22.12.11


Ο Υγρότοπος Αλμυρού καίγεται
Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται παράνομοι εμπρησμοί στον υγρότοπο του Αλμυρού οι οποίοι διαπιστώθηκαν από πολίτες και μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και ελέγχθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου. Τις θεωρούμε εμπρηστικές διότι τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να προκλήθηκαν από λάθος αφού ο χώρος έχει πολλή υγρασία και επειδή συνέβησαν επανειλημμένα.

Οι εμπρηστικές ενέργειες μέχρι στιγμής είναι 3 σε διαφορετικές ημέρες χωρίς κανένα προφανή λόγο. Το Σάββατο την 17/12/2011 παρατηρήθηκαν οι πρώτες δύο καμένες εκτάσεις καλαμιών. Η πρώτη κοντά στο ποτάμι και η δεύτερη κοντά στον σωλήνα υπερχείλισης στα βόρεια της παραλίας. Η τρίτη ενέργεια εμπρησμού αποκαλύφθηκε την Τετάρτη 21/12/2011 και ήταν σε έκταση πιο κοντά στην παιδική χαρά.
Η πυροσβεστική υπηρεσία έλεγξε τον χώρο μετά από καταγγελίες πολιτών. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και μας ενημέρωσαν ότι γίνεται έρευνα του συμβάντος αλλά δεν έχει βγει ακόμα κάποιο πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Επίσης ενημερωθήκαμε από την υπηρεσία του Δήμου ότι καμία ενέργεια δεν είχε γίνει από τον ίδιο τον Δήμο ή από την ΔΕΤΑΔΑΝ που διαχειρίζεται την παραλία.
Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος αυτών των εμπρησμών; Ο υγρότοπος Αλμυρού τελεί υπό καθεστώς προστασίας και δεν ωφελεί κανέναν η καύση των καλαμιών. Ελπίζουμε η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να μας διαφωτίσει.
Η Οικολογική Κίνηση καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, να εποπτεύουν και να περιφρουρούν τον υγρότοπο ώστε να αποτραπούν και να μην επαναληφθούν αυτές οι παράνομες ενέργειες.
Επίσης καλούμε τον Δήμο και οποιαδήποτε εμπλεκόμενη αρμόδια αρχή να φροντίσουν για την διερεύνηση του θέματος. Πράξεις σαν και αυτές είναι παράνομες, επικίνδυνες και εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και αναδεικνύουν ακόμα παραπάνω την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης του υγροτόπου Αλμυρού.


Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου