7.6.11

ΘΥΣΙΑ ΚΙ Ο ΚΡΟΥΣΤΑΣ ;


 Η λέξη «Κρούστας» θα κυριαρχεί περιβαλλοντικά το επόμενο διάστημα.
 Όχι με την θετική πλευρά, όπως μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει. Όχι για τον λεβέντη και πανέμορφο τόπο. Για τα ιδιαίτερα πρινοδάση και πευκοδάση που χαϊδεύουνε την ανατολική Δίκτη, γυρνώντας απ’ το Σελάκανο, τρυγώντας το μέλι από Κριτσώτικο Αόρι και τη Πρίνα και κατεβαίνοντας για μια γρήγορη βουτιά μέχρι το Καραβοστάσι. Όχι για τους τελευταίους χρυσαετούς που αντέχουν, φτεροκοπώντας στα φιλόξενα κρουστιανά λημέρια.
 ΟΧΙ για αυτά. Αλλά, για την μετατροπή του Φυσικού δάσους σε Κεραιοδάσος με τις περίφημες διαδικασίες Fast Track, απλά και μόνο επειδή το κεντρικό  κ-ρ-ά-τ-ο-ς και κάποιοι νόμοι , το επιτρέπουν !!! Οι άλλοι νόμοι, γραπτοί και άγραφοι, που λένε για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τις περιοχές natura, τις αρχαιολογικές θέσεις, το ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα, καταλήγουν… ένα τσαλακωμένο χαρτί.
 Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη Χωροταξική «αταξία», με προφανή ιδιοτέλεια, μετατρέπουν την τεχνολογία από ευλογία σε κατάρα. Οι Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από αυτονόητη ενεργειακή διέξοδος μετατρέπονται σε απειλή για το περιβάλλον, εξαιτίας της άναρχης και «χωρίς αρχές» εγκατάστασης.
 Οι περισσότεροι από μας, με πολύ …χαλαρή συνείδηση, έχουμε επιτρέψει ή δεν έχουμε αποτρέψει πολλά «λάθη». Και φυσικά, γι αυτό έχουμε σοβαρή ευθύνη.
 Εδώ όμως, δεν πρόκειται περί λάθους, υποτίμησης ή άγνοιας. Πρόκειται περί οργανωμένου συμφέροντος. Με σκοπό να τα κονομήσουν, πάλι, κάποιοι, με την κακώς εννοούμενη «επιχειρηματικότητα», εις βάρος του τόπου και του περιβάλλοντος. Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει που είναι, πως είναι, γιατί είναι. Ουδόλως επίσης αν είναι στη Στεία, στη Γεράπετρο, στο Μεραμπέλο ή στα Χανιά. Γι αυτούς, όλα αυτά, είναι ψιλά γράμματα !!!
Για μας όμως ;
 Η διαφύλαξη της Κρητικής ενδοχώρας, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά είναι αμετάθετη ευθύνη όλων μας. Ας πιάσει ο καθένας μετερίζι.

 Μανόλης Μαρκάκης
Μέλος του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μεραμβέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου