19.4.11

Μεσόγειος SOS: Καθαρίστε τη Μεσόγειο


Συμμετέχοντας στην… Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών
Παράκτιων και άλλων Φυσικών Περιοχών
«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
1-31 Μαΐου 2011

Το 2011 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού! Ένας λόγος παραπάνω να δώσουμε φέτος τον δυναμικότερο εθελοντικό μας εαυτό!
Τι καλύτερο λοιπόν από τη συμμετοχή  σε μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώ- μεσογειακό επίπεδο,
την εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 16η συνεχή χρονιά!
Φέτος η πανελλαδική εκστρατεία, που πραγματοποιείται από 1 έως 31 Μαΐου 2011, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.


Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας, μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου, συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν
241 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμνών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο!
Με βάση τα στοιχεία μας, στην εκστρατεία συμμετείχαν 274 φορείς σε 34 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 102 ήταν Σχολεία, 44 Σύλλογοι
(καταδυτικοί, αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α.), 55 Δήμοι, 20 Επιχειρήσεις, 12 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της UNEP/MAP, υλοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με τηνεπιστημονική υποστήριξη του
Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου ΠατρώνΧορηγός είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης AMSTEL ECO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και υποστηρικτές η TNT και η ΑΛΑΣΚΑ Γίγας.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι η REAL NEWSREAL PLANETREAL FM, ΕΡΤ, ΕΡΤonline, ΕΡΑ Δίκτυο, Ραδιοτηλεόραση, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ Α.Ε.

Τα «μυστικά» της εκστρατείας μας:
·       Στην εκστρατεία αυτή πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές! Δεν μένει κανείς «απ’  έξω» ˙ μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν!
·       Αποφασίζουμε τον τόπο και τον χρόνο που θα πραγματοποιήσουμε τον καθαρισμό και συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική«φόρμα συμμετοχής» ή στέλνουμε εναλλακτικά  την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής  συμπληρωμένη με φαξ στο 210 – 8228795ή με e-mail στο events@medsos.gr.
·        Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (η αφίσα της εκστρατείας με σχετικό ενημερωτικό υλικό και το φύλλο παρατήρησης φυσικών περιοχών και καταγραφής απορριμμάτων), και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.
·       Επιπρόσθετα, παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να  ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση!
·       Δεν περιοριζόμαστε στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά συμπληρώνουμε το «Φύλλο Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών και Καταγραφής Aπορριμμάτων» και καταγράφουμε με ακρίβεια το είδος των απορριμμάτων που συναντάμε σε φυσικά οικοσυστήματα, τις πιθανές πηγές προέλευσής τους, καθώς και τα προβλήματα των περιοχών που «επισκεπτόμαστε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου