20.5.11

Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση πάνε μαζί

Αθήνα 
Το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στην ανακύκλωση και ανάκτηση των υλικών, σε πρακτικές μείωσης και πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων. Αυτό δήλωσε το πρωί της Τετάρτης, σε ημερίδα για την ανακύκλωση, η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπουργό, είναι απαραίτητες οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για την επίλυση των προβλημάτων των ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και την μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η υπουργός ξεκαθάρισε, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε όσους αντιδρούν με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, ότι «υποδομές και ανακύκλωση πάνε μαζί». Όπως είπε χαρακτηριστικά χώρες που έχουν πετύχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, έχουν επίσης και πλήρεις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. 


«Κάθε ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν αρκεί να καλύπτει το ζήτημα της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης των συσκευασιών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και το θέμα της επεξεργασίας και εκτροπής από την ταφή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, όπως δεσμευόμαστε από το κοινοτικό δίκαιο», τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη. Επισήμανε επίσης ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη χωριστή συλλογή και αξιοποίηση, τουλάχιστον του 5% του συνόλου των βιοαποβλήτων έως το 2015 και του 15% έως το 2020.

Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με την υπουργό, έχουν συμπεριληφθεί στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, η οποία όπως ανέφερε η ίδια «ολοκληρώνεται πολύ σύντομα και στο πλαίσιο της οποίας οργανώνεται η σημερινή ημερίδα». Ωστόσο, ο κ.Χούλιο Γκαρσία Μπούργκες, επικεφαλής του Τμήματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Διεύθυνση για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησε ότι η ημερίδα θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί νωρίτερα. Κι αυτό διότι, όπως είπε, η προθεσμία ενσωμάτωσής της στην εθνική νομοθεσία της Ελλάδας εξέπνευσε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε ο κ. Μπούργκες, έως το 2020 η ΕΕ θα πρέπει να ανακυκλώνει το 50% των αστικών απορριμμάτων και το 70% των κατασκευαστικών αποβλήτων (μπάζα). «Μπορεί το 2020 να φαίνεται μακρινό αλλά για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα», σημείωσε ο ίδιος.

Πέρα από την επίτευξη αυτών των στόχων η χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Μπούργκες θα πρέπει να λύσει το θέμα των παράνομων χωματερών και να προχωρήσει στην αποκατάστασή τους έως το 2012. «Στην Ελλάδα η παρούσα κατάσταση απέχει πολύ από το επιθυμητό. Έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση. Τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη των 27. Σήμερα θάβετε περίπου 82% των απορριμμάτων όταν η Γερμανία το 2009 σφράγισε όλες τις χωματερές της», είπε.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπούργκες δεν είναι αντιφατικό να ζητάει η Κομισιόν από την Ελλάδα σε περίοδο οικονομικής κρίσης να αναβαθμίσει τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. «Μια τέτοια αναβάθμιση θα είναι επωφελής για τη χώρα. Τα σκουπίδια αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Μη τα θάβετε. Οι εταιρείες ανακύκλωσης είναι από τις οικονομικά πιο εύρωστες στην Ευρώπη», τόνισε.

Στην Ολλανδία, από το 1990 έως σήμερα, οι 157 χωματερές έγιναν 22, οι τρεις μονάδες καύσης αυξήθηκαν σε 11, το ποσοστό ανάκτησης των απορριμμάτων από 55% έφτασε το 83% και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στο σπίτι από 16% έφτασε το 52%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο διευθυντής της Βασιλικής Ολλανδικής Εταιρείας για τα Απόβλητα κ. Μάρτεν Γκόρχαους στους χώρους υγειονομικής ταφής της χώρας καταλήγει μόνο το 4% των σκουπιδιών ενώ ο κάθε Ολλανδός πληρώνει για τη διαχείριση των σκουπιδιών που παράγει 250 ευρώ τον χρόνο.

Από τη μεριά της, η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού, το οποίο θα προωθηθεί σύντομα σε αστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ προκηρύσσεται και το έργο για την Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012.




http://www.tovima.gr/society/article/?aid=401363&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου