7.10.11


   Η εισήγηση για Δραστηριότητες της Οικολογικής Κίνησης - 2011

Το διάστημα που μας πέρασε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αρχή του χειμώνα, είχαμε πολλά θέματα τα οποία απασχόλησαν την Κίνησή μας.

Σε πρώτη φάση όμως έγινε η προσπάθεια να κάνουμε πράξη ορισμένες αποφάσεις που αφορούσαν την οργανωτική συγκρότησή μας και κυρίως με την δημιουργία θεματικών ομάδων ώστε η δουλειά να γίνεται πιο καλά με την ενεργητικότερη συμμετοχή των μελλών. Όμως μόνο δύο ομάδες έγινε κατορθωτό να δημιουργηθούν, (η ομάδα του Αστικού Πρασίνου και των Υδροβιότοπων ) των οποίων η δουλειά είχε θετικά στοιχεία και κάποια αποτελέσματα στην πράξη, όμως από πλευράς συμμετοχής κρατήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο. Αιτία και η αδυναμία
των μελλών του ΔΣ.

Ένα σύντομο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε την δημιουργία ομάδων σε συνδυασμό με την συμμετοχή των μελλών στα ανοικτά ΔΣ.

ακολουθεί είναι μία σύνθεση πληροφοριών για την πρόσφατη δραστηριότητα της οικολογικής, θεμάτων που τίθενται από την επικαιρότητα αλλά και στόχων για συγκεκριμένη δράση.

Υδροβιότοπος Αλμυρού

Ο Αλμυρός από τους υδροβιότοπους ήταν στο επίκεντρο. Ήταν μία καλή προσπάθεια στην οποία συμμετείχε και ο δήμος και η WWF αλλά και πλήθος φορέων της πόλης.
Η συνέχεια μας έδειξε ότι δεν έχουμε μπολιάσει σε τέτοιο βαθμό την κοινωνία ώστε μετά από τέτοια εκδήλωση με την αποδοχή όλων, τα πράγματα να μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο και να οδηγούνται σε επίλυση. Και ο Καλικράτης όπως αποδεικνύεται, οδηγεί τους Δήμους στο να θυσιάζουν οποιεσδήποτε απόπειρες τέτοιου είδους προκειμένου να αρπάξουν όσα φράγκα μπορούν.
Θέλει λοιπόν παρακολούθηση το θέμα και πίεση στη Δημοτική Αρχή κάτι που το κάναμε με την αίτηση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ένα σχόλιο που αφορά τη συμμετοχή του κόσμου, (παρότι ήταν εποχή σχολικών εξετάσεων), είναι ότι θέλει πάντα προσωπική επαφή και δουλειά με τον κόσμο ώστε να έχουμε την επιθυμητή συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δράσεις μας και να μην αρκούμαστε στις αναγκαίες βέβαια ανακοινώσεις από τα ΜΜΕ.
Η διαμορφούμενη κατάσταση στον Αλμυρό μας ανάγκασε να ζητήσουμε γραπτώς, με αίτηση,  να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο και στη ΔΑΕΑΝ. Στο ΔΣ ο Δήμαρχος αρνήθηκε κάτι τέτοιο , λέγοντας ότι είναι δουλειά της ΔΑΕΑΝ και ότι δεν χρειάζεται να απασχολείται το ΔΣ. Η θέση μας ήταν ότι, το τι Αλμυρό θέλουμε, (δηλαδή Μάλια ή Χερσόνησο, παραλία για νέους όπως ελέχθη ή παραλία πολύτιμου και ξεχωριστού υδροβιότοπου με αντίστοιχη προστασία) είναι θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει το ΔΣ. Και βέβαια την εφαρμογή και τις επιμέρους δράσεις θα τις αναλάβει η ΔΑΕΑΝ.
Παρόλα ταύτα επισκεφτήκαμε την ΔΑΕΑΝ στην οποία πήραμε υποσχέσεις για δράσεις επιμέρους όχι όμως για ένα σχέδιο συνολικό και μακράς διαρκείας. Δέχτηκαν ότι φέτος , ειδικά με την καντίνα τα πράγματα δεν πήγαν καλά, επανέλαβαν πολλές φορές ότι η παραλία έχει συρρικνωθεί, υπερβολικά από διάβρωση,  και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι <<επικίνδυνο>>.
Μας πρότειναν να γράψουμε ένα κείμενο κανόνων , συμπεριφοράς των επισκεπτών και πληροφορίες για την υδροβιότοπο ώστε να τυπώσουν και να το διανείμουν στην πόλη. Μία θετική εξέλιξη ήταν η απόφαση που πάρθηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου για ένα καταγραφή ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον Αλμυρό ( με τη συμμετοχή της wwf)και όχι για αποσπασματικά έργα , κάτι στο οποίο κοπιαστικά επιμέναμε το προηγούμενο διάστημα.
    
Παιδικό Φεστιβάλ

Στο παιδικό φεστιβάλ συμμετείχαμε με ποικιλία δράσεων ( θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές με ανακυκλώσιμα, παρουσίαση κομποστοποιητή , ζωγραφική κ.α.).
 Η εθελοντικού χαρακτήρα διοργάνωση κατάφερε κάτι που δύσκολα θα κατάφερνε άλλη μορφή οργάνωσης (χωρίς οικονομική βοήθεια).
Η συμμετοχή μας, μας έφερε σε επαφή με έναν πολύτιμο  χώρο της πόλης ο οποίος έδειξε τις δυνατότητές του, ο οποίος επίσης τραβάει τον Καλλικρατικό δρόμο της εκποίησης.
Μετά το φεστιβάλ συναντήθηκε η επιτροπή του και συζήτησε μεταξύ άλλων για τη  τύχη και το μέλλον του χώρου. Ένα κείμενο που θα περιγράφει μία πρόταση για σύγχρονο θεματικό πάρκο και την συμμετοχή συλόγων και φορέων στο χώρο έμεινε στα χαρτιά και δεν προχώρησε. Επίσης είπαμε κάθε σύλλογος και φορέας που έχει ανάγκη, να κάνει αίτηση για στέγασή του στο χώρο ώστε και να υπάρχει κίνηση και ζωντάνια αλλά και ο καθένας να διατηρεί το χώρο του καθαρό. κάτι που επίσης δεν έγινε. Έτσι μοιρολατρικά η πόλη αφέθηκε στο να περιμένει τον ιδιώτη που θα το πάρει. Για συμβολικού λόγους , επιλέξαμε να γίνει η συνέλευση σε αυτό το χώρο.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στο πολύ σημαντικό τρέχων θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Κίνησή μας έχει εκφράσει την άποψή της σε συγκεντρώσεις που έχουν γίνει, όπως στην Λαϊκή Συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Κρούστα με θέμα τις ΑΠΕ και στην Παγκρήτια Συνάντηση του Οικοκρήτη. Η θέση μας είναι να καλυφθούν με μελετημένο και βιώσιμο τρόπο οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού μας και όχι να μετατραπεί το νησί μας σε βιομηχανική μονάδα παραγωγής ενέργειας εις βάρος, μεταξύ άλλων, της μοναδικής βιοποικιλότητας που χαρακτηρίζει τον τόπο μας και εις βάρος φυσιογνωμίας του Κρητικού τοπίου που είναι εξάλλου και πόλοι έλξης του τουρισμού μας. Κατά την γνώμη μας, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμαστε πολιτισμένη χώρα και τα έργα του ανθρώπου να μην συνυπάρχουν σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον. Οι βαριές επενδύσεις που προτείνονται να γίνουν, ούτε βιώσιμες είναι, ούτε τον πολιτισμό μας εκφράζουν, ούτε θέσεις εργασίας θα ανοίξουν, ούτε το περιβάλλον μας θα ωφελήσουν, ούτε οι τοπικές κοινωνίες θα επωφεληθούν. Αντιθέτως, θα είναι εις βάρος του τόπου και των ανθρώπων και υπέρ μιας χούφτας επενδυτών. Δεκάδες αιτήσεις για γιγαντιαίες ΑΠΕ ζητούν άδεια από την αρχαιολογία, Ένα πλιάτσικο εξυφαίνεται και εφαρμόζεται με μεγάλη ταχύτητα πολύ περισσότερο από την πλευρά της Σητείας αλλά και σε όλες τις κορυφογραμμές του νομού μας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ποντάρουν πολύ σε αυτές τις εξελίξεις όπως και  από την  Ευρωπαϊκή ένωση (Χατζημαρκάκης) και θα τους έχουμε αντιπάλους.
Είναι φανερό (και από τον Κρούστα) ότι η αντίδραση του κόσμου είναι το μοναδικό όπλο μας.     
 Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, οι μικρές και βιώσιμες μονάδες παραγωγής ΑΠΕ από τις οποίες θα καταφέρει το νησί μας να γίνει ενεργειακά αυτόνομο αξιοποιώντας τον αέρα, τον ήλιος, τη γεωθερμία, είναι κατά τη γνώμη μας η αρχή που πρέπει να γίνει. Στο ερώτημα μέχρι τι ποσότητες ηλεκτροπαραγωγής,  βάση σχεδιασμού, θα πρέπει να δεχτούμε, θα πρέπει  να απαντήσει η συνέλευσή μας.
Όπως και ποιες συντονισμένες με άλλους φορείς ενέργειες θα γίνουν ώστε να πιέσουμε την Δημοτική αρχή να κάνει την περίφημη οριοθέτηση των ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη της την θέληση των κατοίκων.Η επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου έβαλε το θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ και προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο να μην δοθεί για χρήση ΑΠΕ άλλη έκταση γης μέχρη να μπουν νέοι όροι και περιορισμοί από την αναθεώρηση του ΣΧΟΑΠ.
Επίσης προτείνουμε να συμμετέχουμε στην ημερίδα που οργανώνει για το θέμα το οικονομικό επιμελητήριο του νομού.
  



Πράσινο στη πόλη

Η ομάδα Αστικού πρασίνου, αφού συνέταξε το κείμενο με τα δέντρα που έχουν πρόβλημα ανάπτυξης ή είναι λεηλατημένα μέσα στην πόλη, το έθεσε στο τοπικό συμβούλιο με τη βοήθεια του Ν Πάγκαλου ,όπου βρισκόταν και ο Αντιδήμαρχος για το πράσινο Ν. Αφορδακός και ο Δήμαρχος και έγινε αποδεκτό από όλους.
Ο Αντιδήμαρχος όμως είπε ότι δεν έχουμε τώρα δέντρα τα οποία θα υπάρχουν το φθινόπωρο. Στόχος μας ήταν να δραστηριοποιήσουμε κόσμο, Τοπικό συμβούλιο και Δημοτική αρχή για την αποκατάσταση , ενίσχυση και προστασία του πράσινου της πόλης , να δώσουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που τα καταστρέφουν ή τα βλέπουν εχθρικά όσο αφορά την προβολή του μαγαζιού τους , κάνοντας γνωστό ότι είναι δημόσια περιουσία . Με αυτή τη λογική προτείναμε την άμεση δεντροφύτευση στα σημεία που υπάρχει ανάγκη, και κάποιο είδος βράβευσης σε ανθρώπους της πόλης , οι οποίοι φροντίζουν το πράσινο και βλέπουν τα δέντρα του πεζοδρομίου τους σαν πλεονέκτημα για αυτούς.
Η κατάσταση το διάστημα της αναμονής χειροτέρευσε και άδειοι χώροι υποδοχής των δέντρων τσιμενταρίστηκαν , πχ περιοχή Άμμου (Τσαγκαράκης), περιοχή κινημ. ΡΕΞ.
Στόχος , η συγκεκριμενοποίηση του χρόνου από την Δημοτική Αρχή της δεντροφύτευσης με την συμβολική συμμετοχή του Τοπικού συμβ. και της οικολογικής.
Και η βράβευση ανθρώπων ,όπως προείπαμε. Αν δεν γίνουν τα προηγούμενα θα αναλάβουμε δράση από μόνοι μας στα πιο δυνατά από άποψη συμβολισμού σημεία.

Ελαιώνας

Είχαμε σαν στόχο να μην αφήσουμε τον Ελαιώνα στη μοίρα του ,δηλαδή στο να κατοχυρωθεί στη σκέψη των κατοίκων σαν παρκινγκ. Θέλαμε κάποιες εκδηλώσεις να γίνουν που θα παρακινήσουν τον κόσμο να τον επισκεφτεί  και να τον δει με άλλο μάτι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι  τώρα όμως μία κινηματογραφική προβολή μπορεί να γίνει εύκολα ακόμα και τώρα, πιθανώς με συνδυασμό έκθεσης φωτογραφίας.
Στα πλαίσια αυτά είχαμε καλέσει στα μέσα του καλοκαιριού τον κο Σακελάρη στον Ελαιώνα. Ο ίδιος γνωρίζει πως μπορεί να κτίσει ένα οίκημα μόνο από χώμα. Είναι τεχνικές διάφορες που τώρα τελευταία δοκιμάζονται παγκόσμια και απαιτούν μόνο φυσικά υλικά και αρκετή χειρονακτική εργασία.
Έχει παρακολουθήσει και έχει συμμετάσχει σε αντίστοιχες κατασκευές και ο ίδιος με την βοήθεια εθελοντών κτίζει δικό του οίκημα.
Στη συνάντηση αυτή λοιπών στον Ελαιώνα ενώ η αρχική μας σκέψη ήταν να κατασκευάσουμε ένα χωμάτινο παγκάκι γύρω από μία Ελιά ώστε σε μία μέρα να γίνει κάτι σαν παιδικό παιχνίδι , με το ζύμωμα της λάσπης και την δημιουργία χωμάτινων σβόλων για την κατασκευή του, ( υπάρχει αντίστοιχο βίντεο) , τελικά ο ίδιος μας πρότεινε να σχεδιάσουμε με την βοήθεια ανθρώπων που ασχολούνται με τέτοια , ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Ελαιώνα όπου μπορούμε σιγά σιγά να επέμβουμε στο χώρο σε βάθος χρόνου, εφόσον συναινέσει και η Δημοτική αρχή.΄
Για αρχή και για να γίνει κάτι πιο γρήγορα και να το δει ο Αγιονικολιότης πρότεινε να επισκευάσουμε το μεγάλο οίκημα που βρίσκεται στο χώρο , δηλαδή με ξύλα , χώμα και άχυρα να κατασκευαστεί σκεπή η οποία θα φυτευτεί με ξερικά είδη και στον περιβάλλοντα χώρο να γίνει αυλή με παγκάκια  και ξυλόφουρνο και να παραδοθεί στον κόσμο.
Για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλά χέρια και μπορεί να γίνει σαν γιορτή , αλλά μπορούν να έρθουν και από άλλες περιοχές εθελοντές μιας και είναι μία πρωτοποριακή τεχνική για την οποία ενδιαφέρονται πολλοί .
Αρκεί βέβαια να προβληθεί κατάλληλα. Δεν χρειάζονται χρήματα παρά μόνο κόσμος που θα βοηθήσει.
Αυτό λοιπών προτείναμε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ν. Αφορδακό το οποίο είδε θετικά και θα το μετέφερε στον Δήμαρχο.
Η απάντηση για να το συζητήσουμε δεν έχει έρθει ακόμα και πιθανώς να μην έρθει ποτέ αν δεν το κοινοποιήσουμε στον κόσμο εμείς.
Ο Ελαιώνας συνδέεται πιθανώς και με την μελλούμενη μεταφορά όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε παρακείμενο ενιαίο οίκημα. Κάτι για το οποίο έχουμε πρόταση για έξοδο πολλών υπηρεσιών που δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο κέντρο να φύγουν εκτός πόλης σε οικήματα στα χωριά που μένουν άδεια.

Ανοικτές παραλίες

 Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έγινε η συγκέντρωση στο Τσιφλίκι κατοίκων και φορέων για διαμαρτυρία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό παραλιών από ξενοδοχεία και ιδιώτες. Το ζήτημα έχει να κάνει βέβαια με το σύνολο των παραλιών του Δήμου και του νησιού, αλλά η βίαιη αλλαγή στα 2 τελευταία χρόνια της περιοχής στο Τσιφλίκι- Πλάκα σόκαρε τους κατοίκους κυρίως των χωριών πάνω από τη Πλάκα.   Δυστυχώς φέτος είχαμε μικρότερη συμμετοχή κόσμου και αυτό είχε σαν συνέπεια να μην πραγματοποιήσουμε οργανωμένη πορεία. Πέρσι είχαμε ανοικτούς εκβιασμούς οι οποίοι ανάγκασαν κάποιους να μην συμμετέχουν  ,ενώ φέτος η απόφαση πάρθηκε βιαστικά χωρίς προσπάθεια ενημέρωσης και σοβαρής οργάνωσης           
Σε αντίθεση με αυτό ,φέτος ο κόσμος με τον οποίο μιλήσαμε ήταν στην συντριπτική του πλειοψηφία , σύμφωνος με εμάς και πολλοί έδειξαν τη διάθεση να βοηθήσουν σε μελλοντικές ενέργειες.
Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε να γραφτεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο με βάση τα προηγούμενα και να προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών, τις οποίες θα καταθέσουμε στις αρχές, ενώ σαν επόμενο βήμα να δούμε την διοργάνωση ημερίδας.

Νταμάρια

Οργανώσαμε σύσκεψη με τον Σύλλογο της Ρούσας Λίμνης με εκπρόσωπους της περιφερειακής μας ενότητας του τμήματος περιβάλλοντος, του κου Ν Αφορδακού αρμόδιου Αντιδήμαρχου, της περιβαλλοντολόγου του Δήμου Μαρίας Λαζαράκη, του γιατρού Αντώνη Γαλατσάνου, κατοίκων ώστε να διερευνήσουμε την κατάσταση.
Στη σύσκεψη αφού ενημερωθήκαμε για τις ημερομηνίες λήξης των εργασιών εξόρυξης και για την άδεια λειτουργίας σπαστήρα, επισκεφτήκαμε τα νταμάρια για να δούμε από κοντά την κατάσταση.
Για πιθανές παραβάσεις, όσο αφορά την συνέχιση εξόρυξης και την αποκατάσταση , υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος του τμήματος περιβάλλοντος της ενότητας να έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματία.
Την εκτίμησή μας συνολικά για την κατάσταση την έχουμε περιγράψει σε άρθρο μας στη Ανατολή, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι η συνέχιση της επαφής μας με τα τμήματα περιβάλλοντος , ώστε αφενός να πιέζουμε για την εφαρμογή των νόμων ,αφετέρου αν είναι δυνατόν με άλλες οικολογικές ομάδες να φτιάξουμε πρόταση προς το υπουργείο που να αναγκάζει τους ιδιώτες σε πραγματικές αναπλάσεις και όχι πλασματικές.

Προστασία ζώων

Είναι κάτι με το οποίο ίσως να μην μπορούμε να καταπιαστούμε ολοκληρωμένα  αλλά μπορούμε σε συνεργασία με φιλοζωικούς ή με τον κυνηγητικό σύλλογο να πετύχουμε κάποια πράγματα σε θεσμικό και σε πρακτικό επίπεδο.
Παράδειγμα είναι η πρόταση συμπολίτη μας να προβλέψει και να φτιάχνει ο ΤΟΕΒ γούρνες αποταμιευτήρες για νερό σε διαφορετικά σημεία του νομού ώστε τα κάθε είδους ζώα να βρίσκουν να πίνουν.
Όπως να υπάρχει συγκεκριμένη μέριμνα από την Περιφέρεια για την συλλογή και περίθαλψη των άγριων πουλιών που ανήμπορα πολύ συχνά πέφτουν στο έδαφος κοντά σε κατοικίες.


Αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε και δράσεις που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα τις πραγματοποιήσουμε.

Για τα απορρίμματα α)Να βγάλουμε ανακοίνωση προς τους υπαλλήλους του Δήμου που ασχολούνται με την καθαριότητα η οποία να αναγνωρίζει το σημαντικό έργο που επιτελούν και να  βάζει τον κόσμο μέσα στο πρόβλημα.
β) Συντονισμό με τις άλλες οικολογικές του νομού και το ΤΕΕ ΤΑΚ.

Για τον Αλμυρό και τους υδροβιότοπους α) Σύνταξη του κειμένου που μας ζητήθηκε από τη ΔΑΕΑΝ και μέσω αυτού πίεση για ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Αλμυρό.
β) Να κατασκευάσουμε μόνοι μας ξύλινο πλέγμα για τις πάπιες.

Για τον ΕΟΤ –παιδικό φεστιβάλ.  α) Αίτηση στο δήμο από εμάς και άλλους φορείς για στέγασή μας στον ΕΟΤ και δέσμευσή μας για την περιποίηση του γύρω χώρου, ώστε να αποκτήσει άλλη δυναμική  ο χώρος.
β) επαναφορά, με οργανωμένο τρόπο και από άλλους φορείς, το αίτημα για σύγχρονο θεματικό πάρκο.

Για τις ΑΠΕ α ) Δημιουργία κοινού κειμένου προς την Δημοτική αρχή, από όλους τους φορείς, για οριστική οριοθέτηση των ΑΠΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο την θέληση των τοπικών κοινωνιών.
β) Να αποφασίσουμε αν δεχόμαστε και πως, την παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας για την υπόλοιπη Ελλάδα ή για εξαγωγή.
γ) Συντονισμός με τις άλλες οικολογικές.
δ) Συμμετοχή στην ημερίδα που οργανώνει το οικονομικό επιμελητήριο.


Για το πράσινο στην πόλη α) Επαφή με τον Αντιδήμαρχο και το τοπικό συμβούλιο για το πότε θα είναι διαθέσιμα τα δέντρα ώστε και εμείς συμβολικά να αναλάβουμε κάποια σημεία.
β) Βράβευση κάποιων συμπολιτών μας που προστάτευσαν τα δέντρα στην περιοχή τους.
 γ) Αν δεν κάνει κάποια από αυτά ο Δήμος να τα κάνουμε μόνοι μας.

Ελαιώνας α) Να αποφασίσουμε ποιες από τις δράσεις μέσα στο χώρο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ( κινηματ. κλπ)
β) Να δημοσιοποιήσουμε την πρότασή μας για τις εναλλακτικές κατασκευές με πηλό.

Ανοικτές παραλίες   α) Να πάρει κάθε μέλος από ένα κείμενο για υπογραφές και να  συγκεντρώσει όσες μπορεί περισσότερες.
β) να βοηθήσουμε την επιτροπή στις παραστάσεις προς τις αρχές
γ) Να διερευνήσουμε την δυνατότητα ημερίδας

Νταμάρια α) Να ξανακάνουμε επαφή με τις υπηρεσίες για να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις
β) Να δούμε σε συνεργασία με το ecokriti παρέμβαση για αλλαγή του νόμου περί αποκατάστασης.

Προστασία ζώων α) Συνάντηση με κυνηγητικό για δημιουργία κοινής πρότασης για μικρούς αποταμιευτήρες νερού
β) Συνάντηση με φιλοζωικούς για την επαφή με την περιφέρεια.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου