21.4.11

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

  

Ολόκληρή η επιφάνεια της γης αποτελείται από μια σειρά αλληλοσυνδεμένων οικοσυστημάτων. Όπως κάθε είδος ζώου μπορεί να επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα είδη γύρω του, έτσι και η οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο οικοσύστημα της γης μπορεί να επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, αλλαγές που γίνονται στη μια άκρη της γης, επηρεάζουν ακόμα και τα πιο απόμακρα σημεία που βρίσκονται στην άλλη της άκρη.


Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κατανοούμε και να σεβόμαστε τον κρίκο της φύσης, τα οικοσυστήματα και τα είδη που συνυπάρχουν σε αυτήν, γνωρίζοντας πάντα ότι και ο άνθρωπος  όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον κρίκο, και εξαρτάται από την ισορροπία του.

Οι υγρότοποι ή υγροβιότοποι ανήκουν στα πιο παραγωγικά βιολογικά συστήματα του κόσμου όπως είναι τα τροπικά δάση και οι κοραλλιογενής ύφαλοι.
Ένας τεράστιος αριθμός ειδών φυτών, ζώων, εντόμων, ψαριών, αμφίβιων, ερπετών, και θηλαστικών μπορεί να ζει στους υγροτόπους. Τα είδη που υπάρχουν σε αυτούς ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως το κλίμα και τη γεωλογία.

Τι είναι οι υγρότοποι?

Υγρότοπος είναι μια περιοχή στην οποία το χώμα είναι κορεσμένο με υγρασία μόνιμα ή εποχιακά. Τέτοια οικοσυστήματα μπορεί να είναι μερικώς ή εντελώς καλυμμένα από νερό το οποίο μπορεί να είναι αλμυρό, γλυκό ή και υφάλμυρο. Παραδείγματα υγροτόπων είναι οι βάλτοι, τα έλη, οι λίμνες και τα τέλματα.

Τι μέγεθος μπορεί να έχει ένας υγρότοπος?

Ο μεγαλύτερος υγρότοπος του κόσμου λέγεται Pantanal και βρίσκεται στην Βραζιλία της Νότιας Αμερικής μεγέθους περίπου 190.000 χμ2, ενώ υπάρχουν υγρότοποι που είναι μόλις μερικών τετραγωνικών μέτρων, χωρίς αυτή η διαφορά μεγέθους να αντανακλά τη σημασία τους. 

Από τι απειλούνται οι υγρότοποι?

Το ποσοστό κάλυψης των υγροτόπων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως: κατασκευή δρόμων, επέκταση οικισμών, αυθαίρετη δόμηση, τουριστική ανάπτυξη και άλλα. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, την διαταραχή των τροφικών αλυσίδων καθώς υπάρχει μείωση των αποθεμάτων τροφής.

Γιατί είναι σημαντικοί οι υγρότοποι?

Οι υγρότοποι είναι υψηλής σημασίας οικοσυστήματα καθώς είναι ρυθμιστές του παγκόσμιου κλίματος και έχουν πλούσια βιοποικιλότητα: παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των μικρών οργανισμών που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας: υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, ρηχά νερά και πρωτογενής παραγωγικότητα. Έτσι, επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ειδών ζώων που τρέφονται από αυτούς τους οργανισμούς. Πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών βασίζονται στους υγροτόπους για νερό, τροφή και καταφύγιο.  

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου