24.5.11

H Mάχη της Κρήτης κι ο υγρότοπος του Αλμυρού… της WWF Hellas


“Είμαι κι εγώ από τους εναπομείναντες παλιούς Αγιονικολιώτες που ο τόπος αυτός έχει συνδεθεί με τις αναμνήσεις μιας εποχής, με τις αναμνήσεις της παιδικής μου ζωής […] Σε αυτήν τη μεριά, την αριστερή, υπήρχε μια τεράστια βαγιά που ερχόμασταν σαν παιδιά και παρακολουθούσαμε τους «ματζάρους». Τι ήταν οι ματζάροι; Οι ματζάροι ήταν κάτι μεγάλα πουλιά, τα οποία πετούσαν σε αυτόν εδώ τον χώρο και μετά καθίζανε απάνω στη βαγιά. Για μας βέβαια, παιδιά τότε, ήταν μεγάλη υπόθεση να βλέπουμε αυτά τα όρνεα, τα μεγάλα πουλιά, να πετάνε πάνω από τον Αλμυρό.
Εκείνο δε που μου έχει μείνει είναι ότι τα χρόνια εκείνα, ακριβώς σαν τέτοιες μέρες, με πήρε η μάνα μου από την Κριτσά, φορτώσαμε τον γάιδαρο και ήρθαμε εδώ και με τη γιαγιά μου και πλέναμε τις μπατανίες. Ήταν ακριβώς οι μέρες της «Μάχης της Κρήτης». Ενθυμούμαι το εξής περιστατικό: επεράσανε τα γερμανικά στούκας και είδανε τις μπατανίες απλωμένες και νομίζανε ότι ήταν καταυλισμός. Χαμηλώσανε κι αρχίσανε με τα πολυβόλα και κάνανε ολοτρύπητες τις μπατανίες κι οτιδήποτε άλλο υπήρχε απλωμένο εκεί στην περιοχή κι εμείς επέσαμε μέσα σε ρυάκια νερού για να γλιτώσουμε. Αυτό το πράγμα μου έχει μείνει στη ζωή μου, ανεξίτηλο μέσα στο μυαλό και δεν θα το ξεχάσω ποτέ”.


Οι ενημερωτικές πινακίδες - Αλέξης Μαντάς / Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Τα λόγια του 80χρονου Νίκου Κοκκίνη από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, λένε τα πάντα… Στη μνήμη του έχει καταγραφεί η αξία του υγρότοπου που εμείς σήμερα προσπαθούμε να αναδείξουμε εκ νέου… Η αξία της ίδιας της ζωής που «πετάει» πάνω από τις βαγιές… Τα ισχυρά δεσμά ενός τόπου με τους ανθρώπους του ή των ανθρώπων με τον τόπο τους… Εκείνη η σημασία που απλώνεται στα χρόνια, όπως απλώνονταν κάποτε οι μπατανιές πάνω από τον υγρότοπο Αλμυρού, στις μέρες της μάχης της Κρήτης.
Όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της συμβολικής πρωτοβουλίας οριοθέτησης του υγρότοπου Αλμυρού, που ανέλαβε η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πουλιών.
Ο υγρότοπος του Αλμυρού Αγίου Νικολάου άλλωστε είναι ένας από τους παράκτιους υγρότοπους της Κρήτης που μπορεί να «επιβίωσε» της μάχης της Κρήτης, αλλά σήμερα απειλείται από τη συστηματική καταστροφή της βλάστησης ως αποτέλεσμα της έντονης τουριστικής ανάπτυξης.
Έτσι, με την ουσιαστική βοήθεια όλων όσων συμμετείχαν, τοποθετήθηκαν ξύλινοι πάσσαλοι περιμετρικά του καλαμιώνα, προκειμένου να σταματήσει η συνεχής καταστροφή της βλάστησης και η συρρίκνωση του υγρότοπου. Παράλληλα, ενημερωτικές πινακίδες τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών.
Τα απαραίτητα πασσαλάκια - Νίκος Μασσάρος, Μανόλης Ρουκουνάκης, Μαρία Νοήδου / Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Μάλιστα φαίνεται πως η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε. Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία να προστατεύσει όλους τους υγρότοπους της περιοχής, μέσα από τη συμμετοχή των μελών της στο Δίκτυο για την Παρακολούθηση των Υγρότοπων της Κρήτης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι φορείς και σύλλογοι της περιοχής δήλωσαν παρόντες. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεσμεύτηκε ενώπιον όλων για σχετικά μέτρα προστασίας του Αλμυρού και θα αναμένουμε με αγωνία να δούμε τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξη.
Φαίνεται πως ο υγρότοπος αυτός βρήκε τους ενεργούς εκείνους προστάτες που θα δώσουν τον δικό τους αγώνα για την προστασία του. Η «Μάχη της Κρήτης» άλλωστε αποτελεί πλέον παρελθόν. Το μέλλον είναι η «Μάχη για την Κρήτη» και τον φυσικό της πλούτο…

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο που μερικοι αντι να σκεφτονται (μονο) τα μπανακια στον αλμυρο, σκεφτονται κ την προστασία του υγρότοπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή