16.12.11

H Πρόταση μας προς το Δήμο για την Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς



Έπειτα από παρέμβασή μας, συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012, η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το ποσό των 3.000 ευρώ που υπολογίστηκε είναι πολύ μικρό για τις προδιαγραφές που απαιτούνται και στις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση με το Δήμαρχο για να συζητηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης που θα μπορούσε να ενισχυθεί με επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα. Το παρακάτω έγγραφο κατατέθηκε και πρωτοκολλήθηκε σήμερα 16/12/2011 στις Υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου: 


Με βάση το Ν. 3170/2003, άρθρο 7, άρθρο 9, άρθρο 10 και άρθρο 11, από τον οποίο σαφώς ορίζεται ότι αρμόδιοι για την περισυλλογή και μέριμνα των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες, η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου προτείνει να συμπεριληφθεί στον οικονομικό προϋπολογισμό του 2012 του δήμου Αγίου Νικολάου, το ποσό των 75000 ευρώ, για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων της περιοχής. Το ποσό αυτό, αφορά στις απολύτως στοιχειώδεις και άκρως επείγουσες ανάγκες, κάνοντας έτσι μια καλή αρχή για ένα μετέπειτα ολοκληρωμένο και νομοθετικά απαραίτητο πρόγραμμα διαχείρισης και μείωσης των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων.

Το χρηματικό αυτό ποσό προέκυψε υπολογίζοντας την κάλυψη μέρους των αναγκών όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία, ομαδικές στειρώσεις, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του αριθμού τους, καθώς και τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και πληροφόρησης στην τοπική κοινωνία (π.χ. σχολεία). Παραθέτουμε αναλυτικά τις επιμέρους κατηγορίες, τα στοιχεία των οποίων βασίστηκαν σε πραγματικές κτηνιατρικές ανάγκες, κατόπιν ενημέρωσης από ιδιώτη κτηνίατρο, και σε τιμές τιμοκαταλόγου κτηνιατρικών φαρμάκων. Τα στοιχεία αφορούν στις ετήσιες ανάγκες 200 αδέσποτων ζώων (ενδεικτική ελάχιστη τιμή στο δήμο μας).

1. Φάρμακα – Αναλώσιμα:
* Αποπαρασιτικά φάρμακα (ενδοπαράσιτα): 6500 €
* Αποπαρασιτικά φάρμακα (εξωπαράσιτα): 10000 €
* Εμβόλια (μόνο το κόστος των σκευασμάτων): 3000 €
* Microchips για την ηλεκτρονική σήμανση (τα chips και το παράβολο για τον Π.Κ.Σ.): 2000 €
* Φάρμακα: 5000 €
* Αναλώσιμα διάφορα (σύριγγες, γάζες, αντισηπτικά, απολυμαντικά, κλπ.): 5000 €
* Μπωλ, κουβέρτες, περιλαίμια κτλ.: 2000 €
* Τροφή: 10000 €


2. Κτηνιατρική Φροντίδα:
Περιλαμβάνεται το κόστος μίας τουλάχιστον κλινικής εξέτασης έκαστου ζώου, εμβολιασμοί και σήμανση, αιματολογικές εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα, περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις απαραίτητες κατά περίπτωση, θεραπεία, στειρώσεις: 26500 €

3. Ενημέρωση Τοπικής Κοινωνίας: 10000 €
Το πρόβλημα των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων, καθώς επίσης και η ελλιπής παιδεία και γνώση της νομοθεσίας που αφορά και στα δεσποζόμενα ζώα, είναι μείζονος σημασίας. Ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων στο δήμο μας αποτελεί, δυστυχώς, φυσιολογική εικόνα καθημερινότητας για τους δημότες και εικόνα απαξίωσης για τους τουρίστες. Σημειώνουμε, ότι η απουσία διαχείρισης τους ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά μιας κοινότητας απέναντι στα ζώα είναι ένας σημαντικός δείκτης του πολιτισμού της και ότι η παρούσα εικόνα παραπέμπει σε υπανάπτυκτες χώρες.

Παρακαλούμε να εξεταστεί σοβαρά η παραπάνω πρόταση, ώστε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου και να αποτελέσει πρώτο βήμα για μία μελλοντική ολοκληρωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το αξίζουν και τα ζώα και οι πολίτες του Δήμου μας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία επί του θέματος.
Ευχαριστούμε,  
   
     ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
   Άγιος Νικόλαος
     16 / 12 / 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου