11.3.11

Ενημέρωση για τις χθεσίνες δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

1ο Θέμα: Χθες Πέμπτη παρεβρέθηκαν 2 μέλη του ΔΣ της Oικολογικής Κίνησης, στην ενημέρωση και ψήφιση από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου και την επιτροπή για την ποιότητα ζωής του Δήμου, του προσχεδίου για το κυκλοφοριακό από τον μελετητή κ. Ρέντζο. 
Η παρέμβασή μας στηρίχτηκε στις παλαιότερες προτάσεις μας για το κυκλοφοριακό. Είπαμε σε γενικές γραμμές ότι συμφωνούμε με την φιλοσοφία των προτάσεων όπως διαμορφώνονται, δηλαδή στην εξέλιξη του κέντρου του Άγιου Νικόλαου σε μία πόλη που να αφήνει περισσότερο ζωτικό χώρο στον πεζό στο ποδήλατο και λιγότερο στο αυτοκίνητο.

Με ρυθμίσεις κυκλοφοριακές γύρω από τα σχολεία, σταδιακή μεταφορά Δημόσιων υπηρεσιών εκτός του κέντρου της πόλης κτλ.

Παρατηρήσαμε όμως, ότι παρότι κάνει αναφορά σε περιφεριακά πάρκινγκ και στην αναγκαία συγκοινωνία που θα τα συνδέει με το κέντρο αυτά είναι πολύ πρόχειρα μελετημένα και κυρίως όχι τοσο έξω από την πόλη, αναφέρει τα υπάρχοντα μικρά ιδιωτικά παρκινγκ το χώρο των γηπέδων τένις και τον Ελαιώνα.

Εμείς θα περιμέναμε να προσδιορίζει κάτι τέτοιο τουλάχιστον στα όρια του νέου περιφερειακού δρόμου και στους κόμβους εισόδου της πόλης από την Κριτσά και το Ηράκλειο. Είπαμε επίσης ότι χωρίς τέτοια περιφερειακά πάρκινγκ δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο.

Επίσης κάναμε αναφορά στην αναγκαιότητα της πολιτικής βούλησης που πρέπει να έχει ο Δήμος ώστε να υπάρξει πειθάρχηση στους κανόνες χρήσης του αυτοκινήτου, μέσω της κυκλοφοριακής αγωγής, για όλους τους πολίτες αλλά και μέσω της αστυνόμευσης που δεν υπάρχει τώρα.

Αυτό που θα φηφιστεί σήμερα θα είναι ένα προσχέδιο το οποίο θα γίνει πιό συγκεκριμένο σε επόμενο στάδιο. Σήμερα εκτός απροόπτου προβλέπετε ψήφιση express της βασικής πρότασης (χωρίς ολική πεζοδρόμηση της Ρούσου Κουνδούρου ή με μερική πεζοδρόμησή της, δηλαδή μετά το μεσημέρι) και πιθανώς να υπάρξει σαν 2η επιλογή η αλλαγή κατεύθυνσης της Κ. Παλαιολόγου. Παρατηρήσαμε επίσης, ότι η κοινωνία της πόλης δεν είναι ενήμερη για το προσχέδιο όπως το ίδιο και τα μέλη των επιτροπών που ψήφιζαν εκείνη την ώρα.

2o Θέμα:  Ο Δήμος και το ΤΕΕ/Ανατολικής Κρήτης μας καλούν στην ανοικτή εκδήλωση στο Δημοτικό κατάστημα της Ελούντας, το Σάββατο 12 /3/2011 ώρα 10.30 για να συζητήσουμε τα ζητήματα και τις προτάσεις που υπάρχουν ή θα προκύψουν ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της οχυρής νησίδας της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων που προστατεύονται από την UNESCO. 

Η παρέμβασή μας θα έχει την εξης λογική:
Απαραίτητη προυπόθεση για να πεισθεί η επιτροπή αξιολόγησης είναι ότι το μνημείο θα υφίσταται προστατευμένο, χωρίς αλοιώσεις και φθορές, τόσο στο δομημένο όσο και στο φυσικό του περιβάλλον και αυτό θα κρίνεται κάθε 5 χρόνια. Σε αυτά τα πλαίσια θα κάνουμε αναφορά στην βέβηλη αλλοίωση του γειτονικού παραλιακού μετώπου (Πλάκα), στα λιμενικά έργα και στην ανόητη και επικίνδυνη τάση για <<αξιοποίηση>> της γειτονικής Κολοκύθας. Φανταστείτε να υπήρχε τάση οικοδόμησης στην Σπιναλόγκα με κανένα super ξενοδοχείο.

Από τα προηγούμενα πρέπει να αναγνωριστεί η αξία του ανέγγιχτου αρχαιολογικού και φυσικού πλούτου από το σύνολο των πολιτών ώστε να συμβάλουν στη διατήρησή του.
Σημαντικό είναι να διασωθεί και να συνδεθεί με τη Σπιναλόγκα  ο απέναντι αρχαιολογικός χώρος στο Τσιφλίκι και όχι να ανασκαφεί ώστε να κουκουλωθεί μετά για τις στρεβλές ανάγκες της, κακώς όπως αποδεικνύετε, τουριστικής ανάπτυξης.

Πρέπει επιτέλους να γκρεμιστούν οι ψηλές μάντρες που έχουν υψωθεί από τουριστικά καταλύματα και ιδιοτικές κατοικίες, στα δεξιά του δρόμου, στο τσιφλίκι και στην Πλάκα, ώστε να έχει οπτική επαφή με το μνημείο και το παραλιακό μέτωπο ο επισκέπτης. Αυτό παρότι είναι παράνομο καμία αρχή δεν τολμάει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου