30.11.11

Η Ενέργεια ως Κοινωνικό Αγαθό
Στις μέρες μας, η σχέση της οικολογίας με την γενική πολιτική παίρνει δραματική τροπή. Όχι ότι δεν υπήρχε πριν, αλλά τώρα και ο πιο δύσπιστος το αναγνωρίζει  (Βιομηχανικές ΑΠΕ πρόγραμμα Helios, Fast Track, διευρυμένη φτώχια).

Σαν Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό όπως και για το νερό.

 Μπροστά σε μια λαίλαπα επικίνδυνων πολιτικών για το περιβάλλον και τη ζωή μας, έχουμε μπροστά μας και τον εκβιασμό για την διακοπή ρεύματος στους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι».


Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας, ότι μπορεί να υπάρχει σπίτι στην Ελληνική επικράτεια που να μην έχει το στοιχειώδες κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, το παιδί να μην έχει φως να διαβάσει. Τα στοιχειώδη της ενέργειας και του πόσιμου νερού πρέπει να διασφαλίζονται στις σύγχρονες, πολιτισμένες κοινωνίες και να μην γίνονται αντικείμενο πλουτισμού από κανένα.

Με το ίδιο βλέμμα ασκούμε κριτική στην λεηλασία των φυσικών πόρων που πάει να γίνει πράξη με τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το πρόγραμμα HELIOS το οποίο μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση το έχει στην προμετωπίδα των σχεδίων «ανάπτυξης» της χώρας. Ίδια λογική επικρατεί με τα σχέδια FAST TRACK με τα οποία παραθαλάσσιες περιοχές, (τεράστιες εκτάσεις) προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και στους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους.

Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην λεηλασία των δασών μας σε πανελλαδικό επίπεδο τόσο από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Α.Π.Ε. όσο και από τα όλο και διευρυνόμενα φτωχότερα νοικοκυριά για να καλυφθούν οι ανάγκες σε θέρμανση ή και από εμπόρους ξυλείας. Αυτό είναι μία από τις ενδείξεις για την επίδραση της γενικευμένης φτώχειας στην φύση.

Για όλα τα προηγούμενα η Οικολογική Κίνηση δεν δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορη. Είμαστε αλληλέγγυοι, με κάθε πολίτη, με κάθε κίνημα, αυτής της χώρας που αντιστέκεται, με τον τρόπο του ο καθένας σε αντικοινωικές και καταστροφικές επιλογές.


Το ΔΣ Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
http://ecomirabello.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου