που σχεδιάζονται στην Κρήτη, αποφασίσαμε από κοινού και συγκροτήσαμε Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα.

Το Δίκτυο καθημερινά διευρύνεται με νέες συμμετοχές.

Εως τώρα συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Η σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους!




Η δυνητικά καταστροφική μείωση του αριθμού των μελισσών, βασικών μεσολαβητών στην αναπαραγωγή της τροφικής αλυσίδας για τον παγκόσμιο πληθυσμό, συνεχίζεται, όσο οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους, από την χρήση εντομοκτόνων, ως την μόλυνση του αέρα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.

17.11.11

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ



Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου,

Σας καλούμε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου σε περιήγηση που θα πραγματοποιηθεί σε κάποιους από τους υγρότοπους του Λασιθίου μαζί με εκπροσώπους της WWF Ελλάς. Σκοπός της περιήγησης αυτής είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων αυτών, την αξία τους για τη ζωή και την υγεία μας και την συνειδητοποίηση της άμεσης ανάγκης προστασίας τους.

Θα συναντηθούμε στις 8:00 το πρωί στον κοινόχρηστο χώρο έξω από το εστιατόριο ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ κοντά στα σχολεία ώστε να ξεκινήσουμε την εκδρομή μας με όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα.

8.11.11

Πρόσκληση σε Ενημέρωση για την Φυσική Δόμηση


Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος ο οποίος περιγράφει τις τεχνικές κατασκευής βιώσιμων και ανθεκτικών κατοικιών χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που βρίσκονται στο άμεσο φυσικό περιβάλλον του χτιζόμενου οικήματος. Οι κατασκευές αυτές είναι απλές, με την αισθητική της φύσης και μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα με μικρό κόστος. 

Ο κ. Γιώργος Σακελλάρης είναι γεωπόνος – κηποτέχνης και δημιουργός κατοικιών φυσικής δόμησης και έχει καλέσει την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου στο χώρο του όπου έχει δημιουργήσει υπέροχες κατασκευές με φυσικά υλικά. Θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φυσική δόμηση σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας για να δώσουμε ζωή και χαρακτήρα σε αυτούς.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Νοέμβριου στις 17:00μμ το απόγευμα. Περιμένουμε όσους φίλους και μέλη της ομάδας μας ενδιαφέρονται να παρευρεθούν.

Συνάντηση στο παρκινγκ του LIDL στις 16:50μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 694 919 2412

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

2.11.11

Συνάντηση για το αστικό πράσινο Αγίου Νικολάου

Καλημέρα σε όλους,

 Αύριο Πέμπτη 3/11 στις 6.30 μμ θα γίνει συνάντηση της ομάδας Aστικού Πρασίνου με τον αντιδήμαρχο κο Νίκο Αφορδακό και την γεωπόνο του Δήμου, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος παρέμβασης στα δέντρα της πόλης, σύμφωνα με τον κατάλογο των λεηλατημένων δέντρων που η Οικολογική Κίνηση είχε παραδώσει στον Αντιδήμαρχο στις αρχές του καλοκαιριού. Καλούνται όλα τα μέλη της ομάδας Αστικού Πρασίνου στη συνάντηση, αλλά και μέλη/φίλοι της Οικολογικής Κίνησης που δεν είναι στην ομάδα αυτή αλλά επιθυμούν να έρθουν. Άλλωστε ο τρόπος που θα συμμετέχουμε στη δράση αφορά όλη την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου. Ραντεβού κάτω από το Δημαρχείο Αγίου Νικολάου 10 λεπτά πριν το ραντεβού. 

Σας περιμένουμε,

ΟΚΜ 

1.11.11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΙΡΑΜΒΕΛΛΟΥ


 Την Δευτέρα 24/10/2011 συνεδρίασε η ΟΚΜ με τα παρακάτω θέματα: 
1)      Τον Υγρότοπο του Αλμυρου
2)      Το Αστικό Πράσινο
3)      Προτάσεις για τον ΕΟΤ
Αναλυτικότερα, για το κάθε θέμα: