29.5.14

Ώρα μηδέν για τον χημικό εφιάλτη - Απαγορεύτηκε η αλιεία στη Μεσόγειο



Φωτογραφική δημιουργία του Δημ.Μανιώρου για τον χημικό εφιάλτη
Δυστυχώς, επαληθεύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι χειρότεροι φόβοι των Κρητικών και οι πληροφορίες που από την Τρίτη δημοσίευσε το ekriti, για την επικίνδυνη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάπου κοντά στο νησί, και ακούει στο όνομα: "καταστροφή των χημικών του Ασαντ" (άραγε να είναι μόνο αυτά;) εν πλω. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ekriti.gr, ο καθηγητής και μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, εξέδωσε ανακοίνωση για απαγόρευση της αλιείας από τις 24 Μαίου έως τις 15 Ιουλίου, σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου - νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων! Πρόκειται για την επίμαχη περιοχή, όπου αναμένεται να ξεκινήσει, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη, η υδρόλυση των χημικών της Συρίας!

Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο είναι μια Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του FAO, που προωθεί τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνεδρίαση, όπως διαβάζουμε, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Μαίου, συμμετείχε και η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη.

Προς Fast Track η επένδυση της VOPAK στην Σητεία

Οριστικά εκτός…ολλανδικών πλάνων VOPAK για τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης πετρελαιοειδών της εταιρίας Vopak βρίσκεται ο κόλπος της Δερμάτου στη Βιάννο. Ο ολλανδικός κολοσσός ωστόσο επιμένει για την Κρήτη και κατέθεσε αίτηση στο invest in greece για να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και στα φαστ τρακ, αλλά σε άλλη περιοχή!

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο σχεδιασμός για τη Δέρματο οι Ολλανδοί της VOPAK κατέθεσαν πλήρη φάκελο. Σύμφωνα με στοιχεία του φακέλου που έχει καταθέσει η ολλανδική εταιρεία προσανατολίζεται πλέον στην περιοχή του Αθερινόλακκου, την οποία και θεωρεί την πλέον κατάλληλη κι αφού έχει διερευνήσει και άλλες εντός και εκτός Κρήτης.

Μάλιστα υπάρχουν και πλήρη σχεδιαγράμματα, μακέτες και αναλυτικά στοιχεία για την περιοχή όπου προγραμματίζεται η επένδυση που μπορεί να φτάσει και τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις στον υγρότοπο Αλμυρού 2+3+4 Ιουνίου 2014


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου (Ιεράπετρας – Νεάπολης), σε συνεργασία με την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, τον Δήμο Αγ. Νικολάου, την Οικολογική Κίνηση Μεραμπέλλου, την Ένωση των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μεραμπέλλου, το Γραφείο Κρήτης του WWF και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, διοργανώνουν στις 02, 03, & 04 Ιουνίου 2014, δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2014), στις εκβολές και την παραλία του Αλμυρού στον Άγιο Νικόλαο.

Στις δράσεις που θα αναπτυχθούν, έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 300 μαθητές και 25 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου, των δημοτικών και νηπιαγωγείων του δήμου Αγίου Νικολάου. Μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες, αν τους ενδιαφέρει.


Το Πρόγραμμα της δράσης έχει ως εξής:


(Κάθε ημέρα θα ακολουθείται το ίδιο πρόγραμμα)

02 - 03 – 04  Ιουνίου 2014

08:30 Υποδοχή των μαθητών στην παραλία του Αλμυρού Αγ. Νικολάου.

08:30-09:00 Παιχνίδια γνωριμίας και χωρισμός σε ομάδες από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Λασιθίου

09:00-12:00 Βιωματικά Εργαστήρια.

Π.Ο ΚΠΕ Λασιθίου (Δασκαλάκης Π., Μυλωνάκης Ευ., Βουμβουλάκης Χ., Τσαντηράκη Σ., Λιανόπουλος Γ.) : Μετρήσεις ποιότητας του νερού σε μαθητές Δ,Ε,ΣΤ τάξης και παιχνίδια – αφήγηση παραμυθιού δραματοποίηση, σε μαθητές μικρότερης ηλικίας.
WWF (Εμιλυ Πεδιαδίτη): Παρατήρηση μικροοργανισμών του υγρότοπου με μικροσκόπια και στερεοσκόπια, για μέτρηση βιοποικιλότητας.
Οικολογική Κίνηση Μεραμπέλλου (Μαρκάκης Μ., Γεροντής Μ.): Φυτεύουμε ένα σποράκι και το υιοθετούμε.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (Ρουκουνάκης Μ.) : Παρατήρηση πουλιών υγρότοπου Αλμυρού.
Δήμος Αγ. Νικολάου (Βιδακης Σ., Λαζαράκη Μ.): Η παραλία του Αλμυρού και η διαχείρισή της από τον δήμο.
12:00-13:00 Παιχνίδια στην άμμο!!!! Π.Ο ΚΠΕ Λασιθίου

13:00 Αναχώρηση ομάδων μαθητών


28.5.14

Οι Αμερικάνοι γκρεμίζουν την Μύκονο με την έγκριση της εκκλησίας! (VIDEO)

Έκτακτο γεγονός | Οι Αμερικάνοι γκρεμίζουν την Μύκονο

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του οικισμού Διβούνια που βρίσκεται στην περιοχή Καλαφάτης της Μυκόνου όταν αντίκρισαν νωρίς το πρωί τις αστυνομικές δυνάμεις με μπουλντόζες μισθωμένες από την αμερικάνικη εταιρεία έτοιμες να αρχίσουν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.


Οι αμερικάνικη εταιρεία που αγόρασε ολόκληρη την περιοχή μαζί με τον οικισμό από την εκκλησία σχεδιάζει την κατασκευή υπερπολυτελεστατου πεντάστερου ξενοδοχείου.

Οι κάτοικοι του οικισμού είναι αγανακτισμένοι με την συγκεκριμένη απόφαση και υποστηρίζουν ότι έχουν δικαιώματα στην περιοχή αφού διαμένουν εκεί επί τεσσάρων γενεών. 

https://www.youtube.com/watch?v=xzD0qwcl76U#t=289


Οι επενδυτές πλήρωσαν τα ΜΑΤ να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα στη Μύκονο


Μία από τις μεγαλύτερες και πολυτελέστερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στο κόσμο, η W Hotels and Resorts, βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη επένδυση η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Νησί των Ανέμων. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη διεθνή αλυσίδα που ετοιμάζεται να βάλει τη σφραγίδα της στη Μύκονο. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβεί, κυρίως λόγω των αυστηρών όρων δόμησης που ισχύουν από το 2005 αλλά και της γραφειοκρατίας που παραμένει αποτρεπτικός παράγοντας για τις ξένες επενδύσεις.

27.5.14

Συνάντηση Δ.Σ. την Τετάρτη 28/5/14 στις 7.30μ.μ. στην καφετέρια Βότσαλο


Την Τετάρτη 28/5/14 στις 7.30μ.μ. στην καφετέρια Βότσαλο θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης με κυρίως θέματα:
1. Η συμμετοχή της Ο.Κ.Μ. στο Παιδικό Φεστιβάλ
2. Βράβευση σχολείου με την "Πράσινη Σημαία"
3. Εκδηλώσεις στον Αλμυρό για την ημέρα περιβάλλοντος
4. Προώθηση - παρουσίαση του παραμυθιού "Το Πνεύμα του Ποταμού"

Οι συναντήσεις μας είναι ανοιχτές προς όλους που επιθυμούν να συμβάλλουν με την συμμετοχή τους.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Άγιος Νικόλαος Κρήτης
Τηλ: 6944465690, e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com


26.5.14

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ


Αντισυνταγματική κρίθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1906/2014) η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση αναμένεται να λειτουργήσει ως «πιλότος» και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους αντίστοιχες προσφυγές των εργαζομένων της.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι της Αθήνας που ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση (25/4/2012) της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε χωρίς αντάλλαγμα από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.

Στο σκεπτικό της απόφασης με την οποία έκαναν δεκτή την προσφυγή, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στο Σύνταγμα -άρθρα 5 και 21- που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. «Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Οπως επισημαίνεται, «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας». Οι σύμβουλοι Επικρατείας διευκρινίζουν περαιτέρω: «Συνίστανται δε οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».

«Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος», αναφέρεται στην απόφαση.

Με άλλες αποφάσεις απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους αιτήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, του Σωματείου Εργαζομένων Εταιρείας Υδρεύσεως - Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.


24.5.14

Φιλελευθερισμός και στις παραλίες



Μια μέρα στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 ξεκινούσα με την παρέα μου για να πάμε για μπάνιο σ’ένα μέρος που δε βρισκόταν μέσα στη Χαλκιδική, όπως συνηθίζεται μ’εμάς τους Θεσσαλονικείς, αλλά πιο κοντά στην πόλη, σε μία περιοχή γεμάτη κακές παραλίες, με ρηχά για πολλά μέτρα και θολά νερά.
Γνωρίζαμε όμως από άλλες χρονιές ένα μικρό και αρκετά άγνωστο κομματάκι ακτής, όπου για κάποιον παράξενο λόγο, η παραλία εκεί ήταν μια χαρά και η θάλασσα αρκετά καθαρή.

Εκείνο το καλοκαίρι ανακαλύψαμε ότι η αγαπημένη μας κοντινή παραλία όχι μόνο είχε πάψει να είναι άγνωστη, αλλά είχε πλέον γεμίσει ξαπλώστρες. Κι όταν λέω ότι είχε γεμίσει, εννοώ ότι κάποιος είχε καταλάβει ολόκληρο το κομμάτι για το οποίο μιλούσα, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, εκτός από μία λωρίδα μπροστά στη θάλασσα, τριών-τεσσάρων μέτρων το πολύ. Βλέποντας αυτό το θέαμα, η γενική αντίδραση αρκετών στην παρέα ήταν περίπου: Ώστε έτσι ξηγιέται ο μαλάκας; ωραία, θα πάμε να βάλουμε την ομπρέλα ακριβώς μπροστά στις ξαπλώστρες του, λοιπόν. Στο κάτω κάτω δε μας έχει αφήσει άλλη επιλογή.

Μέσα σε δύο λεπτά, ο προαναφερθείς μαλάκας βρέθηκε πάνω απ’τα κεφάλια μας, ζητώντας να μάθει γιατί δεν πηγαίναμε λίγο πιο πέρα (λίγες εκατοντάδες μέτρα μόνο, εκεί που δεν κολυμπά κανείς γιατί η θάλασσα είναι χάλια) να βάλουμε την ομπρέλα μας εκεί.

Μετά τις προφανείς απαντήσεις και ενώ ο τύπος είχε ήδη καταφύγει στο πρώτο πράγμα που ήξερε, δηλαδή στον κλασσικό ελληναράδικο τσαμπουκά εναντίον μου (ήμουν ο άντρας της παρέας, βλέπετε), όσοι είχαμε συμμετέχει σ’αυτή την ανούσια κουβέντα με κάποιον που θεωρούσε ότι επειδή έδωσε μερικά λεφτά στο δήμο, είχε αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στη μόνη καλή παραλία σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τη συγκατάβαση της υπόλοιπης παρέας που έλεγε πλέον: Χέστο μωρέ, πάμε στις ξαπλώστρες. Κερνάω εγώ, αν δε θες να πληρώσεις. Γινόμαστε θέαμα και άλλα παρόμοια, που προσωπικά με εκνεύρισαν ακόμα περισσότερο, ειδικά αφού ο τύπος επιστράτευε πλέον τα υψηλά επιχειρήματα του μνημονιακού αφεντικού περί των αίτιων της κρίσης, δηλαδή: Γι’αυτό δεν πάει μπροστά αυτή η χώρα κλπ.

Εμ, γι’αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, στο μνημόνιο, επειδή κάποιοι σε αυτή τη χώρα σαμποτάρουν συνεχώς κάθε επένδυση, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, αρνούμενοι να κάνουν πλούσιο κάποιον που απλά τσεπώνει μια επιδότηση και σκάει μύτη στην παραλία για να σου πουλήσει αέρα κοπανιστό, σα να είναι ιδιοκτησία του ένα δημόσιο αγαθό.
Τέτοιοι άνθρωποι θα φέρουν την ανάπτυξη, εισπράττοντας ένα δεκάευρο ανά κεφάλι λουόμενου και πληρώνοντας κανα τριακοσάρι ευρώ σε δύο παιδιά, στην πραγματικότητα χωρίς να προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία κάτι περισσότερο από ένα φραπόγαλο, καταλήξαμε να λέμε, αναμασώντας ειρωνικά όλους τους σχετικούς Μανδραβελισμούς, με αποτέλεσμα να λήξει επιτέλους η συζήτηση.

Λίγα λεπτά αργότερα, βρέθηκαν κι άλλοι άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο, στήνοντας τις ομπρέλες τους μπροστά στις ξαπλώστρες.
Την επόμενη φορά που πήγαμε στη συγκεκριμένη παραλία, ο καινοτόμος επιχειρηματίας που τον καταπιέζουν οι μίζεροι με τις Ι.Χ. ομπρέλες τους είχε πλέον βρει λύση σε όλα τα προβλήματά του: οι ξαπλώστρες του έγλειφαν το κύμα, αλλά αυτό ασφαλώς δεν του αφαιρούσε το θράσος να απειλεί όποιον διαμαρτυρόταν ότι θα φέρει τη δημοτική αστυνομία να τον κανονίσει.

Κάθομαι και τα θυμάμαι όλα αυτά, γιατί αυτό που με πείραξε πολύ περισσότερο από το θράσος του καντινιέρη entepreneur ήταν ο αθεράπευτος μικροαστισμός μερίδας της παρέας που φοβόταν ότι όταν διεκδικείς το δικαίωμά σου σε ένα τετραγωνικό άμμου, ξεφτιλίζεσαι απέναντι στον κόσμο που θα σε θεωρήσει τζαμπατζή.

Πολύ καιρό πριν αποφασίσει η αγαπημένη μας κυβέρνηση – ακομπλεξάριστη πλέον για το απολυταρχικό νεοφιλελευθερισμό της – να νομοθετήσει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να πάψουν και οι παραλίες να αποτελούν δημόσιο αγαθό και να γίνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες δε θα έχει καμία θέση όποιος δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει, ήταν έκδηλα τα σχετικά κόμπλεξ πολλών συμπολιτών μας: όντας μισθωτοί που τους άρεσε στον ελεύθερό τους χρόνο να παίζουν τους αστούς, ένιωθαν υποχρεωμένοι να κάτσουν σε ξαπλώστρα, όχι μόνο βλέποντας το να τους εκμεταλλεύονται οικονομικά σα δείγμα κοινωνικού στάτους, αλλά και βρίσκοντας μίζερο όποιον δεν είχε όρεξη να τους μιμηθεί.

Η πλειοψηφεία των Ελλήνων έμαθε από καιρό να ανέχεται κάθε είδους αεριτζήδες. Γιατί όχι λοιπόν και αυτούς της ξαπλώστρας, κι ας καταπατούσαν τους ήδη απαράδεκτους κανονισμούς, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερες εκτάσεις από το επιτρεπόμενο και μη αφήνοντας έστω ένα κενό λίγων μέτρων από τη θάλασσα.

Ο πολίτης που ψαρώνει όταν του λένε ότι η ομπρέλα του και η ψάθα στο πάτωμα τον κάνουν να δείχνει σα γύφτος, ενώ αντίθετα, έχει πειστεί ότι η selfie που θα τραβήξει στην ξαπλώστρα δείχνει, όχι ότι τον πιάνουν μαλάκα, αλλά ότι κάνει καλή ζωή και θα έπρεπε να ζηλέψουμε, είναι ένας πολίτης που δεν έμαθε ποτέ να διεκδικεί ούτε τα στοιχειώδη: από την πρόσβαση στην παραλία μέχρι το ίδιο το νερό που πίνει.

Του λείπει – κι αυτό είναι το πραγματικά αστείο – ακριβώς αυτό που οι φιλελεύθεροι, όταν τους συμφέρει, συνηθίζουν να αποκαλούν ευρωπαϊκή κουλτούρα, γιατί οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών μητροπόλεων σπάνια υποφέρουν από το νεοελληνικό μικροαστισμό που θεωρεί υποχρεωτικό το να κάτσεις σε μαγαζί, αντί να χαρείς το δημόσιο χώρο, αράζοντας στα γρασίδια κάποιου πάρκου.

Είναι ένας πολίτης που ύστερα από 5 λεπτά τηλεόρασης, θα πειστεί ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες υγείας, η παιδεία και τα παιδιά του μαζί, αρκεί να του πεις ότι όλα αυτά τα περί δημόσιων αγαθών είναι χρεωκοπημένες σοβιετικές αντιλήψεις, όπου το «σοβιετικές» αποτελεί ένα ομιχλώδες συνώνυμο του ντεμοντέ, σαν το καπέλο που φορούσε συνεχώς στα τελευταία του ο Καζαντζίδης.

Είναι αυτός που ακούει στα σοβαρά τα επιχειρήματα των μιντιακών υπαλλήλων του εθνικού εργολάβου, που τίποτα δε θα τον αποτρέψει από το να πνίξει σε τοξικές ουσίες χιλιάδες κατοίκους και να καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή της Χαλκιδικής (δημιουργώντας όμως εκατοντάδες θέσεις εργασίας!), αφού η κυβέρνηση του έκανε δώρο μεταλλευτικό πλούτο δισεκατομμυρίων και τι αντίλογος να υπάρξει σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση, εφόσον το να ζει ένας κεφαλαιοκράτης με δημόσιο χρήμα δεν αποκαλείται σοβιετική αντίληψη από κανέναν Μανδραβέλη.

Είναι λοιπόν εύκολο να λέμε το προφανές, ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα σταματήσει πουθενά, μέχρι να γίνουμε ένα best-of κάθε νεοφιλελεύθερης μπανανίας αυτού του κόσμου, αλλά μία πικρή αλήθεια είναι ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μας δώσει τις παραλίες που η πλειοψηφεία των πολιτών απέδειξε ότι της αξίζουν.
Δηλαδή αυτό:


Αναδημοσίευση από http://parallhlografos.wordpress.com

23.5.14

H αφίσα του φετινού ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ στον Άγ. Νικόλαο



Η Οργανωτική Επιτροπή του Παιδικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου ολοκληρώνοντας την τελική φάση προετοιμασίας, παρουσιάζει την αφίσα της 5ης διοργάνωσης και μοιράζεται με όλους τη χαρά της συμπλήρωσης 5 χρόνων γιορτής!
5 χρόνια γιορτάΖουμε μαζί με τα παιδιά!
Μέσα από δεκάδες διαφορετικών εκδηλώσεων τα προσκαλέσαμε
να δημιουργήσουν, να προβληματιστούν, να παίξουν, να εκφραστούν,
να αυτοσχεδιάσουν, να διασκεδάσουν... Τα προκαλέσαμε να ονειρευτούν!
5 χρόνια γιορτάΖουμε σαν παιδιά!
Μια στιγμή της παιδικότητας που περνά και χάνεται, αιχμαλωτίστηκε από το φωτογραφικό φακό του αγαπημένου φίλου Αλέξανδρου Σούλτου...
Έγινε η αφίσα της φετινής γιορτής...
Να ζωντανεύει την προσμονή κάθε γιορτής...
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

20.5.14

Ψήφισμα - Καταγγελία στο σχέδιο νόμου για Αιγιαλό & Παραλίες


Οι φορείς που υπογράφουν παρακάτω, μετά τη συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», καταγγέλλουν ότι:

Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της «ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.

Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.

Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν το παρόν ψήφισμα δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλ. την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική του λαού της για το παρόν και το μέλλον.

Ενώνουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 111.930 και πλέονζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούν τους βουλευτές και τα κόμματα να γνωστοποιήσουν στους πολίτες άμεσα τη σαφή θέση τους απέναντί του.

Οι Υπογράφοντες Φορείς

1. Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
2. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.)
(Δίκτυο 87 οικολογικών οργανώσεων)
3. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.)
4. Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας
5. Σύλλογος Ελλήνων ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Σ.Ε.Α.)
6. ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
7. Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής)
8. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
9. ΔΙΚΤΥΟ Οικολογικών Οργανώσεων ΑΙΓΑΙΟΥ
10. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
11. Αρχίλοχος Πάρου
12. Πολιτιστικός-Οικολογικός Σύλλογος Μικρασιατών Λουτρών Λέσβου Το ΔΕΛΦΙΝΙ
13. ΜΚΟ «Σόλων» για τη σύνθεση και τον οικολογικό πολιτισμό
14. Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας Σαρωνικού
15. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
16. Δίκτυο EcoCorfu ΟικοΚέρκυρα
17. Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση της Οίτης
18. «Φαληρός» Περιβαλλοντικός Σύλλογος Π. Φαλήρου
19. Οικολογική Συνεργασία Παλαιού Φαλήρου
20. Οικολόγοι Ριζοσπάστες
21. Οικολογικός Σύλλογος Προστασίας Κορινθιακού Κόλπου (ΟΙΚΟ.ΣΥΛ.Κ.Ο.)
22. ΑΛΚΥΩΝ – Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου
23. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης
24. Κίνηση πολιτών κατά του ξεπουλήματος και της καταστροφής του Ερημίτη, Κασσιώπη Κέρκυρας
25. Περιβαλλοντική οργάνωση «Νέες Δρυάδες» (Αθήνα)
26. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Ρόδου
27. ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
28. Σύλλογος Κατελειού για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης Κεφαλληνίας
29. Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου "Μεσοποταμία"
30. Περιβαλλοντική Παρέμβαση ‘Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ’, Κέρκυρα
31. Σωματείο Οικιστικής Ανάπτυξης & Προστασίας του Περιβάλλοντος Πρασσών-Κιμώλου «ΤοΠρασσονήσι».
32. Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας
33. «Νότιον Σήμα» (κίνηση πολιτών των νοτίων προαστίων Αττικής)
34. Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
35. Οικολογική Κίνηση Δήμου Χορτιάτη
36. Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού
37. Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
38. Κίνηση Πολιτών για τη προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος
39. ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗ Ένωση Αθηνών
40. Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας
41. Οικολογική Ομάδα Βέροιας
42. Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κιάτου «ΟΙΚΟ ΖΩΗ»
43. Οικολογικός, Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Κουκουναριές», Σκιάθος
44. Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδας
45. Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου
46. Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
47. Οικολογική Κίνηση Δράμας
48. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας
49. Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης
50. Όμιλος Φίλων του Δάσους (Λαμία)
51. Κέντρο για τη μελέτη και την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας στη Λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.)
52. Κίνηση για την προστασία του Αώου
53. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ
54. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
55. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου
56. Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Θορικού « Η Γαλήνη» (Κερατέα Αττικής)
57. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας
58. Σύλλογος ΙΛΙΣΟΣ
59. Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου


17.5.14

Απάντηση του συνδυασμού "Σύγχρονος Δήμος" στα ερωτήματα της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Με την ευκαιρία των ερωτημάτων της οικολογικής κίνησης θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

1) Μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε είναι προτεραιότητα μας οι πολιτικές αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τη μεγάλη στενότητα των πόρων.

2) Στις παρεμβάσεις μας και στις δράσεις μας, στα έργα υπάρχει πάντα η περιβαλλοντική διάσταση, δεδομένου ότι το περιβάλλον είναι το βασικό πλεονέκτημα του τόπου μας και αποτελεί προϋπόθεση για τον ποιοτικό τουρισμό.

3) Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλουν τα χωροταξικά θέματα που προσδιορίζουν χρήσεις γης, οι αναπλάσεις, η αγορά των τελευταίων κοινόχρηστων χώρων, οι γαλάζιες σημαίες.

4) Συμφωνούμε με τις παρατηρήσεις της οικολογικής ομάδας και τις προτάσεις και το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

5) Είμαστε σε μια διαδικασία συνολικής διαχείρισης των απορριμάτων ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμάτων η επέκταση της ανακύκλωσης και συνολικά ένας νέος τρόπος διαχείρισης σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες.

6) Για των αλμυρό και τους βιότοπους το ΣΧΟΑΑΠ αποτελεί ένα πρώτο πλαίσιο οργάνωσης και προστασίας και απομένει να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και προστασίας.

7) Πάντα προσβλέπουμε στην συνεργασία και βοήθεια με τους φορείς και την οικολογική ομάδα και είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση του τόπου μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας την οικονομική και κοινωνική συγκυρία του τόπου μας.

«ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ»
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς τους συνδιασμούς από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, μπορείτε να τα δείτε εδώ:
http://ecomirabello.blogspot.gr/2014/05/2014.html


16.5.14

Απάντηση του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση" στα ερωτήματα της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου


Αγαπητοί φίλοι της οικολογικής κίνησης,

Θα μπορούσαμε να σας πούμε ναι και στα 7 αιτήματα που βάζετε και να προτείνουμε ακόμα περισσότερα. Στο πρόγραμμα μας εξάλλου φαίνονται οι θέσεις μας. Όμως σας καλούμε να προβληματιστείτε για τα εξής....

1) Οι συνδυασμοί που εκφράζουν τα συμφέροντα της τοπικής πλουτοκρατίας επικαλούνται τη νομιμότητα και το κάνουν για ένα απλό λόγο. Γιατί η νομιμότητα εξυπηρετεί ολοένα και περισσότερο τα συμφέροντά τους. Οι νομοθεσίες για αιγιαλούς, για ΒΑΠΕ, για ιδιωτικοποιήσεις, για fast track δείχνει το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθούν και το σεβασμό τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον; Η επίθεση στα δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει αντίσταση, όσο δεν αναδεικνύουμε το ζήτημα για το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή τη κοινωνία.

2) Η εμπειρία που η οικολογική έχει από τους αγώνες της, μπορεί να καταδείξει ποιοι συναντήθηκαν δίπλα της και ποιοι ήταν απέναντί της. Όλα αυτά δεν μπορεί να ξεχνιούνται μέσα στο ξέφρενο πανηγύρι των προεκλογικών "δεσμεύσεων"

3) Σας καλούμε να προβληματιστείτε για το αν μια κατάκτηση στα επιμέρους, πχ ένας ποδηλατοδρόμος, μπορεί να ισοσκελίσει τη γενική κατάρρευση της κοινωνίας.
Για αυτό η όποια απόφαση δεν πρέπει να κοιτάει το δάχτυλο και να χάνει το δάσος. Κατά τη γνώμη μας το αγωνιστικό οικολογικό κίνημα δεν πρέπει να μένει στην επιφάνεια ή στα επιμέρους. Πρέπει με την πείρα του να βαθαίνει και να πολιτικοποιεί τις αναλύσεις του και τη στάση του.

Βασίλης Χατζηδάκης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς τους συνδιασμούς από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, μπορείτε να τα δείτε εδώ:
http://ecomirabello.blogspot.gr/2014/05/2014.html

Απάντηση του συνδυασμού "Δημοτική Συνεργασία" στα ερωτήματα της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου


Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο Δήμος υπηρετεί τη νομιμότητα και μόνο, ακόμα κι' όταν διαφωνεί με το νόμο. Ο Δήμος είναι αρμόδιος για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του και δεν μπορει να υπεκφεύγει επικαλούμενος αναρμοδιότητα για διάφορα θέματα. Υπερασπιζόμαστε τα συνταγματικά δικαιώματα των δημοτών μας, συμπεριλαμβανομένων και του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες. Η συνεργασία μας, που τη θερωρούμε δεδομένη με κάθε επιχειρηματία, θα είναι ένα πλεονέκτημα για' μας στην επίτευξη αυτού του στόχου. 

Έχουμε ήδη ανακοινώσει στη διακηρυξή μας, τη δεσμευσή μας για την προστασία και την ανάδειξη των υγροβιότοπων. Η επισκεψιμότητα του υγροβιότοπου στον Αλμυρό είναι για μας προτεραιότητα, γιατί εξυπηρετεί το στόχο μας για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω βιωματικών προσεγγίσεων και τη μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν οι κάτοικοι , αλλά και οι επσκέπτες του τόπου αυτού, την ομορφιά του τοπίου, αλλά και τη σημασία του για την προστασία του , ως φυσικό περιβάλλον.

Αναφέρεται, επίσης, στη διακήρυξη μας η συνολική διαχείριση των απορριμάτων, επενδύοντας, κυρίως, στην ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση, με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμοιση πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις δράσεις αυτές, θα καταστεί δυνατή η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, με σκοπό τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων, με κίνητρο και για τους ίδιους το οικονομικό όφελος.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη,
Πανίκος Καρατσής
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς τους συνδιασμούς από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, μπορείτε να τα δείτε εδώ:
http://ecomirabello.blogspot.gr/2014/05/2014.html

12.5.14

Παραλίες για..ΟΛΟΥΣ, το γράφαμε στις 16/4/13 - του Θάνου Κορομπύλια

Αλμυρός

Ξεκινά σιγά σιγά η νέα περίοδος του καλοκαιριού και όλοι θα γεμίσουμε τις παραλίες της περιοχής μας, και θα γεμίσουν στην κυριολεξία, ειδικά τους μήνες όπου θα έχουμε πολλούς επισκέπτες, ξένους και Έλληνες...


Το να γεμίσει όμως μια παραλία δεν εννοούμε να γεμίζει μόνο από καρέκλες και ομπρέλες, αλλά ακόμα και με λουόμενους που θέλουν να καθίσουν σε μέρη ελεύθερα. Με δεδομένο όμως ότι ισχύει από φέτος το δικαίωμα ώστε οι επαγγελματίες που έχουν πρόσοψη στις παραλίες να μπορούν να τις εκμεταλλεύονται, προμηνύεται ότι θα υπάρχουν κυκλοφορικά εμφράγματα σε πολλές από αυτές.

Για να ρίξουμε όμως μια ματιά στο νόμο οποίος λέει πως "Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διαφόρων χώρων του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗΣ τουλάχιστον 100 μέτρων μήκους, αν δε η παραλία δεν είναι όλη 100 μετρά, τότε μπορεί να τηρηθεί ο νομός με ΑΝΑΛΟΓΙΑ παράλιας και ελεύθερων ζωνών."
Αμμουδαρα

Τέτοια περίπτωση ήταν πέρυσι η παραλία της Αμμουδάρας όπου φυσικά δεν υπήρχε μέρος καθόλου για ελεύθερους λουόμενους παρά μόνο πολύ πίσω από την θάλασσα όπως άλλωστε φαίνεται και στην εικόνα που είναι από δορυφόρο.

Επίσης ο νόμος ορίζει "Κάθε πολίτης έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους, εξουσία που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητας (άρθρο 57 του ΑΚ), καθώς και το δικαίωμα να απαιτεί από τους υπεύθυνους την προστασία της ακώλυτης χρήσης τους, όταν αυτή παρεμποδίζεται."

Ακόμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του νόμου 1416/1984, "η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αιγιαλού στους ΟΤΑ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν αναιρεί το ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ χαρακτήρα του, ούτε μεταβάλλει τη νομική του φύση, πολύ δε περισσότερο ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ στους οργανισμούς αυτούς."

Βουλισμα

"Η μέγιστη κάλυψη χρήσης να μην υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου, ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός (1) μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον δύο (2) μέτρων για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων. "

Στις περιπτώσεις με τις παραλίες που έχουν καταγραφεί από τον δορυφόρο φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλες τους στο 100% σχεδόν έχουν καταλειφθεί.

Καλός ο νόμος, καλή και η φιλοξενία, καλή και η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, καλή και η εξυπηρέτηση όμως καλό θα είναι να μην ξεχνούμε έστω τα όρια της κοινωνικής ισορροπίας και να μην αφήνουμε σε κανένα το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει μονάχα για το όφελος των οικονομικών του σχεδίων, είτε είναι ιδιώτης είτε όχι.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
http://e-fonien.blogspot.gr/

9.5.14

Δημοτικές Εκλογές 2014: Ζητάμε πολλά;


Ενόψει των Δημοτικών εκλογών, η Οικολογική Kίνηση Μιραμβέλλου παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει ερωτήματα προς τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Η σχέση περιβάλλοντος- ανθρώπου  είναι μία σχέση  στενά δεμένη με το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου επηρεάζει το σύνολο της ζωής του πολίτη, όπως αποδεικνύεται επανειλημμένως και πρόσφατα με τα Χημικά της Συρίας. Ο σεβασμός στο περιβάλλον προϋποθέτει τον σεβασμό στην ίδια την ζωή και την ύπαρξη και αποτελεί θεμελιώδη αξιακό παράγοντα για όποιον επικαλείται την ύπαρξη ενός καλύτερου κόσμου.

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές επιλέξαμε να μην παρουσιάσουμε ούτε ολοκληρωμένα ούτε όλα τα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά επιλεκτικά προτρέπουμε σε πολύ συγκεκριμένες αποσπασματικές δεσμεύσεις που όμως υπηρετούν τον γενικότερο προσανατολισμό.
Για αυτό λοιπόν ρωτάμε τους συνδυασμούς...

Μπορείτε να δεσμευτείτε...;

  1. Για τις ελεύθερες παραλίες
Την υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ξεκινώντας με τα εξής:
  • Δημιουργία δύο μονοπατιών (ράμπας) στην παραλία Δρήρος στο Τσιφλίκι Ελούντας, τα οποία θα έχουν απόσταση 300μ μεταξύ τους όπως ορίζει ο νόμος και θα εξυπηρετούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία
  • Την εφαρμογή του νόμου με το άνοιγμα της κλειδωμένης καγκελόπορτας σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλάκας που δίνει πρόσβαση στην παραλία.

  1. Για τους υδροβιότοπους
Την προστασία και ανάδειξη των υδροβιότοπων της περιοχής μας ξεκινώντας με τα εξής:
  • Δημιουργία μονοπατιού στον υγρότοπο Αλμυρού όπως υπήρχε προγενέστερα και που θα συνδέει την εκβολή του ποταμιού με την εκκλησία, με καθάρισμα αλλά και κατεδάφιση αυθαιρέτων.
  • Την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης για την προστασία & ανάδειξη των υδροβιότοπων Αλμυρού, Καλού Χωριού και Αλυκών Ελούντας.

  1. Για τα απορρίμματα
Την σωστή διαχείρηση απορριμάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας με τα εξής:
  • Αγορά ή ενοικίαση κοντέινερ και τοποθέτησή τους σε επιλεγμένα σημεία σε κάθε χωριό, για τη συλλογή μπαζών.
  • Τον ορισμό συγκεκριμένου χώρου απόρριψης - αποθήκευσης μπαζών για μετέπειτα χρήση σε έργα της περιοχής ή για την διαλογή υλικών προς ανακύκλωση.


  1. Για την ενέργεια
Την αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας μέσω εξοικονόμησης και Α.Π.Ε. ώστε να επιβαρύνεται κατα το ελάχιστο το περιβάλλον αλλά και η οικονομία των πολιτών, ξεκινώντας με τα εξής:
  • Την δέσμευση ότι δεν θα δεχτείτε καμία εγκατάσταση Βιομηχανικών Α.Π.Ε. στην περιοχή μας αφού δεν προσφέρουν άμεσα όφελος στον πολίτη αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
  • Οργάνωση σχεδιασμού (πολεοδομικού-οικονομικού) για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε οικίες (ταράτσες) και στα δημόσια κτίρια, όπως και στην αναζήτηση λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον δήμο γενικότερα.

  1. Για το αστικό πράσινο
Την προτεραιότητα στην δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου, διατήρησης και ενίσχυσης της χλωρίδας στην πόλη και τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας με τα εξής:
  • Σχεδιασμός ανάδειξης και διατήρησης του πάρκου στον Ελαιώνα της περιοχής Λάκκος με εφαρμογή της αρχικής πρότασης από την Ο.Κ.Μ. που μπορεί να γίνει με την χωροθέτηση των θέσεων πάρκινγκ με καλντερίμια, αλλά και με την δημιουργία ζωογόνου πάρκου για το υπόλοιπο του Ελαιώνα χωρίς μεγάλες υποδομές και με την συμμετοχή των περίοικων, γεωπόνων, αρχιτεκτόνων κήπων, συλλόγων & φορέων και πάντα μετά από δημοκρατική συνέλευση όλων.
  • Την φύτευση μόνο ντόπιων δέντρων και φυτών για την ανάδειξη της τοπικής χλωρίδας, αλλά και στην εφαρμογή αποτελεσματικότερου και πιο οικονομικού τρόπου ποτίσματος, ώστε να εξοικονομούνε το μέγιστο οι πολίτες του δήμου.

  1. Για τα ζώα
Την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης αδέσποτων ζώων βάση του νόμου για την προστασία τους και της δημόσιας υγείας των πολιτών ξεκινώντας με τα εξής:
  • Συλλογή και στείρωση των αδέσποτων ζώων με τη συνεργασία κτηνιάτρων της περιοχής.
  • Δημιουργία μονάδας φύλαξης και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων με την συνεργασία και την ενίσχυση υπάρχοντων εθελοντικών καταφυγίων της περιοχής.

  1. Για τους ποδηλάτες
Την κατανόηση ότι το ποδήλατο είναι βασική προϋπόθεση για να λύσουμε προβλήματα κυκλοφοριακού, προβλήματα υγείας αλλά και για να αναδείξουμε ένα δήμο πολιτισμένο και με σεβασμό στον περιβάλλον του, ξεκινώντας με τα εξής:
  • Εγκατάσταση ποδηλατοστάσεων (στηρίγματα για ποδήλατα) σε βασικά σημεία των πόλεων του Αγίου Νικολάου και της Νεάπολης, πάντα σε συνεννόηση με τους ποδηλάτες.
  • Την δημιουργία ποδηλατόδρομων σε όλη την έκταση της επαρχίας Μιραμπέλλου.
 
Οι παραπάνω προτάσεις και ερωτήματα συντάχθηκαν από μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και έγιναν βάση δράσεων και διαμαρτυριών που έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά δεν επέφεραν ποτέ το αποτέλεσμα που αναζητούσαμε.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά ελάχιστα και ενδεικτικά από τα θέματα που απασχολούν την οικολογία του δήμου μας μέχρι σήμερα.
Προτάσουμε πάντα το εμείς από το εγώ, το κοινό συμφέρον από το ατομικό.

Περιμένουμε δημόσια τις απαντήσεις από τους συνδυασμούς για τις παραπάνω αποσπασματικές δεσμεύσεις που όμως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας τους δεν επιδέχεται πολλές παρερμηνείες.

Δήμος χωρίς οικολογία είναι δήμος χωρίς ζωή.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
Εκ μέρους των μελών της.



Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Τηλ. 6944465690 | e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
http://ecomirabello.blogspot.gr/




Αποδέκτες:
  1. «Δικαίωμα στην πόλη» Αντώνης Ζερβός
  2. «Σύγχρονος Δήμος» Δημήτρης Κουνενάκης
  3. «Δημοτική Συνεργασία» Πανίκος Καρατσής
  4. «Λαϊκή Συσπείρωση» Γεώργιος Πάγκαλος
  5. Μ.Μ.Ε.


5.5.14

WWF Ελλάς: Εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές της χώρας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από οργανώσεις και φορείς

WWF Ελλάς: Εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές της χώρας

Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς (WWF, Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρχέλων, ΕΛΚΕΘΕ κλπ. ), αλλά και πολιτικά πρόσωπα, όπως η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, το WWF Ελλάς απέστειλε στους Έλληνες βουλευτές ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις του ενάντια στο νομοσχέδιο και τους καλεί να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.

- Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.

- Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».

- Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές».

- Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

- Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους "ανάπτυξης". Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς κυρίαΘεοδότα Νάντσου.

Όπως καταγγέλλει η ίδια,  σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (όπως ενδεικτικά το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και οι κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2011/92/ΕΕ, όπως πρόσφατα τροποποιήθηκε), ειδικά καθώς αγνοείται η οικολογική σημασία της παρόχθιας και της παράκτιας ζώνης και υιοθετούνται οι πλέον ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη διαχείρισή τους.

Στην επιστολή της οργάνωσης, επισημαίνεται ότι ακόμα και οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι του σχεδίου είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σε μία εποχή παγκόσμιας κρίσης, οι εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας δεν έρχονται να δουν ούτε κατειλημμένες παραλίες, ούτε επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές. Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η οργάνωσή μας, οι τουρίστες έρχονται για τη φύση μας και αυτή θα έπρεπε να είναι η βασική μέριμνα του προτείνοντα Υπουργού και της Κυβέρνησης. Η έμφαση θα έπρεπε να δίνεται σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την προστασία του ευαίσθητου και οικολογικά και αισθητικά πολύτιμου παράκτιου περιβάλλοντος, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, ήπιες και οικολογικά βιώσιμες χρήσεις, με παράλληλη διασφάλιση της κοινοχρησίας». 

http://www.tovima.gr