17.7.12

Eνημέρωση των πολιτών για της Βιομηχανικές ΑΠΕ στη συναυλία του Β.Παπακωνσταντίνου στον Άγιο Νικόλαο

(ακολουθεί video παρακάτω)

Ενημέρωση των πολιτών για το θέμα των βιομηχανικών ΑΠΕ έγινε στη συναυλία του Β.Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, από μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ και της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου.

Σε συνεργασία με τους διοργανωτές της συναυλίας και το Δήμο Αγ. Νικολάου στήθηκε ενημερωτικό σημείο με ταμπλό με φωτογραφίες και υλικό και μοιράστηκαν ανακοινώσεις του δικτύου για τα fastrack και τις επενδύσεις ΒΑΠΕ. Ακόμη πριν την έναρξη της συναυλίας διαβάστηκε από μέλος του δικτύου κείμενο σχετικό με το θέμα, το οποίο ήταν το παρακάτω:

Ένας στίχος του Άλκη Αλκαίου στο τραγούδι «χρόνια πολλά» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου εύχεται χρόνια πολλά στα παιδιά που δεν τρώνε τη φόλα.
Μία από τις φόλες λοιπόν που μας σερβίρουν σήμερα είναι και αυτή της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης».
Με πρόσχημα αυτό, λίγες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα τις ενέργειας (ελληνικές και ξένες), χωρίς να ρωτήσουν και να ενημερώσουν ποτέ κανένα έχουν σχεδιάσει και δρομολογούν την fast track εγκατάσταση τεράστιας κλίμακας μονάδων Α.Π.Ε. στα βουνά της Κρήτης και της περιοχής μας, ακόμα και μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, μεγέθους 5-6 φορές πάνω από τις ανάγκες της Κρήτης σε ενέργεια.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό έχει αφεθεί στην όρεξη αυτών των εταιριών με προσανατολισμό την εξαγωγή ενέργειας εκτός Κρήτης και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών χωρίς να λογαριάζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα, στην οικονομία και στην κοινωνία, χωρίς να έχουν δηλαδή καμία σχέση με την φιλοσοφία και τις ωφέλειες των ΑΠΕ.
Στην δύσκολη αυτή συγκυρία που περνάει η χώρα μας, κάποιοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν ακόμα και σε βάρος του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και άλλων παραγωγικών τομέων βαφτίζοντάς το ως «πράσινη ανάπτυξη».
Η προσφυγή στο ΣτΕ είναι το πρώτο στάδιο του αγώνα μας για να τους εμποδίσουμε, στο οποίο, προς τιμήν του, συμφώνησε ομόφωνα να συμμετέχει και να βοηθήσει το δημοτικό συμβούλιο Αγ.Νικολάου. Όμως δεν αρκεί. Οι αντίπαλοι είναι πολλοί και τα οικονομικά συμφέροντα μεγάλα. Χρειάζεται επομένως η βοήθεια και η συμμετοχή όλων μας για να μην καταστραφεί η φυσιογνωμία της Κρήτης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου