1.5.10

ΑΛΜΥΡΟΣ : ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (Ο)





Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει την σημερινή κατάσταση μετά από τις παράνομες παρεμβάσεις.


Ο Αλμυρός ξεχείλισε. Από οργή φυσικά.

Απηύδησε από την αχαριστία την «φιλοξενούμενων» του, την αδιαφορία των «προστατών» του, την ασυδοσία των «γειτόνων» του, τη βουλιμία, το θράσος και τα καταχθόνια σχέδια των «εκμεταλλευτών» και των «μνηστήρων» του.


Χρόνια τώρα, γνήσιο παιδί της Κρητικής και Μεραμπελιώτικης γης μας δίνει τα καλά του. Έχει φτιάξει ένα μικρό παράδεισο για κάθε μορφή ζωής. Ζώα, πουλιά, υδρόβια και μια μεγάλη ποικιλία φυτών έχουν βρει μια ζεστή και στοργική αγκαλιά.

Θρέφει με το δικό του τρόπο χιλιάδες συμπολίτες, επαγγελματίες, εργαζόμενους. Φωτογραφίζεται με τα κάλλη του και κοσμεί βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες, έντυπα , φωτογραφίες.
Ξέρει ακόμα και πολλές προσωπικές μας στιγμές χωρίς να μιλά.

Διδάσκει μικρούς και μεγάλους μαθητές. Προσφέρει απλόχερα  την ομορφιά, τη δροσιά και τη γαλήνη του. Έτσι μπορούμε και μείς να επιβεβαιώνουμε ότι ζούμε και νιώθουμε σαν άνθρωποι !!!

Και ποιο είναι το ευχαριστώ μας;

Η κατάσταση είναι λίγο-πολύ γνωστή. Έχει όμως φτάσει στο απροχώρητο.

Η σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι έπεσε τις προηγούμενες μέρες με την αυθαίρετη αποψίλωση τμήματος της νότιας όχθης του ποταμού, με πλήρη αλλοίωση του φυσικού χώρου και την προετοιμασία εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Από πληροφορίες κατοίκων, μέλη της Οικολογικής Κίνησης, σπεύσαμε στο χώρο, εξακριβώσαμε τα γεγονότα και αποτρέψαμε τα περαιτέρω.

Τη Δευτέρα  19/4/2010 ενημερώθηκαν εγγράφως οι αρμόδιες υπηρεσίες και κλιμάκιο της Πολεοδομίας και της Κτηματικής Υπηρεσίας πραγματοποίησαν αυτοψία από κοινού, τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και άλλα τμήματα του Δημόσιου Κτήματος.

Η αυτοψία επιβεβαίωσε αυθαιρεσίες και στο Δυτικό και στο Βόρειο τμήμα του καθώς και αφαίρεση των συνοριακών πασάλων που είχαν τοποθετηθεί για οριοθέτηση με αφορμή το Κτηματολόγιο.

Η γενική διαπίστωση είναι ότι στον Αλμυρό επικρατεί εγκατάλειψη, καταπάτηση. Μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας και ασυδοσίας.

Κανείς και σε κανένα επίπεδο δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά για να τον προστατεύσει ουσιαστικά... μόνο στα λόγια!

Ενδεικτικά αναφέρουμε : Μεγάλο πλήγμα στο ζωτικό χώρο, μπαζώματα, μεταφερόμενα υλικά, εξωγενή φυτά, εργοτάξια, αυθαίρετες περιφράξεις, παρεμπόδιση προσπέλασης, έλλειψη ορίων εκμετάλλευσης για ομπρέλες κλπ, καταστροφή αμμοθινών, αυθαίρετες κατασκευές, στένεμα της φυσικής κοίτης, αποψίλωση πρανών, διαρροές απορροών-ρύπανση, καταστροφή περιμετρικού μονοπατιού προς Ανάληψη, καταστροφή πηγών, ευτροφισμός χλωρίδας κλπ


Ως εδώ. !!!

Ο Φάκελος ΑΛΜΥΡΟΣ άνοιξε.
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ( Κτηματική Υπηρεσία, Δασική, Πολεοδομία, Δήμος Αγ.Νικολάου,  κλπ ) και φορείς καλούνται άμεσα να ανταποκριθούν στο αυτονόητο :

Ένα ΑΜΕΣΟ σχέδιο διάσωσης, αποκατάστασης, οριοθέτησης, θέσπισης κανόνων διαχείρισης, ανάδειξης και προστασίας.

Για όλα τα παραπάνω η Οικολογική Κίνηση, πέρα από τις παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα για τον Αλμυρό και τους οικοτόπους,  θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις σε συνεργασία με την WWF και τον αντιπρόσωπο της στην Κρήτη κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, ερευνητή του Εργαστηρίου Χερσαίας Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο οποίος πρόσφατα έκανε ομιλία στο τόπο μας στα πλαίσια του Ε.Α.Π.

Καλούμε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση όλους τους ευαίσθητους πολίτες, τη νεολαία, τους μαθητές.

Για τον Αλμυρό που μας αξίζει.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΙΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου