29.5.14

Προς Fast Track η επένδυση της VOPAK στην Σητεία

Οριστικά εκτός…ολλανδικών πλάνων VOPAK για τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης πετρελαιοειδών της εταιρίας Vopak βρίσκεται ο κόλπος της Δερμάτου στη Βιάννο. Ο ολλανδικός κολοσσός ωστόσο επιμένει για την Κρήτη και κατέθεσε αίτηση στο invest in greece για να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και στα φαστ τρακ, αλλά σε άλλη περιοχή!

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο σχεδιασμός για τη Δέρματο οι Ολλανδοί της VOPAK κατέθεσαν πλήρη φάκελο. Σύμφωνα με στοιχεία του φακέλου που έχει καταθέσει η ολλανδική εταιρεία προσανατολίζεται πλέον στην περιοχή του Αθερινόλακκου, την οποία και θεωρεί την πλέον κατάλληλη κι αφού έχει διερευνήσει και άλλες εντός και εκτός Κρήτης.

Μάλιστα υπάρχουν και πλήρη σχεδιαγράμματα, μακέτες και αναλυτικά στοιχεία για την περιοχή όπου προγραμματίζεται η επένδυση που μπορεί να φτάσει και τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Οι Ολλανδοί υπόσχονται σε πρώτη φάση (της κατασκευής) 1500 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια με τη λειτουργια πάνω από 200 θέσεις περιμένοντας τώρα την απάντηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία VOPAK είχε ερευνήσει κι άλλες περιοχές , πέρα από την Κρήτη όπως την Κύπρο (που ζητούσε την επένδυση) αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που όμως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της…

Οι Ολλανδοί είχαν εκφράσει και στο παρελθόν το ενδιαφέρον τους για την Κρήτη και συγκεκριμένα για τη Δέρματο ωστόσο ειχαν εισπράξει αρνητική απάντηση.

Μάλιστα είχαν πραγματοποιήσει επαφές με την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και με το δήμο Μίνωα Πεδιάδος, για την περιοχή της Δέρματου. Είχαν δε κάνει και προσωπική επαφή με τους κ.Αρναουτάκη και Καλογεράκη. Ωστόσο, ο δήμος Βιάννου διά του δημάρχου Παύλου Μπαριτάκη -μεγάλο μέρος της περιοχής ανηκει στα διοκητικά του όρια- είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν συζητάει μαζί τους για την επένδυση αυτή. Μαζί και οι τοπικοί φορείς και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που είχαν αντιδράσει.

Αργότερα το θέμα είχε συζητηθεί και σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης με τον Ολλανδό πρέσβη στη χώρα μας , ο οποίος στην παρέμβασή του είχε ζητήσει να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η υλοποίηση της επένδυσης.

Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις στο κομβικό σημείο των παραλίων της νότιας Κρήτης καθώς βρίσκεται ακριβώς στο σταυροδρόμι δύο βασικών πλωτών διαδρομών με τεράστιο ενδιαφέρον σε σχέση με το εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων : η πρώτη είναι από το Βόσπορο προς το Σουέζ , τον Περσικό και την Ασία και η δεύτερη προς τη δυτική Μεσόγειο , τον Ατλαντικό και τις ΗΠΑ.

Στόχος της εταιρείας VOPAK είναι να αξιοποιηθεί η στρατηγική τοποθέτηση και να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση με διεθνή προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο πετρελαίου. Τώρα θα περιμένουν την κυβερνητική απάντηση για το εάν μπορούν να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις μια και το αδειοδοτικό καθεστώς είναι εξαιρετικά ασαφές , η περιοχή είναι αναξιοποίητη και δεν υπάρχει αγροτική ή τουριστική εκμετάλλευση , αλλά ελλείψει σοβαρού χωροταξικού σχεδιασμού , το φιλόδοξο project παραμένει στον αέρα.

Πηγή : lasithi news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου