11.12.11

Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ.Αναμφισβήτητα η παρουσία της Οικολογικής Κίνησης τα δυο τελευταία χρόνια έγινε αισθητή στην πόλη μας με διάφορες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες. Σε γενικές γραμμές η τακτική μας και η φιλοσοφία μας είναι να ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα και τις εξελίξεις της περιοχής μας, γύρω από τα οικολογικά και τα αντίστοιχα κοινωνικά θέματα και να αισθητοποιούμε συνανθρώπους για όλα αυτά και να οργανώνουμε αντίστοιχες δράσεις.
Ακολουθήθηκε ο στόχος να ασχοληθούμε με τα μεγάλα αλλά και τα μικρά, καθώς και με τα ανώδυνα αλλά και τα επώδυνα, με σχετική συνέπεια.


Είχαμε θετικά αποτελέσματα, όταν καταφέρναμε να ανοιχτούμε σε πολύ κόσμο που ήταν και η κύρια δύναμή μας. Τέτοια ήταν, πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της περιοχής όπως στο δικαίωμά μας για ανοικτές παραλίες, την οριοθέτηση του υγρότοπου Αλμυρού και την προστασία του πάρκου του Ελαιώνα. Βέβαια δεν ήταν και λίγες οι φορές που κλεινόμασταν και αφηνόμασταν σε λίγους, ηρωικούς (κατά τα άλλα), που έπρεπε να διεκπεραιώσουν τη δουλειά.

Στον αγώνα μας, η επαφή μας με άλλους φορείς ήταν ουσιώδης και είχε αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο, όπως για παράδειγμα με τους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους χωριών, τα τοπικά συμβούλια, τις υπηρεσίες του Δήμου, την
κινηματογραφική λέσχη, το παιδικό φεστιβάλ και τους προσκόπους.
Η σχέση με άλλους οικολογικού προσανατολισμού σχηματισμούς, όπως παγκρήτιες οικολογικές οργανώσεις, το ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ, τα διάφορα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την WWF Ελλάς, άλλοτε είχε χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως με θέματα ΑΠΕ και με την οριοθέτηση του υγρότοπου του Αλμυρού και άλλοτε χωρίς αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα με τον τρόπο διαχείρισης του κόκκινου σκαθαριού που προσβάλει τους φοίνικες. Άλλοτε πάλι δεν συναντηθήκαμε ποτέ, παρά την διάθεση, όπως με τα διάφορα ΚΠΕ και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε και με θεσμικά όργανα όπως με την  επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου και  το Δημοτικό συμβούλιο. Η προσπάθεια είχε κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, στις ΑΠΕ και στον Ελαιώνα.

Η οργανωτική μας συγκρότηση μέσα από τα ανοικτά ΔΣ είχε θετικά αποτελέσματα αλλά και σκαμπανεβάσματα ως προς τη συμμετοχή των μελών της Οικολογικής Κίνησης. Η λειτουργία των θεματικών επιτροπών, συμπλήρωσε κατά μικρό μέρος τη δράση μας και τη συμμετοχή αλλά δεν κατάφερε να ξεδιπλωθεί πλήρως, κυρίως λόγω αδυναμιών των μελών του ΔΣ, ενώ έγιναν μόνο δύο Γενικές συνελεύσεις

Ο συνδυασμός και των τριών μορφών συγκρότησης πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται με ενίσχυση των δύο τελευταίων μορφών (θεματικές επιτροπές, ΓΣ).

Το ταμείο, τον δεύτερο χρόνο κυρίως, έχει μπει σε τάξη αλλά είναι σχεδόν άδειο, κάτι που μας φρενάρει λίγο παραπάνω σε στοιχειώδη πράγματα, όπως στην εκτύπωση φυλλαδίων και αφισών. Τα έξοδα συνήθως αντιμετωπίζονται με την προσφορά των μελών που ασχολούνται με το κάθε θέμα κάθε φορά.
Η ενίσχυση του ταμείου σαν στόχος και η ύπαρξη ενός ικανού ποσού μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ιδεών των μελών και στην γρηγορότερη εφαρμογή τους. 
Τα μέτωπα που ανοιγόντουσαν μπροστά μας ερχόντουσαν κάποιες φορές σαν χιονοστιβάδα, πολύ περισσότερο καθώς η οικονομική κρίση απλωνόταν και τα διλλήματα στον κόσμο έμπαιναν και  εμφανιζόντουσαν πιο βίαια. Τα διλήμματα ζωή ή επιβίωση, προστασία του περιβάλλοντος ή «ανάπτυξη», δικαιώματα των πολιτών ή ασυδοσία των ισχυρών, βάζουν από τη μία νέα εμπόδια αλλά από την άλλη μας ανάγκασαν και μας αναγκάζουν να απαντάμε πιο ολοκληρωμένα και βαθύτερα ώστε να αποκτούμε συνοδοιπόρους με πιο γερά θεμέλια.

Ασχοληθήκαμε με τις ΑΠΕ, τα Νταμάρια, τα Απορρίμματα και την Ανακύκλωση-Κατσίγαρος - Κομποστοποίηση, τους Υγρότοπους, το Νερό και την Ενέργεια σαν φυσικούς πόρους, το Παιδικό Φεστιβάλ, το Αστικό Περιβάλλον – Πράσινο -  Κυκλοφοριακό – Ποδηλατοδρόμοι - Ελεύθεροι χώροι, ΣΧΟΟΑΠ, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ανοικτές Παραλίες, παρεμβάσεις στην Ακτογραμμή – Μαρίνες, το κόκκινο Σκαθάρι, τα σπάνια είδη της Κρητικής Χλωρίδας, πολύ λίγο με την πανίδα, με τις Καταγγελίες πολιτών για διάφορα θέματα, Ενημέρωση- Ευαισθητοποίηση, και με πάρα πολλά άλλα ( Αναλυτική ενημέρωση για καθένα θα γίνει στην Γενική Συνέλευση). Για τα περισσότερα από αυτά, αν όχι με όλα, ο δρόμος και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Έχουμε επιδράσει σημαντικά στη συνείδηση του κόσμου τα δυο τελευταία χρόνια δράσης από την δημιουργία της Οικολογικής Κίνησης και περιμένουν από εμάς πολλά, περισσότερα ίσως από ότι μπορούμε να δώσουμε.

Όμως έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμα για να γίνει κτήμα η λογική και η αντίληψή μας σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Αυτό που κατακτήσαμε μέχρι σήμερα μπορεί να πάρει νέα πνοή και να συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει.

Το ΔΣ
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
http://ecomirabello.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου