30.7.13

Τρένο και στην Κρήτη;


Βιώσιμο κρίνεται το σχέδιο που προβλέπει τη σύνδεση Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου με 17 σταθμούς!

Την ώρα που γίνονται "αιματηρές" προσπάθειες να υπάρξουν τουλάχιστον "μπαλώματα" στον πολύπαθο ΒΟΑΚ, ενώ οι πιο αισιόδοξοι μιλούν ακόμη και για ΝΟΑΚ, έρχεται μία είδηση να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει αν μη τι άλλο, προβληματισμό. Σύμφωνα με tovima.gr η ανάπτυξη σιδηδοδρόμων στην Κρήτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, κρίνεται βιώσιμη, σύμφωνα με έρευνα του κ. Δημητρίου-Αναργύρου Πρωτονοτάριου από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Δομημένου Περιβάλλοντος του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.

«Μια σιδηροδρομική γραμμή στην Κρήτη μπορεί να είναι οικονομικά, τεχνικά, λειτουργικά και νομικά εφικτή» αν αντιμετωπιστούν ορισμένα εμπόδια, αναφέρεται στην έρευνα, που αποτέλεσε και τη διπλωματική εργασία του κ. Πρωτονοτάριου. Το σχέδιο προτείνεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια και τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Η πρόταση δεν είναι νέα καθώς ο πρώτος λόγος για δημιουργία σιδηροδρόμων στην Κρήτη ακούστηκε το 1893.

Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης: Παράπονα από παραθεριστές για τις ομπρέλες των παραλιών


Ηράκλειο 21 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράπονα από παραθεριστές για τις ομπρέλες των παραλιών

Σωρεία παραπόνων δεχόμαστε καθημερινά στην Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης), Ανωπόλεως 29, Πλατεία Ελευθερίας, τηλ 2810-240450 από λουόμενους και παραθεριστές, σχετικώς με την δωρεάν απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες. Αιτία η παράνομη, καταχρηστική κατάληψη των καλλίτερων σημείων των παραλιών από επιχειρηματίες-ενοικιαστές. Οι εν λόγω επιχειρηματίες υπό το πρόσχημα υπερβολικών ενοικίων (εδώ είναι προφανής και η ευθύνη των δήμων) διαμορφώνουν χώρους ασφυκτικά κατειλημμένους από ξαπλώστρες επί αδρή αμοιβή, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Οι λουόμενοι που επιθυμούν να κολυμπήσουν χρησιμοποιώντας δικό τους εξοπλισμό αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την δημόσια παραλία. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις παραλίες που είναι κατειλημμένες από μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπου η τιμές χρήσης της ξαπλώστρας φτάνουν σε εξωφρενικά επίπεδα πχ. 30 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι επιχειρήσεις εστίασης έχουν καταλάβει τους αιγιαλούς μέχρι το κύμα με πρόχειρες και εν πολλοίς ακαλαίσθητες και ανασφαλείς κατασκευές γεγονός απολύτως παράνομο. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που μας έστειλε μέλος μας από την όμορφη και ιστορική παραλία της Ερεσού στην Μυτιλήνη. Όπως θα παρατηρήσετε οι ανεκδιήγητης ακαλαισθησίας εξέδρες των εστιατορίων και καφετεριών κυριολεκτικά στραγγαλίζουν το κύμα. Που είσαι Σαπφώ Ερέσια να δεις τα έργα των Νεοελλήνων επιγόνων σου.

28.7.13

Παρουσίαση Βιβλίου: "Η άγνοια σκοτώνει" του Φρίξου Χατζηνικολάου



Η Oικολογική Kίνηση Μιραμβέλλου ενημερώνει μέλη και φίλους της 
για την παρουσίαση βιβλίου 
''Η άγνοια σκοτωνει" 
του Φρίξου Χατζηνικολάου 
(βοτανολόγου και βοτανο-θεραπευτή, πτυχιούχου της σχολής Βοτανολογίας του πανεπιστημίου Emerson του Τορόντου)
Δευτέρα 29 Ιουλιου ,ωρα 19:00
στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου 
στον Άγιο Νικόλαο
Διοργάνωση: βιβλιοπωλείο ΚΑΡΤΕΡΗ

23.7.13

Υπόθεση Αλμυρού – Το φαίνεσθαι και η ουσία

   Διανύουμε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών αυξάνεται, με συνέπεια το τουριστικό προϊόν να αλλάζει και να εμπεριέχει ως στοιχεία το φυσικό περιβάλλον, την προστασία και την ανάδειξη του.
   Στην περιοχή μας παρά τις παραφωνίες, τις καταπατήσεις και τις αυθαίρετες παρεμβάσεις εις βάρος του περιβάλλοντος, ακόμη και από επαγγελματίες του τουρισμού, έχουμε την τύχη να διατηρούμε τη φυσική μας κληρονομιά σ’ ένα σχετικά καλό επίπεδο. Μάλιστα το γεγονός αυτό διαφοροποιεί το τουριστικό μας προϊόν και δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η τουριστική αγορά αναζητά όλο και περισσότερο εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εμπειρίες στην φύση και ικανοποίηση από το περιβαλλοντικό κάλος ενός τόπου. Είναι ξεκάθαρο, ότι η εποχή των γκρουπ 18-30 έχει παρέλθει προ πολλού, ενώ ο τουρισμός τύπου all inclusive έχει σημαντικά μειονεκτήματα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Έχουμε όμως την δυνατότητα να διεκδικήσουμε ποιοτικότερο τουρισμό, βασιζόμενοι εκτός των άλλων στο φυσικό μας περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερη αξία, η προστασία και η ανάδειξη της οικολογικής αξίας του υγροβιότοπου και της παραλίας του Αλμυρού.
   Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου τα τελευταία τρία χρόνια παλεύει σε αυτή την κατεύθυνση με όλους τους δυνατούς τρόπους (εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης-οριοθέτησης, καταγγελίες, παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς, δημοσιότητα, προτάσεις για διαχειριστικό σχέδιο) σε συνεργασία με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς (WWF, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) αλλά και με το Δήμο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, η ένταξη του υγροτόπου σε ΠΔ «για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων», η οριοθέτηση του υγροτόπου από την πλευρά της παραλίας αλλά και μία προσπάθεια συντονισμού των αρμόδιων φορέων με πρωτοβουλία του Δήμου τον Μάρτιο του 2012. Και ενώ όλα αυτά έμοιαζαν να σηματοδοτούν μια εξαιρετικά θετική πορεία για την προστασία και ανάδειξη του Αλμυρού, η κατάσταση που αντικρίσαμε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου ήταν αποκαρδιωτική. Καταστροφή αμμοθινών, καταστροφή της οριοθέτησης, καταστροφή του χώρου όπου είχαν φυτευτεί τα υπό εξαφάνιση «κρινάκια της άμμου», αυθαίρετες παρεμβάσεις από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην παραλία, ξήλωμα των ενημερωτικών πινακίδων που είχαμε τοποθετήσει, μουσική στη διαπασών, καρέκλες και ομπρέλες σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από το 50% της παραλίας που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

20.7.13

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΑΝΟΥ: Υπόθεση Τοπλού και ο Δούρειος Ίππος της ανάπτυξης



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΑΝΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Παλαίκαστρο Τ.Κ. 72300

Παλαίκαστρο 18/7/2013 

Υπόθεση Τοπλού και ο Δούρειος Ίππος της ανάπτυξης

Μεγάλη αναταραχή στην τοπική κοινωνία του δήμου Σητείας και όχι μόνον έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού έβγαλε σε πλειστηριασμό τον οικισμό – ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εστιατόριο « Μετόχι Βάι» που βρίσκεται στην είσοδο της περιοχής του Φοινικόδασους Βάι.

Χωρίς στην ουσία να προηγηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση στην τοπική κοινωνία, εκτός από μια ανακοίνωση που έκανε ο παπάς στην εκκλησία του Παλαικάστρου την Κυριακή λίγη ώρα πριν το πλειστηριασμό!. Ούτε καν σε τοπική εφημερίδα της Σητείας ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είναι οι κάτοικοι πρωτίστως του Παλαικάστρου και της Σητείας.

Το ενδιαφέρον όμως δεν έγκειται στην νομιμότητα αλλά στο ηθικό κυρίως πρόβλημα που δημιουργείται, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκτός βέβαια από τους σημερινούς ενοικιαστές που είναι δυο οικογένειες από το Παλαίκαστρο, όλος τυχαίως στην δημοπρασία παρίστατο και η περιβόητη, γνώριμη μας πλέον Αγγλική εταιρεία Minoan Group Plc !!

Η εταιρεία όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, πλειοψήφησε, κατοχυρώνοντας την επιχείρηση για 20 ολόκληρα χρόνια με αντίτιμο 27.500 ευρώ τον χρόνο, δηλ. Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει για όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Τίθεται λοιπόν εύλογα το μεγάλο ερώτημα.

Τι συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια του ηγουμένου και της εταιρείας που φιλοδοξούσε να κάνει την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη Μεσόγειο με 2500 διαμερίσματα και 7000 κλίνες, γήπεδα γκολφ και άλλα διάφορα, που θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας όλης της Κρήτης;
Μήπως κατάλαβαν ότι δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια και τη στήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να κάνουν την επένδυση και αρκέστηκαν σε πρώτη φάση να «εισβάλουν» στο Βάι διεκδικώντας τις επιχειρήσεις, σήμερα το «Μετόχι Βάι» και αύριο το εστιατόριο στο Βάι, το πάρκινγ και ότι άλλο κερδοφόρο υπάρχει στη περιοχή;

18.7.13

Η Minoan Group αγοράζει το Βάι...

Από πληροφορίες που λάβαμε μας ενημέρωσαν ότι την Κυριακή στις 14 Ιουλίου2013 στο Τοπλού Σητείας, ο ηγούμενος της Μονής έβγαλε σε πλειστηριασμό την επιχείρηση «Μετοχι Βάι» εστιατόριο και ενοικιαζόμενα παραδοσιακά καταλύματα που βρίσκονται δίπλα από το Φοινικόδασος Βάι.

Αυτό έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια ανακοίνωση στην τοπική κοινωνία αλλά μόνο με μία αναφορά του παπά στην εκκλησία την Κυριακή λίγη ώρα πριν τον πλειστηριασμό. Χωρίς καμία ανακοίνωση ούτε καν σε τοπική εφημερίδα και με ειδοποίηση τελευταίας στιγμής στους ενοικιαστές, που είναι δυο οικογένειες από το Παλαίκαστρο.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Μοναστήρι με επιτροπή διεξαγωγής πλειστηριασμού τον ίδιο τον ηγούμενο και μοναδικούς διεκδικητές εκτός από τους σημερινούς ενοικιαστές, την πασίγνωστη μας Αγγλική εταιρία MinoanGroup (επένδυση 'Κάβο Σίδερο". Ο πλειστηριασμός κατοχυρώθηκε στον αναμενόμενο ισχυρό πλειοδότη με 27.500 ευρώ τον χρόνο!

Η εταιρία που φιλοδοξούσε να κάνει την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη Μεσόγειο με 2500 διαμερίσματα και 7000 κλίνες και θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας όλης της Κρήτης, έκανε το πρώτο βήμα αποκτώντας τα πρώτα 6 – 7 διαμερίσματα με 15 – 20 κλίνες.

Δυστυχώς το χρήμα πέφτει ζεστό κάθε μέρα διότι το Βάι όπως όλοι γνωρίζουν είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Κρήτης.

Καταγγελία από την WWF για την άθλια κατάσταση στον υγρότοπο Αλμυρού

Πριν μερικές μέρες και μετά από αναφορά που έγινε από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου στην WWF, για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου, η WWF προχώρησε σε επίσημη καταγγελία προς τους αρμόδιους. 
Την καταγγελία μπορείτε να την δείτε εδώ... πατήστε εδώ

Το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η WWF είναι το παρακάτω.... 

Καλώς ήρθατε στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου

Απογοήτευση, λύπη, θυμός.

Αυτά είναι τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν στην τελευταία επίσκεψη στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου, ύστερα από αναφορά που μας έκανε η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Η καταστροφή της οριοθέτησης που είχε γίνει τον Μάιο του 2011 με τη συμμετοχή πέντε φορέων και συλλόγων της περιοχής και η εικόνα «όλα για το κέρδος» που έχει σήμερα η περιοχή, μόνο ενθαρρυντικά δεν θα μπορούσαν να είναι.

Η περιοχή αποτελεί παράδειγμα για τη δράση του Δικτύου Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και συνεργασία πολλών φορέων, πολιτών και μαθητών. Η ενημέρωση που έχουμε από την Οικολογική Κίνηση είναι άμεση ενώ έχουμε συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου τους ενημερώνουμε για την αξία και τις δυνατότητες της περιοχής.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι όλα αυτά δεν φτάνουν. Οι πάσσαλοι οριοθέτησης έχουν πλέον καταστραφεί και η ταμπέλα ενημέρωσης είναι πεταμένη γιατί μάλλον «ενοχλούσε». Οι φυτεύσεις που είχαν γίνει σε πρανή από προσκόπους και παιδιά της περιοχής διαμορφώθηκαν ώστε στα πρανή να μπορούν να ξαπλώσουν οι θαμώνες του γειτονικού ξενοδοχείου ενώ η παραλία έχει καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από ομπρέλες (διαφορετικού χρώματος ανάλογα με την «περιοχή κτήσης»), φουσκωτά και ταχύπλοα σκάφη. Το μόνο βέβαια που έχει ανανεωθεί είναι η πινακίδα ενημέρωσης ότι η παραλία έχει Γαλάζια Σημαία!


Τα πρανή “διαμορφώθηκαν” για να ξαπλώνουν κι εκεί οι τουρίστες…!
Δυστυχώς, κύριοι αρμόδιοι φορείς αποτύχατε για ακόμη μια φορά να προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Με γνώμονα μόνο το εύκολο κέρδος αλλά και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες σας, ενέργειες ή παραλείψεις σαν και αυτές, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Σημαντικές λεπτομέρειες:

- Την παραλία διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου (Δ.Α.Ε.Α.Ν.)

- Τα κτίσματα και οι πλακοστρώσεις (συνολικά 900τ.μ.), ιδιοκτησίας Δήμου Νικολάου- ΔΕΤΑΔΑΝ-ΔΑΕΑΝ που υπάρχουν στο κέντρο της παραλίας, έχουν κριθεί αυθαίρετα από την Κτηματική υπηρεσία (668119-11-2009) και θα είχαν κατεδαφιστεί αν δεν σταμάταγε η διαδικασία για να μην «μπει ταφόπλακα στον τουρισμό της Κρήτης».

11.7.13

"Ξαπλώστρες εναντίον υγροτόπου" - Ένα άρθρο από Το Βημα

Πώς ο Αλμυρός Αγίου Νικολάου Κρήτης, που φιλοξενεί αποδημητικά, έγινε θυσία σε λουόμενους και ταχύπλοα


«Κατάληψη» στον υγρότοπο από ξαπλώστρες και γήπεδο μπιτς βόλεϊ. Ειδικά στα πρανή ξύλινες ξαπλώστρες πήραν θέση στο σημείο όπου πρόσκοποι είχαν προχωρήσει σε δενδροφύτευση

«Είμαι κι εγώ από τους εναπομείναντες παλιούς Αγιονικολιώτες που ο τόπος αυτός έχει συνδεθεί με τις αναμνήσεις μιας εποχής, με τις αναμνήσεις της παιδικής μου ζωής [...] Σε αυτήν τη μεριά, την αριστερή, υπήρχε μια τεράστια βαγιά που ερχόμασταν σαν παιδιά και παρακολουθούσαμε τους "ματζάρους". Τι ήταν οι ματζάροι; Ηταν κάτι μεγάλα πουλιά, τα οποία πετούσαν σε αυτόν εδώ τον χώρο και μετά καθίζανε απάνω στη βαγιά. Για μας βέβαια, παιδιά τότε, ήταν μεγάλη υπόθεση να βλέπουμε αυτά τα όρνεα, τα μεγάλα πουλιά, να πετάνε πάνω από τον Αλμυρό». Αυτές είναι οι αναμνήσεις ενός 80χρονου Κρητικού, του Νίκου Κοκκίνη, από ένα σημείο του τόπου του.Οι ξαπλώστρες ωστόσο «έπνιξαν» τις προσπάθειες που έγιναν την τελευταία διετία από περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες της Κρήτης για την προστασία και διατήρηση αυτού του σημαντικού υγροτόπου, του Αλμυρού Αγίου Νικολάου. Πριν από λίγες ημέρες, μέλη του Δικτύου Παρακολούθησης των Υγροτόπων της Κρήτης του WWF Ελλάς επισκέφθηκαν την περιοχή, ύστερα από αναφορά της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου, και διαπίστωσαν ότι έχει καταστραφεί η οριοθέτηση που είχε γίνει τον Μάιο του 2011 προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους καταπατητές. «Εικόνα "όλα για το κέρδος" έχει σήμερα η περιοχή» λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων του WWF κ. Καλούστ Παραγκαμιάν.

Οι πάσσαλοι οριοθέτησης που είχαν τοποθετηθεί καταστράφηκαν και η ταμπέλα ενημέρωσης βρίσκεται πεταμένη. Οι φυτεύσεις που είχαν γίνει σε πρανή από προσκόπους και παιδιά της περιοχής διαμορφώθηκαν ώστε να τοποθετηθούν ξαπλώστρες για τους ενοίκους γειτονικού ξενοδοχείου. Η παραλία έχει καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ομπρέλες, φουσκωτά και ταχύπλοα σκάφη. Μοναδικό «προστατευμένο» σημείο αποτελεί η ενημερωτική πινακίδα του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Η περιοχή αποτελούσε παράδειγμα για τη δράση του Δικτύου Παρακολούθησης των υγροτόπων της Κρήτης. Στο παρελθόν είχαν γίνει εκεί πολλές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και συνεργασία διαφόρων φορέων, πολιτών και μαθητών προκειμένου να αναδειχθεί η αξία και οι δυνατότητες της περιοχής. Την παραλία διαχειρίζεται σήμερα η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου (ΔΑΕΑΝ). «Τα κτίσματα και οι πλακοστρώσεις (συνολικά 900 τ.μ.), ιδιοκτησίας Δήμου Νικολάου - ΔΕΤΑΔΑΝ-ΔΑΕΑΝ - που υπάρχουν στο κέντρο της παραλίας έχουν κριθεί αυθαίρετα από την Κτηματική Υπηρεσία (668119-11/2009) και θα είχαν κατεδαφιστεί αν δεν σταμάταγε η διαδικασία για να μην "μπει ταφόπλακα στον τουρισμό της Κρήτης", όπως είχαν δηλώσει προ μηνών πολιτικοί παράγοντες και τοπικοί άρχοντες όταν είχαν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο νησί» επισημαίνει ο κ. Παραγκαμιάν.

Ο υγρότοπος Αλμυρού Αγίου Νικολάου στην Κρήτη αποτελεί πολύτιμη στάση «μετεπιβίβασης» για τα αποδημητικά πουλιά και γι' αυτό η προστασία του από την έντονη τουριστική ανάπτυξη κρίνεται επιτακτική. «Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς απέτυχαν για ακόμη μία φορά να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον»τονίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων. Και καταλήγει: «Με γνώμονα μόνο το εύκολο κέρδος, αλλά και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Η ισορροπία ανάμεσα στη φύση και στις ανθρώπινες δραστηριότητες παραμένει το ζητούμενο για τούτο τον τόπο. Ενα περιστατικό από την ιστορία του άλλωστε αφηγείται και ο 80χρονος Αγιονικολιώτης Ν. Κοκκίνης στα μέλη του WWF: «Εκείνο δε που μου έχει μείνει είναι ότι τα χρόνια εκείνα, ακριβώς σαν τέτοιες μέρες, με πήρε η μάνα μου από την Κριτσά, φορτώσαμε τον γάιδαρο και ήρθαμε εδώ και με τη γιαγιά μου και πλέναμε τις μπατανίες. Ηταν ακριβώς οι μέρες της Μάχης της Κρήτης. Ενθυμούμαι το εξής περιστατικό: επεράσανε τα γερμανικά στούκας και είδανε τις μπατανίες απλωμένες και νομίζανε ότι ήταν καταυλισμός. Χαμηλώσανε κι αρχίσανε με τα πολυβόλα και κάνανε ολοτρύπητες τις μπατανίες κι οτιδήποτε άλλο υπήρχε απλωμένο εκεί στην περιοχή κι εμείς επέσαμε μέσα σε ρυάκια νερού για να γλιτώσουμε. Αυτό το πράγμα μου έχει μείνει στη ζωή μου, ανεξίτηλο μέσα στο μυαλό και δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Τράτσα Μάχη