20.4.11

Η Συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με την WWF για την προστασία του υγρότοπου του Αλμυρού



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 14/4/2011 η συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με τους εκπροσώπους της WWF στον υγρότοπο του Αλμυρού Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Αρχικά, περπατήσαμε όλοι μαζί περιμετρικά τον υγρότοπο με σκοπό να γίνει καταγραφή και συζήτηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ο περίπατος διήρκησε αρκετές ώρες και συνοδεύτηκε επίσης από μια απρόσμενη συνάντηση με έναν Άγγλο παρατηρητή πουλιών. Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι μέσω διεθνούς τουριστικού πρακτορείου, διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκδρομές με γκρουπ από το εξωτερικό για την παρατήρηση των πουλιών στον Αλμυρό. Το γεγονός αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και δείχνει ότι η οικολογία μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με την τουριστική ανάπτυξη... αρκεί να γίνει με μεράκι.
Στο τέλος, καταφέραμε να συλλέξουμε και να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες τελικές προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση του οικοτόπου του Αλμυρού με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή του. Σύμφωνα λοιπόν με τις παρατηρήσεις μας και την υποστήριξη της WWF με εμπειρικές και επιστημονικές τοποθετήσεις, καταλήξαμε στα εξής:

  • Την συμβολική οριοθέτηση του υγροτόπου του Αλμυρού. Περιμετρικά έχουν καθοριστεί συντεταγμένες από την WWF, οι οποίες υιοθετήθηκαν και εγκρίθηκαν με το ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π. Αγίου Νικολάου. Με βάση αυτές τις συντεταγμένες, ανοιγμένες κατά τρία μέτρα για την ζωτική ανάπτυξη των πολύτιμων για τον υδροβιότοπο αμμοθινών, θα γίνει τοποθέτηση μικρών ξύλινων πασσάλων. Σημειώνουμε ότι η οριοθέτηση θα μειώσει ελάχιστα τον εκμεταλλεύσιμο χώρο της παραλίας.
  • Την απαγόρευση χρήσης μηχανικών μέσων από τον Δήμο αλλά και κάθε ιδιώτη όπως χρησιμοποιείται κάθε χρόνο για τον καθαρισμό της παραλίας, καθώς δεν είναι αναγκαίο και επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.
  • Την απαγόρευση λήψης άμμου από τον Αλμυρό αλλά και από άλλες παραλίες καθώς είναι παράνομη.
  • Απαραίτητη μεταφορά των αποδυτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων επί της παραλίας έξω από την περιοχή που θα οριοθετηθεί (τρία μέτρα από τα καλάμια).
  • Αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού όπου έχει περιοριστεί για την κατασκευή των γεφυρών.
  • Απομάκρυνση των σωλήνων υδροληψίας που υπάρχουν στο ποτάμι, καθώς απαγορεύεται αυστηρά. Κατάργηση των σωλήνων απορροής που πιθανώς χρησιμοποιούνται για το άδειασμα παρακείμενων πισινών, ενέργεια αρκετά επικίνδυνη για ενδεχόμενη ρύπανση.
  • Φύτευση στις παράνομες κατασκευές επί του ποταμού ώστε να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η βλάστηση της περιοχής.
  • Απομάκρυνση των εξωγενών φυτών από τα όρια του υγροτόπου (φοίνικες, πάπιες).
  • Κατασκευή μίας μόνο καλαίσθητης ξύλινης γέφυρας και απομάκρυνση των υπολοίπων καθώς και των περιττών μπαζών.
  • Φρένο στην καταπάτηση του υγροτόπου από τις αυθαίρετες κατασκευές στη Νότια πλευρά.
  • Απαραίτητη η επαφή της ΔΑΕΑΝ με τον επιχειρηματία των Water Sport, ώστε να περιορίσει την πίεση που ασκεί στο οικοσύστημα. Να γίνει άμεσος καθαρισμός σκουπιδιών γύρω από την κατασκευή και να μετακινηθεί εκτός της περιοχής που θα οριοθετηθεί (τρία μέτρα από τα καλάμια).
  • Αποκατάσταση – διάνοιξη του παλιού περιμετρικού μονοπατιού προς την εκκλησία της Ανάληψης για την άνετη πρόσβαση σε αυτή.
  • Απομάκρυνση του σωλήνα από όπου εκβάλλει το νερό του ποταμού στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Είναι  αντιαισθητικό και σχολιάζεται αρνητικά κάθε χρόνο από ξένους και ντόπιους επισκέπτες της περιοχής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για λύματα. Εάν χρειάζεται να γίνει μια καλαίσθητη παρέμβαση με φυσικά υλικά, παρόλο που το σύστημα του υγροτόπου απομακρύνει από μόνο του το περιττό νερό.
  • Δημιουργία παρατηρητηρίου των σημαντικών πτηνών που φιλοξενεί κάθε χρόνο ο υγρότοπος.
  • Χρήση της υφιστάμενης καντίνας, εφόσον για τους γνωστούς λόγους δεν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά, ως σημείο ανάδειξης του Αλμυρού αλλά και τους άλλους υγροτόπους της περιοχής. Μπορεί επίσης να διαμορφωθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με την εθελοντική προσφορά της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου.
  • Αποκατάσταση των γειτονικών χώρων του υγροτόπου (όπως για παράδειγμα τα αδρανή υλικά στην βόρεια πλευρά).
  • Άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στον συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών για την προστασία του υγρότοπου
  •  Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την μελέτη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την μελλοντική διαχείριση του υγροτόπου.
Οι προτάσεις αυτές προτείνουμε να συζητηθούν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Οικολογική Κίνηση έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες της για την εκδήλωση στον Αλμυρό στις 14 Μαΐου όπου θα πραγματοποιηθεί η συμβολική οριοθέτησή του και ευχαριστεί θερμά τους εκπροσώπους της WWF για την υποστήριξή τους.



Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
http://ecomirabello.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου