Εντονες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις προκαλεί στην Κρήτη η μελέτη που συνέταξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων, καθώς προβλέπει την καύση των απορριμμάτων ως μέρος του συστήματος της συνδυασμένης επεξεργασίας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος -από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε- έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά καταγγέλλοντας εργολαβικά συμφέροντα μέσα από την καύση των σκουπιδιών, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη μελέτη του ΕΜΠ. Μάλιστα κατηγόρησε προσωπικά και επώνυμα την επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Μαρία Λοϊζίδου «για κατευθυνόμενο επιστημονικό έργο, με στόχο να προωθήσει τη μέθοδο της καύσης σε όλη την Ελλάδα!».
«Από τις πληροφορίες που έχουμε, ξέρουμε ότι η κ. Λοϊζίδου προσπαθεί να οδηγήσει όλους τους δήμους στην καύση των σκουπιδιών. Αλλά πιστεύω ότι, όταν θα έχουμε την οριστική μελέτη, θα τοποθετηθούμε όχι μόνον εμείς αλλά και οι σύλλογοι εδώ στην Περιφέρεια της Κρήτης, πιστεύω και οι πολίτες και όλοι οι φορείς, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής αυτής της τεχνολογικής διαδικασίας», ανέφερε χθες ο κ. Μπαλασόπουλος, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης για την Κρήτη «ταυτίζονται με τις μεθόδους που προωθούνται και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Οι μελέτες που παρουσιάζονται πριμοδοτούν συγκεκριμένη μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων, φωτογραφίζοντας την εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων...».
Ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Ανατολικής Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), Γιάννης Κουράκης, είπε ότι όποιος αντιδρά στις λύσεις που προτείνονται, είτε για τη χρηματοδότηση των έργων είτε για τις πιθανές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πρέπει να καταθέτει και την αντιπρότασή του. «Τα καλαμπούρια με ορισμένους, τέρμα. Η Κρήτη βουλιάζει. Πρέπει να βρεθεί λύση και εγώ θα μπω μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.
Οι «Πολίτες εν Δράσει» της Ιεράπετρας, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Η μελέτη της κ. Λοϊζίδου από το ΕΜΠ θεωρούμε ότι είναι μια πρόταση που κάνει εύκολη υπόθεση την αποδοχή της καύσης ως διαχειριστικής λύσης και ανενόχλητη την είσοδο των εργολάβων - επιχειρηματιών στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω των ΣΔΙΤ. Η μελέτη φωτογραφίζει το μοντέλο αυτό προτείνοντας την ταυτόχρονη λειτουργία τεσσάρων μονάδων μηχανικής διαλογής, που σε μεγάλο βαθμό θα τροφοδοτούν την κεντρική μονάδα που θα είναι στο Ηράκλειο και θα λειτουργεί με τη μέθοδο της καύσης (η μελέτη την ονομάζει θερμική επεξεργασία!). Ενα μοντέλο πολύ υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους, μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου