19.8.14

Στην....ουρά οι επενδυτές για το βιοαέριο ενώ φουντώνουν οι αντιδράσεις



Κι άλλες αιτήσεις (από Μεσαρά και Σητεία) έφτασαν στην Περιφέρεια Κρήτης
Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι επενδυτές που αποφάσισαν να κατασκευάσουν μονάδες βιοαερίου- βιομάζας καθώς τόσο ο περιορισμένος αριθμός αδειών και οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα. Ήδη οι πρώτες αιτήσεις από τις σχεδόν...200 που αφορούν στην Κρήτη έχουν φτάσει στην περιφέρεια και συνεχώς φτάνουν νέες , ενώ κανένας δεν γνωρίζει ποιος και πότε...θα πάρει το πράσινο φως. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόλις μια μονάδα (στη Σητεία) έχει πάρει θετική γνωμοδότηση για να προχωρήσει και γι αυτή ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο Ηρακλειο (κυρίως στη Μεσαρά) και στο Λασίθι όπου έχουν γίνει οι σχεδιασμοί των επενδυτών.

Στην πρώτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος για το θέμα αυτό δεν πήρε απόφαση με τη δέσμευση ότι θα εξετάσει σε προτεραιότητα τι συγκεκριμένες αιτήσεις, αλλά στο μεταξύ φτάνουν καθημερινά κι άλλες!

Τα μέλη της επιτροπής είχαν στη συνεδρίαση , στις αρχές Αυγούστου, ενημερωθεί από τους επενδυτές, που έχουν ετοιμάσει σχέδια για τα Πραιτώρια, το Αποίνι και το Χάρακα, αλλά δεν υπήρξε γραπτή εισηγηση από τις υπηρεσίες, ενώ αποσύρθηκε η αίτηση για την περιοχή της Πόμπιας.

Η επιτροπή δεν κατέληξε σε απόφαση παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές επείγονται - θέλουν να είναι πρώτοι μήπως και πάρουν το πράσινο φως από τη ΡΑΕ η οποία θα δώσει μόνο 15 Μεγαβάτ στην Κρήτη παρά τα 200 που αφορούν οι αιτήσεις!

Και τώρα ήρθαν νέες αιτήσεις στην περιφέρεια που αφορούν τις περιοχές:

-Κεντρουλάκι του οικισμού Σκοινιά

-Τσιγκρινιά του οικισμού Χουστουλιανών

-και μια ακόμη για την περιοχή της Σητείας.


Η επιτροπή αποφάσισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της –πιθανώς στις 27 Αυγούστου θα πάρει απόφαση με πρώτη προτεραιότητα αυτές τις μονάδες που συζητήθηκαν.

Στη συνεδρίαση, θυμίζουμε, επικράτησε ένταση και ανέβηκαν οι τόνοι όταν τοποθετήθηκε και ο νεοκλεγμένος δήμαρχος Αστερουσίων Αρχανών κ.Κοκοσάλης ο οποίος είπε ότι “ενώ μίσθωναν χωράφια και ετοίμαζαν επενδύσεις δεν είχαν ενημερώσει τον κόσμο για τις μονάδες που θα κατασκευάσουν και τι όχληση προκαλούν”.

Πάντως το πρόβλημα είναι μεγάλο και θυμίζουμε ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ για τις μονάδες αυτές δεν υπάρχει προηγούμενο στην Κρήτη και στη Σητεία ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμουν να την έχουν.

Όπως για παράδειγμα η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας που επεσήμανε ότι εκφράζοντας τον παλμό της τοπικής κοινωνίας, στηρίζει τις παραγωγικές επενδύσεις στον τόπο μας, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, επωφελείς προς τους κατοίκους της και συμβαδίζουν με την επιθυμητή ανάπτυξη της περιοχής.

Σήμερα όμως εκφράζουμε την απόλυτη ΑΡΝΗΣΗ μας στη συγκεκριμένη επένδυση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ενέργειας από βιοαέριο, της εταιρείας “ΑΝΙΟΝ-ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.” στη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ, στο” Νταούσο - Γκέλα” στα όρια της πόλης της Σητείας (δηλαδή ακριβώς δίπλα από τα σπίτια μας).

Οι βασικοί λόγοι της αντίθεσης μας, είναι οι εξής:

1)Η επαρχία Σητείας είναι ήδη κορεσμένη σε διάφορες μορφές δημιουργίας ενέργειας (Αθερινόλακκος, αιολικά πάρκα , φωτοβολταϊκά πάρκα κ.λ.π.), έχει υπερκαλύψει την “συμμετοχή” της στις διάφορες ΑΠΕ και θεωρούμε παράλογη την επιδίωξη των πολιτικών κέντρων αποφάσεων καθώς και των διαφόρων «επενδυτών», να θέλουν να φορτώσουν κι άλλο την περιοχή μας, με άλλες μονάδες ενέργειας κάθε μορφής.

2)Ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί όλη η περιοχή ως βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας, είναι υπαρκτός και τεράστιος και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις ν΄αντιτεθούμε σ΄αυτό.

3)Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, στα όρια της κατοικημένης περιοχής (800 μέτρα από την πόλη) και δίπλα στο αεροδρόμιο:

-ρυπαίνει πρωτίστως αισθητικά

-δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συνέπειες μπορεί να δημιουργήσει, ιδιαίτερα στη λειτουργία του αεροδρομίου, η απορριπτόμενη θερμότητα στο περιβάλλον καθώς και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξίδιου του άνθρακα

-κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα μεταφέρονται οσμές στην πόλη από την χρήση κατσίγαρου, ιδιαίτερα με την φορά των ανέμων, που πνέουν προς την ίδια κατεύθυνση σχεδόν τα ¾ του έτους προς την πόλη της Σητείας

-οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από ένα ατύχημα ή από μία έκρηξη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, είναι τεράστιοι και μπορεί να προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή στην πόλη

-δημιουργεί σημαντικό ζήτημα στην υλοποίηση σοβαρής ξενοδοχειακής επένδυσης, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πολύ κοντά στην περιοχή αυτή, (όπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει επισήμως με σχετική επιστολή προς στους αρμόδιους).

Καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας, όλοι μαζί να αντισταθούμε στην επένδυση αυτή, στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

http://www.cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου