30.11.11

Βιομηχανικες Α.Π.Ε. και Παγκρητιο Δικτυο Αγωνα κατα Β.Α.Π.Ε.




 Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό στους πολίτες πως το νησί μας έχει γίνει στόχος εγχώριων και ξένων συμφερόντων λίγων μεγαλο-επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και της «πράσινης» ενέργειας,  με την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΕΚΑ και του Ελληνικού κράτους.

Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης από τη ΡΑΕ άδειες παραγωγής ενέργειας για Γιγαντιαίους Αιολικούς Σταθμούς:

Στον Ν. Ρεθύμνου 21 Σταθμοί  550 ΜW
Στο Ν. Χανίων 17 σταθμοί  449 Μ
W
Στο Ν. Ηρακλείου 12 σταθμοί 376 Μ
W
Στο Ν. Λασιθίου 23 σταθμοί 739 Μ
W

Συνολικά στην Κρήτη 73 αιολικοί σταθμοί 2.114 ΜW


Μαζί με τις άδειες φωτοβολταϊκών, υβριδικών (με αντλησιοταμίευση υδάτων), ηλιοθερμικών κλπ το συνολικό μέγεθος ανέρχεται σε 4.100 ΜW, ενώ εκκρεμεί και το σχέδιο « Ήλιος» όπου στις 20/10/2011 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης έστειλε επιστολές σε όλους τους Δημάρχους της χώρας συμπεριλαμβανομένου και της Κρήτης, ζητώντας να προταθούν από τους Δήμους δημοτικές εκτάσεις  κατά προτίμηση χαμηλής παραγωγικότητας και άνω των 500 στρεμμάτων, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 Όλα αυτά την στιγμή που οι μέγιστες ανάγκες της Κρήτης σε ενέργεια ανέρχονται στα 750 MW (σημείο αιχμής το καλοκαίρι).

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τις τοπικές κοινωνίες όταν επιχειρηματικά σχέδια φαραωνικής κλίμακας άρχιζαν να κατατίθενται στις αρχές, συγκεκριμένα στη ΡΑΕ, τα οποία αφορούσαν εκτάσεις για τις οποίες οι κάτοικοι δεν είχαν ερωτηθεί, άλλαζαν οι χαρακτηρισμοί γης, δεσμεύονταν εκτάσεις με πλάγιο τρόπο, κοκ.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα σε όλο το νησί έχουν λάβει χώρα πάνω από 10 εκδηλώσεις/συζητήσεις/συνελεύσεις, με θέμα τις Β.Α.Π.Ε (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) όπου οι τοπικές κοινωνίες, θεσμικοί, μη θεσμικοί φορείς, σύλλογοι και πολίτες κατέθεσαν τις θέσεις, τον προβληματισμό τους και κυρίως τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο δρομολογείται το σχέδιο ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στη χώρα και ειδικότερα στο νησί μας, τονίζοντας το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ενημερώθηκαν και δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το ζήτημα, το οποίο απειλεί να υποθηκεύσει τη σημερινή και μελλοντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και τις παραγωγικές δυνατότητες, δυνάμεις και σχέσεις του νησιού και μάλιστα στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία, με την οικονομική πίεση να αυξάνεται συνεχώς και τις ολοένα αυξανόμενες πιέσεις για «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.

Η δυναμική όλων αυτών των επιμέρους συναντήσεων οδήγησε στην συνάντηση στο Πάνορμο Ρεθύμνου την Δευτέρα 14/11/2011, όπου συμμετείχαν η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, οι Επιτροπές αγώνα Κρούστα και Κριτσάς και συνολικά 27 περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες, κινήσεις, ομάδες, επιτροπές αγώνα και εκπρόσωποι συνελεύσεων που δημιουργήθηκαν για το λόγο αυτό. Το αποτέλεσμα της συνάντησης της 14/11 ήταν να δημιουργηθεί ένα Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα ενάντια στις βιομηχανικές Α.Π.Ε., το οποίο θα συντονίζει τις δράσεις σε πακγκρήτιο επίπεδο κατά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας  γιγαντιαίας κλίμακας που σχεδιάζονται στο νησί.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση του Δικτύου πάρθηκαν αποφάσεις για τον συντονισμό εκπροσώπων από κάθε νομό, συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας ενός κοινού ταμείου που θα φροντίζει για διάφορα έξοδα (πχ νομικά έξοδα για αγωγές, υποστήριξη σε ακτιβιστές που διώκονται κλπ) καθώς και η ενδεχόμενη οργάνωση μιας πρώτης συντονισμένης κινητοποίησης διαμαρτυρίας στη περιφέρεια Κρήτης, όπου θα ανακοινωθούν με δυναμικό τρόπο τα αιτήματα του ψηφίσματος της 1ης  συνάντησης  Πανόρμου:

Ψήφισμα της 1ης Συνάντησης Πανόρμου
Η Κρήτη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο ισχύος, με έργα βιομηχανικής κλίμακας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες ) όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για μια ολοκληρωτική, βάναυση και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.
Η επέλαση αυτή, που εξελίσσεται στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την τοπική κοινωνία, έρχεται να ολοκληρώσει την  ανατροπή του παραγωγικού προτύπου του νησιού.
Η άναρχη ανάπτυξη, η πολιτική υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα, η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας χρόνια τώρα δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν αυτό το πρότυπο.
Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),  πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με την αυτοπαραγωγή, την άμεση διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξη και όχι την υποκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και   φυσικών πόρων.
Για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των έργων αυτών έχει ψηφιστεί νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.ά.) που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σχεδόν παντού, σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη ζωνών Α’ απόλυτης προστασίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, διαδικασία που στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν έχει όρια, πέρα από αυτά που θα θέσει η ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Ο καθορισμός των έργων αυτών ως έργων «εθνικής ωφέλειας», που επιτρέπει τη χωροθέτησή τους σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα επίλυσης των ιδιοκτησιακών ζητημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·        Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών  κοινωνιών.
·        Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.
·        Να μην υποδείξει κανένας Δήμαρχος χώρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών του προγράμματος «Ήλιος», όπως ζήτησε να κάνουν ο υπουργός ΠΕΚΑ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
·        Να εμποδίσουμε από κοινού την εγκατάσταση ενεργειακών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας.
·        Να υπερασπιστούμε:
-          Τις ντόπιες παραγωγικές δραστηριότητες και τους παραγωγούς του τόπου μας που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια.
-          Τις  δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.
·        Να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Κρήτη και θα σέβεται τους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους και το απαράμιλλο κρητικό τοπίο.

Πάνορμο, 14 Νοεμβρίου 2011
Καλούμε όλους τους κρητικούς, φορείς, δημάρχους και περιφέρεια όπως στηρίξουν το δίκτυο, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του νησιού μας, πριν να είναι αργά.
_________________________________________________________________
Δελτίο Τύπου:
Οι τοπικές επιτροπές αγώνα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες που μαζευτήκαμε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 από κάθε γωνιά της Κρήτης για να συντονίσουμε τις δράσεις μας  κατά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας  γιγαντιαίας κλίμακας που σχεδιάζονται στην Κρήτη, αποφασίσαμε από κοινού και συγκροτήσαμε Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα.
Έως τώρα συμμετέχουν:
Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς
Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς
Επιτροπή Αγώνα Κρούστα
Κίνηση Πολιτών Ασημίου
Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων
Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων
Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο
Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα
Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου
Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών
Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης

και πλήθος πολιτών από κάθε γωνιά της Κρήτης.

https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape/ (η σελίδα έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά)
padyagobape@gmail.com
_________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου