22.8.14

Απίστευτο! Ο Αντιδήμαρχος Σητείας δίνει την έγκριση να θεριστούν όλοι οι καλαμιώνες του Νομού σε ρέμματα και ποτάμια!


Την Τετάρτη 20/8/14 στο ξενοδοχείο Sitia Beach πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: "Βιοαεριο: Η οικολογική απάντηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Σητείας" που διοργανώθηκε από τις εταιρίες ΑΝΙΟΝ Ενεργειακή & Βιομεθάνιο Κρήτης.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου όπως και εκπρόσωποι της ¨Οικοκρήτη" και άλλων τοπικών οικολογικών οργανώσεων.

Από ενημέρωση που μας έγινε, μάθαμε και αποδεικνύεται από το παρακάτω έγγραφο ότι ο Ανιδήμαρχος Σητείας κ. Χατζηνάκης υπογράφει την καταστροφή καλαμιών αλλά και οτιδήποτε άλλο φυτρώνει σε παραποτάμιες περιοχές της Σητείας προς όφελος των εταιριών βιοαερίου, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι σε αυτά φωλιάζουν διάφορα είδη ζώων (όπως πουλιά κ.α.). Βέβαια ενδιαφέρθηκε για τις χελώνες και για αυτό δεν άφήσε να μπούν μηχανήματα μέσα στα ρέμματα!!! 


Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου καταδικάζει αυτήν την απόφαση ως παράλογη, αντι-οικολογική και ανεύθυνη, πάντα με βάση των δράσεων και προτάσεων που έχει κάνει στο παρελθόν για τους υγρότοπους και την σημασία τους.

Εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου που παρευρέθηκε, μας μετέφερε το κλίμα που επικράτησε στην εκδήλωση, με επιστολή που μας έστειλε και αναφέρει τα παρακάτω:

Από ότι φαίνεται όχι ένα εργοστάσιο αλλά δύο εργοστάσια θα γίνουν στη Σητεία για την παραγωγή του Βιοαερίο.

Ενημέρωσαν καταρχήν οι εκπρόσωποι της εταιρείας μέτοχοι και επιστημονικοί συνεργάτες της για τα εξής :
 • Τι ακριβώς θα κάνουν. Δηλαδή τι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν και πώς ακριβώς γίνετε η διαδικασία παραγωγής βιοαερίου με αναερώβια χώνεψη της βιομάζας. Αργότερα πώς παίρνουν από τό βιοαέριο ηλεκτρικό  ρεύμα και θερμότητα πρός αξιοποίηση. Επίσης μίλησαν και γιά τα υγρά και στερεά πραπροιόντα που προκύπτουν και τα οποία ουσιαστικά προσφέρονται από ότι λένε ως εδαφοβελτιωτικά στην γεωργία.
 • Που ακριβώς θα το κάνουν. Είπαν ότι έχουν ήδη αγοράσει 13 στρέμματα στην περιοχή Νταούσο - Γκέλα στην πόλη της Σητείας όπου θα εγκατασταθούν.
 • Επίσης ανέφεραν ότι από όλη την διαδικασία δεν υπάρχουν θέματα ούτε οσμών ούτε ηχτικής ούτε άλλης επιβάρυνσης στην γειτονική περιοχή.
 • Έχουν πάρει μέρος των εγκρίσεων για τό ανωτέρω έργο.
 • Ώς υλικά βιομάζας θα χρησιμοποιηθούν καλάμια από ποτάμια, τυρόγαλα, κατσίγαρος από ελαιοτριβεία και φύλλα φραγκοσυκιάς κατά το κλάδεμα της. Δήλωσαν και ότι έχουν ένα χώρο στην Ζάκρο 650 στρέμμ. τον οποίο θα φυτέψουν με φραγκοσυκιές για να τον εκμεταλλεύονται ώς παραπάνω. 
Κάποια σημαντικά σημεία που ειπώθηκαν:
 • Ο κ. Καραμανωλάκης ως Δημοτικός Σύμβουλος σε επίσκεψη του στον χώρο διαπίστωσε ότι σε απόσταση 50 μέτρων από τα όρια του εν λόγω ακινήτου υπάρχουν κατοικίσιμα σπίτια. Επίσης πρόβαλε μια μελέτη που ανέφερε ότι σε ένα χώρο με διοξείδιο του άνθρακα πάνω από μιά ποσότητα είναι τοξικό. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών απάντησαν ότι δεν υφίστατε τέτοιο θέμα επειδή ο αέρας διασκορπίζει γρήγορα το αέριο αυτό.
 • Οι παρευρισκόμενοι πείστηκαν ότι η διαδικασία παραγωγής βιοαερίου είναι όντως οικολογική πλήν όμως δεν μπορεί να χωροθετηθεί μέσα στην πόλη. 
 • Κάποιοι λίγοι μίλησαν για τήν διαδικασία κομποστοποίησης ,κατά τόν τρόπο του Κουτσουρά, ως καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της Βιομάζας.
 • Αρκετοί μίλησαν για τον κακό χειρισμό του Δήμου Σητείας. Ενώ συζητήτε το θέμα στις διάφορες υπηρεσιές από τον Φεβρουάριο του 2013, οι κάτοικοι της Σητείας ως θέμα το αντιλήφθηκαν τώρα, δηλαδή στό παρά πέντε.
 • Η εταιρεία ήταν ανένδοτη στο να μεταφερθεί το εργοστάσιο σέ άλλο σημείο.
 • Προσωπικά θεωρώ ως το χειρότερο, το σαρδόνιο χαμόγελο ενός των εταίρων, που με τον τρόπο του δήλωνε "ότι θέλετε να λέτε εμείς το εργοστάσιο θα το κάνουμε".
 • Δεν έπεισαν γενικότερα το κοινό με το τυρόγαλο και τα καλάμια. Τι τυρόγαλο και πόσα καλάμια έχει η Σητεία;  Το ίδιο και για τα φραγκόσυκα. Τι θα κάνουν μέχρι να αναπτυχθούν οι φυτείες φραγκόσυκων για 7 ή 10 χρόνια; Άφήστε πάλι τις μονοκαλλιέργειες... 650 στρέμ. φραγκόσυκο!!!
Πήρα τον λόγο ως τελευταίος ομιλητής επειδή θεώρησα ότι πρώτα θα πρέπει να ακουστούν οι ντόπιοι και ανέφερα τα εξής:
 • Να προσέχουμε ιδιαίτερα τούς Νεοοικολόγους επιχειρηματίες οι οποίοι παρά τά οικολογικά τους λεγόμενα δεν έχουν τίποτα άλλο στο νού τους παρά το οικονομικό όφελος.
 • Ο τίτλος της ημερίδας ήταν: "Βιοαέριο: H Οικολογική απάντηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Σητείας". Εάν τον τίτλο αυτό τον έβλεπε κάποιος σε μιά άλλη πόλη της Ελλάδας και δεν ήξερε το θέμα θα νόμιζε ότι την εκδήλωση αυτή την οργανώνει κάποια Οικολογική Κίνηση Σητείας. Πόσο παραπλανητικό είναι αυτό;
 • Ακριβώς το ίδιο είχε γίνει και στην Σίτανο. Στο όνομα της οικολογίας εγκαταστάθηκαν φωτοβολταικά και γέμισαν τα χωράφια στη Σίτανο με φωτοβολταικά. Όντως είναι οικολογικότατο να παίρνεις από τον ήλιο ρεύμα, ακόμα ποιό οικολογικό και από το βιοαέριο πλήν όμως το τελικό αποτέλεσμα στο χωριό ήταν αντι-οικολογικότατο. Κατάφεραν στό όνομα της Οικολογίας να κάνουν το πιό όμορφο χωριό της Κρήτης σαν τα μούτρα τους.
 • Ακριβώς το ίδιο βλέπουμε και εδώ τώρα. Πιθανών η διαδικασία να είναι οικολογική αλλά το αποτέλεσμα είναι αντι-οικολογικότατο. Και είναι αντι-οικολογικότατο επειδή σήμερα στην άκρη της πόλης, δηλαδή αύριο μέσα στο κέντρο της πόλης εγκαθίστατε τέτοιες εγκαταστάσεις. 
 • Ώς Οικολογική Κίνηση της γειτονικής πόλης θα προσφέρουμε & θα βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου