24.3.13

Απάντηση του Μανώλη Τσαντάκη (πρ. Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου) στην επιστόλη του κ.Καρχιμάκη


Αγαπητέ Μιχάλη, όταν εξαπολύεις λόγο απαξιωτικό σε απόψεις και ιδέες που δεν είναι απαραίτητο να τις ενστερνίζεσαι δεν θα ήταν φρονιμότερο να εξηγήσεις πρώτα για ποιον λόγο αναλαμβάνεις τον ρόλο του κριτή;

Ποιος σε όρισε τιμητή και εκφραστή της κοινής γνώμης, της τοπικής κοινωνίας και των συμφερόντων της; Τίνος άραγε συμφερόντων, μήπως των ιδιωτικών εταιρειών και των συν αυτώ ευεργετηθέντων, αγνοώντας παντελώς την αγωνία των κατοίκων της γύρω περιοχής από τις ανεπανόρθωτες οικονομικές και περιβαλλοντικές πληγές; Μήπως έχεις ξεχάσει από πότε έχεις να περπατήσεις στη πόλη της Σητείας, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις των συμπολιτών σου;
Πως τολμάς να μιλάς ειδικά εσύ που ψήφισες όλα τα μνημόνια μαζί με τους ομοϊδεάτες συντρόφους σου, που καταστρέψατε και ξεπουλήσατε ολοσχερώς την Ελλάδα, οδηγώντας τους Έλληνες στην απόγνωση σπρώχνοντας τους σε μαζικές αυτοκτονίες;
Εξαθλίωση, που όμοια της δεν ζήσαμε ποτέ ως Έλληνες και μάλιστα σε εποχή δημοκρατίας και ειρήνης!



Παράκληση αγαπητέ Μιχάλη, μη μας φροντίζεις, μη μας νοιάζεσαι άλλο, το ΙΚΑ, και η ΔΕΗ απέμειναν ακόμη! Μετά και από το καλοστημένο σας σχέδιο για την απώλεια του Μακρύγιαλου, ως γεωγραφικής και οικονομικής οντότητας της Σητείας, είναι θέμα χρόνου να προσαρτηθεί και ο χρεοκοπημένος πλέον δήμος μας στην Ιεράπετρα! Μην πετάς άλλο στάχτη λοιπόν στα μάτια των Στειακών, γιατί η δημαγωγία και η υποκρισία ενίοτε επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα!

Όσο για την πολυθρύλητη «επένδυση» στο Τοπλού για την οποία κόπτεσαι, είναι τόσο «φερέγγυα» όπως ήταν και τότε, που εξαπέλυες μύδρους εναντίον της ΝΔ που δεν τις έτρεχε όσο γρήγορα τις τρέχατε εσείς στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις παράτυπες συμβάσεις ιδρύματος με μια αγνώστου ταυτότητας και αξιοπιστίας ουρανοκατέβατης εταιρείας, που συστάθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό, να βάλει χέρι στη τεράστια αυτή περιουσία. Το ήξερες, διότι το βροντοφωνάζαμε και το αποδείξαμε με ειδική νομοτεχνική μελέτη και δικαιωθήκαμε και στο ΣτΕ και στη κοινή γνώμη.

Αρνούμενος ωστόσο να αφουγκρασθείς την αγωνία της τοπικής κοινωνίας του τότε δήμου Ιτάνου, που ήταν άμεσα πληττόμενος από αυτή την φαραωνική επιχείρηση καταλήστευσης της γης και του νερού από τα υδροκτόνα γήπεδα γκολφ και τις χιλιάδες πολυτελείς πισίνες, που θα έβαζαν ταφόπλακα σε μια υγιή και ευημερούσα από τη γεωργία και τον τουρισμό περιοχή, όπως είναι το Παλαίκαστρο.
Αντί να απαντήσεις λοιπόν με επιχειρήματα στον «συνάδελφο σου» που ρωτά για το λογικό και αυτονόητο, για την νομιμότητα των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, που έχει το θάρρος να τα βάζει με το σάπιο κατεστημένο κομματικό μηχανισμό που εσύ τόσο δουλικά υπηρέτησες και συνεχίζεις να υπηρετείς, εξαπολύεις κατά τον προσφιλή σου τρόπο ευτελείς και λαϊκίστικες δικαιολογίες, δήθεν περί κοινού αισθήματος της τοπικής κοινωνίας που ούτε μέρος της είσαι, ούτε ζεις ούτε δραστηριοποιείσαι όπως ισχυρίζεσαι, αλλά αντίθετα την χρησιμοποιείς και την θυμάσαι κατά το δοκούν για ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα.

Άφησε λοιπόν εμάς αγαπητέ Μιχάλη, που είμαστε μέρος της κοινωνίας, ζούμε και δουλεύουμε σε αυτό τον τόπο, να γνωρίζουμε καλύτερα από σένα τι ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας, ανάπτυξη από εμάς και για εμάς και όχι ανάπτυξη από ξένους και για ξένους, όπως προσπαθείτε με εκβιαστικά διλήμματα να μας επιβάλετε.

Είκοσιδυο(22) χρόνια ομηρίας αυτού του τόπου, με τη συντήρηση του μπαγιάτικου παραμυθιού από σένα και τους ντόπιους παπαγάλους σου περί ανάπτυξης, είναι πολλά για να επιτρέψουμε την διαιώνιση αυτού του παραλογισμού.

Ο Κρίτων Αρσένης που τόσο συναδελφικά μαχαιρώνεις, προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να περισώσει τη χαμένη αίγλη, το φυσικό περιβάλλον, τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά, αξίες, που έκαναν την Ελλάδα να ξεχωρίζει ως υπέρλαμπρο αστέρι στα πέρατα της οικουμένης. Τέτοιοι άνθρωποι πρεσβεύουν την ελπίδα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Επίλογος
Αν κάποιοι, στη προκειμένη περίπτωση φορείς της Σητείας, βάζουν πάνω από αυτά τα ιδανικά, μηδαμινά πρόσκαιρα αλλά προς το παρόν και εντελώς υποθετικά οφέλη, εθελοτυφλούντες στο πολύ μεγαλύτερο κόστος για τον τόπο τους, επειδή ξένα συμφέροντα δημιούργησαν το χρέος για να υποδουλώσουν τους Έλληνες και την Ελλάδα, που την θέλουν αποικία τους και εμάς δουλοπάροικους, τότε έχουν πετύχει τους σκοπούς τους. Το «διαίρει και βασίλευε» τους εξυπηρετεί απόλυτα! (Πρόσφατο παράδειγμα, Σκουριές Χαλκιδικής με τα μεταλλεία χρυσού)
Και επιτέλους ας το χωνέψουμε μια για πάντα, όταν μια χώρα ή μια κοινωνία δεν στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και περιμένει άλλους να τη «προκόψουν» και να την «αναπτύξουν» είναι ολοκληρωτικά χαμένη και πάντα υποδουλωμένη!!

Μανόλης Τσαντάκης
Φωτογράφος – πρ. Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου