15.7.11

Μερικά πράγματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

του κ. Γιώργου Καστρινάκη

Φυσικά είναι επιθυμητή η παραγωγή ενέργειας ακριβώς από τις ΑΠΕ,  που αξιοποιούν την αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, την ενέργεια των κυμάτων (τεχνολογία σε φάση ανάπτυξης αλλά με εγκατεστημένα προτυπα) κλπ. ΔΕΝ επιβαρύνουν την ατμοσφαιρα και το κλιμα με εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου όπως τα ορυκτά καύσιμα.

Από την άλλη, κάπου πρεπει να χωροθετηθούν. Αυτό είναι ένα από  ζητούμενα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε στη συνάντηση του ΟικοΚρήτη της 9/7/11. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι κάποιες εκτάσεις θα έχουν στο εξής ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κλπ. Στην Κρήτη φυσικά. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνει παρθένος παράδεισος το νησί, και να τροφοδοτείται μόνο από τη ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων, τα Λινοπεράματα Ηρακλείου και τον Αθερινόλακκο.
Για αυτά τα εργοστάσια, θα πρέπει να τεθεί και θέμα καθαρότερης λειτουργίας τους !

Σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει η ιδέα της δημιουργίας υπερ-εργοστασίου  αιολικής ενέργειας, ή αλλης φύσης ΑΠΕ, στην Κρήτη, με συνολική εγκατάσταση της τάξης των 3.000 ΜW, ενώ οι ενεργειακές της ανάγκες δεν φαίνεται να υπερβαίνουν τα 700 ΜW. Αυτό αποσκοπεί στη διάθεση ρεύματος στην ηπειρωτική Ελλάδα, και στη συνακόλουθη διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο. Φυσικά, αυτό θα έχει και πλεονεκτήματα. Όμως, φαίνεται ότι απομακρύνοντας το ενδεχόμενο "μπλακ-άουτ" θα αποθαρρύνει και την εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι σφόδρα επιθυμητή, οπότε προκρίνεται να μην υλοποιηθεί η διασύνδεση αυτή.

Για τα φωτοβολταϊκά. Καλή είναι η ιδέα να τοποθετηθούν σε πολλές  στέγες. Όμως, δεν μπορείς ποτέ να υποχρεώσεις όλο τον κόσμο να το κάνει. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Σχετικά με όλες τις ΑΠΕ, είναι καλή ιδέα να τροφοδοτούν την περιοχή όπου
εγκαθίστανται. Όμως δεν είναι αυτή η βέλτιστη λύση τεχνικά. Καταρχάς οι ΑΠΕ ΔΕΝ είναι σταθερή πηγές - εξαρτώνται από τον καιρό !
Επίσης, να θυμίσω ότι και η συμβατική παραγωγή και διανομή ρεύματος και το αντίστοιχο σύστημα με ΑΠΕ χρησιμοποιούν μετασχηματιστές για την αλλαγή της τάσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών κατά τη μεταφορά ρεύματος σε μεγάλη απόσταση. Η τάση είναι πολύ υψηλή, π.χ. 150.000 Volt (150 kV), στις γραμμές μεταφοράς από την πηγή στα κέντρα
διανομής, και τελικά στον καταναλωτή είναι μόνο 220 Volt. Άρα δεν είναι πολύ σοβαρό το θέμα των απωλειών λόγω απόστασης από την πηγή παραγωγής.


Γιώργος Καστρινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου