15.6.11

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΟΥΣΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    
Αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στον Κρούστα ήταν εντυπωσιακό. Είναι ένας φιλόξενος τόπος, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν, με μεγάλη ιστορία και παράδοση, με ανθρώπους γελαστούς και εργατικούς. Έδειξε όμως ότι μόλις απειληθεί η περιοχή του, από καταπατητές ή επίδοξους επιχειρηματίες μπορεί να δείξει το άγριο πρόσωπο του.

   Μαθεύτηκε ότι στο δάσος του Κρούστα υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις και αντέδρασαν άμεσα οι κάτοικοι του, με αυτή τη λαϊκή συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε, χωρίς να μπαίνουν προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις ότι η προστασία του δάσους και της ευρύτερης περιοχής είναι πρώτο του μέλημα.

 Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες προωθούν μια συγκεκριμένη ανάπτυξη που έχει στόχο το κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος ακόμα και αν πρόκειται για Α.Π.Ε. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν (όχι στις Α.Π.Ε. στο δάσος του Κρούστα) δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και δεν τον θυσιάζουμε για το κέρδος, είμαστε έτοιμοι να πάμε κόντρα σε όποιον τολμήσει να το πειράξει. Βέβαια, μιλάμε για ένα είδος ενέργειας που είναι επιθυμητή για να ξεφύγουμε από τις συμβατικές μεθόδους, π.χ. εργοστάσια λιγνίτη, μαζούτ και πυρηνική ενέργεια και για αυτό το λόγο δεν είμαστε ενάντια στη χρήση τους. Αυτή η χρήση όμως, για να είναι οι Α.Π.Ε. πραγματικά ωφέλιμες, πρέπει να ικανοποιεί όχι μόνο οικονομικοτεχνικές αλλά και περιβαλλοντικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, οι οποίες δεν πληρούνται στην περίπτωση του δάσους του Κρούστα.
  
Οι Α.Π.Ε. μπαίνουν στη ζωή μας μέσα από ένα σχέδιο, το «Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Α.Π.Ε.» υποσκιάζοντας ακόμα και το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., το εργαλείο των Δήμων για την προώθηση των στόχων του. Μόνο ένα παράθυρο αφήνει η νομοθεσία, τη συνεργασία Περιφέρειας και της Δ/σης Χωροταξίας όπου με λόγο και στοιχεία πλέον συγκροτείται μια τεκμηριωμένη πρόταση απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Η λύση είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλο τον Δήμο, εμπεριστατωμένο όπου θα θέσουμε εμείς τους όρους του παιχνιδιού. Εμείς πρέπει να τους υποδείξουμε που θα μπουν οι  μονάδες, πόσες θα μπουν, από πού θα περάσουν οι δρόμοι και οποιαδήποτε άλλοι όροι με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα όπου όλοι (υπηρεσίες και φορείς) χρειάζεται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και ίσως να τον ξεπεράσουν. Τα οφέλη που προκύπτουν μπορούν να είναι πολλαπλά, περιβαλλοντικά βασικά και οικονομικά δευτερευόντως. 

Εάν δεν δεχτούν να παίξουν με τους όρους τους δικούς μας, θα ανοίξουμε πόλεμο, αλλά όπως είπε και ο ποιητής Ν. Καζαντζάκης "Η φυγή δεν είναι νίκη, το όνειρο είναι τεμπελιά και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο"

Είναι επιτέλους καιρός να σχεδιάσουμε το μέλλον μας!

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου