21.2.10

Μια φορά και ένα καιρό ήταν η Οικολογία… ...και άλλη μια φορά ο Ελαιώνας.


Ακούμε πολλές φορές ή διαβάζουμε για περιβαλλοντικές επιτροπές, πράσινες υπηρεσίες και άλλα πράσινα άλογα που προβάλλονται ως οικολογικά όργανα κάθε Δήμου, αλλά μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι η λειτουργία τους έχει μόνο συμβολική σημασία και η λέξη οικολογία είναι απλά μια ρομαντική ορολογία στο λεξιλόγιό τους. Για όσους δεν γνωρίζουν... Οικολογία = η επιστήμη που μελετά το φυσικό περιβάλλον και τις αμοιβαίες σχέσεις του με τους ζωντανούς οργανισμούς δίνοντας έμφαση στην ισορροπία που πρέπει να έχουν οι σχέσεις αυτές.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου δεν προωθεί απλά μια ιδέα ή δεν κάνει απλά μια πρόταση. Προωθεί και προβάλει μία συγκεκριμένη ανάγκη του ανθρώπου και της γης. Μια ανάγκη που ελάχιστα υπολογίζεται λόγω της σύγκρουσής της με το κέρδος και την επιχειρηματική ανάπτυξη παρόλο που βασίζεται στην επιβίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του ανθρώπου.
Μας έχουν κατηγορήσει ως παρατρεχάμενους της Δημοτικής Αρχής, ως αντίπαλους της Δημοτικής Αρχής, για ιδιοτέλεια, ως αντιδημοκρατικούς, ως αιθεροβάμονες, ως ανθρώπους που πηγαίνουν κόντρα στην ανάπτυξη, ως μονομανείς ή ότι θέλουμε να ανακατευόμαστε σε όλα. Όμως είμαστε σίγουροι ότι μετά από 10 χρόνια θα είμαστε περήφανοι για αυτά που διεκδικούμε και πράττουμε τώρα, σε αντίθεση με κάποιους από τους κατήγορους. Η Κίνηση δημιουργήθηκε όχι με σκοπό την αντίδραση και τον αντίλογο αλλά για να προωθήσει την οικολογική συνείδηση στους πολίτες αυτού του τόπου και να βοηθήσει στην κατεύθυνση και της Δημοτικής αρχής αλλά και των πολιτών προς ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και από το οποίο εξαρτόμαστε. Προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητό σε όλους μας, ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι ο τρόπος με τον οποίο η ανάπτυξη (η τουριστική για τον τόπο μας), θα έχει μέλλον και διάρκεια. Επιζητούμε τη συνεργασία και τη συμμαχία με τους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή όπου είναι αυτό δυνατό.
Τί ποιο δημοκρατικό από τις 1200 υπογραφές συμπολιτών μας για το μέλλον του ελαιώνα και την πρότασή μας για ανοικτή Συνέλευση όλων των Δημοτών από την οποία θα αποφασιστεί το μέλλον του Ελαιώνα.   

Οι άνθρωποι που μας κυβερνάνε και που παίρνουν δημοκρατικές αποφάσεις για το «καλό» μας, μας αντιπροσωπεύουν. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν ενέργειες για το καλό των πολιτών. Έχει αποδειχθεί δύστυχως από την σημερινή οικολογική κατάσταση της χώρας ότι οι λίγοι που μας κυβερνάνε το κάνουν άνευ οικολογικής συνείδησης σε μια εποχή οικολογικής κρίσης (δείτε αστικό ιστό της Αθήνας). Η λογική του ότι το μέλλον μας απλά επαφίεται στις ορέξεις κάθε δημάρχου, πρωθυπουργού, υπουργού κλπ και υπόκεινται σε κριτική μόνο μέσω της ψήφου μας κάθε 4 χρόνια δεν συνάδουν με την λογική ενεργών πολιτών, ικανών και διατεθειμένων να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο. Κατά τον ίδιο τρόπο η μοίρα των φυσικών πόρων και του βιοτικού επιπέδου μας δεν μπορεί να αφήνεται τυφλά στους λίγους που έχουμε εκλέξει μέχρι αυτοί να φύγουν από την πολιτική σκηνή. Διαφορετικά οικολογικές κινήσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς κλπ, δεν θα χρειάζονταν.

Από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Ελαιώνα και από όσα γράφονται και λέγονται περί του θέματος, συνειδητοποιούμε ότι οι ιδέες, οι προτάσεις και το μήνυμα  της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου, για αρκετούς συμπολίτες μας άνοιξαν νέο δρόμο στη σκέψη τους για μια πόλη ανθρώπινη, φιλική στους πολίτες της και στους επισκέπτες της και σε άλλους απλά πέρασε από το ένα αυτί και βγήκε από το άλλο.  Είναι προφανές πλέον ότι υπάρχει η σκοπιμότητα από ορισμένους να υποβαθμίσουν το έργο μας και να συκοφαντήσουν το όνομα της Οικολογικής Κίνησης, δημιουργώντας την εικόνα ότι η δράση και ο αγώνας μας καταντάει υπερβολικός και έχει σκοπό την αντίδραση και την εναντίωση και μόνο, προς τον Δήμο Αγ. Νικολάου για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Όμως τα γεγονότα δείχνουν άλλα. Οι εργασίες που έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από τη μία αφήνουν το ενδεχόμενο κατοχύρωσης του 80% (αρνητικό) του Ελαιώνα σαν παρκινγκ, από την άλλη όμως δείχνουν πόσο εύκολο είναι αυτό που αρνιούνταν, δηλαδή ότι χωρίς κόστος η Τεχνική Υπηρεσία μπορεί να αναλάβει την διαμόρφωση πάρκου και παρκινγκ στο χώρο. Επίσης το ότι έγινε αυτή η ισοπέδωση χωρίς να κοπούν τα δέντρα, αφενός αναδεικνύει σε όλους τις δυνατότητες αυτού του πολύτιμου χώρου αφετέρου δείχνει το ότι αν δεν είχαμε παρέμβει στο αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο τώρα η ισοπέδωση θα αφορούσε και τα δέντρα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια σειρά γεγονότων όπως εξελίχθηκαν και όχι όπως προβλήθηκαν, για να μπορέσει όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια αντικειμενική άποψη.

Τα γεγονότα:
·         Από τις δηλώσεις του δημάρχου, ορισμένων δημοτικών συμβούλων και από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από αρκετό διάστημα είναι δεδομένο ότι υπάρχει η πρόθεση για δημιουργία υπόγειου χώρου πάρκινγκ στον Ελαιώνα, ο οποίος θα μεταβάλλει τελείως τον φυσικό χαρακτήρα του χώρου με συνέπειες που έχουμε αναλύσει.
·         Έγινε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης για την κατασκευή υπόγειου παρκινγκ μέσω ΣΔΙΤ. Μετά από παρέμβαση δικιά μας, δημοτών και δημοτικών συμβούλων η απόφαση αναβλήθηκε.
·         Σε επόμενο Δ.Σ. ανακοινώθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους η απόφαση συνέλευσης πολιτών που ζητούσε να αναλάβει η Δημοτική Αρχή τη σύγκληση συνέλευσης  που θα αποφάσιζε η ίδια για το μέλλον του πολύτιμου χώρου.
·         Αντί αυτού αποφασίστηκε η σύγκληση επιτροπής τεχνικών για να προτείνει λύσεις στο Δ.Σ.
·         Ο δήμαρχος έδωσε τηλεφωνική εντολή στο κ. Λουκάκη για την διαμόρφωση και επέκταση του χώρου πάρκινγκ στο 80% περίπου της έκτασης του οικοπέδου χωρίς σχέδιο, χωρίς την έγκριση και συγκατάθεση του δημοτικού συμβουλίου.
·         Δεν έχει παρθεί επίσημη απόφαση για το σχέδιο και το μέλλον του Ελαιώνα από το Δήμο Αγ. Νικολάου αλλά όπως είδαμε και από τις εργασίες που έγιναν, εγκυμονεί ο κίνδυνος να παγιωθεί σαν τετελεσμένο το πάρκο να συρρικνωθεί στο 20% του χώρου. Τα συνεργεία του δήμου προχωράνε στις εργασίες στον Ελαιώνα χωρίς την ενημέρωση των δημοτών και χωρίς να ληφθεί υπόψη η αντίδραση που υπήρξε από την Οικολογική Κίνηση και μιας μεγάλης ομάδας πολιτών.
·         Ο δήμαρχος δημόσια, στο Δημοτικό Συμβούλιο κατηγόρησε την Οικολογική Κίνηση για «απωθημένα» εναντίον του. Παράλληλα η προσπάθεια απαξίωσης μας με κακόβουλα σχόλια, ταύτισης μας με προσωπικές ιδιοτέλειες, κατηγοριών για ύβρεις (;), μονομανία, αυταρχισμό κ.ά. είναι συνεχής.
·         Μετά από την συζήτηση της Οικολογικής Κίνησης με τον δήμαρχο, προτείναμε την υιοθέτηση έκτασης μέσα στον χώρο του Ελαιώνα και διαμόρφωση της σαν πάρκο στο οποίο ο δήμαρχος συμφώνησε.

Η Οικολογική Κίνηση έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συλλέξει 1200 υπογραφές, οι οποίες εκφράζουν την συμπαράσταση στις προτάσεις και τον αγώνα της για την σωστή αξιοποίηση του Ελαιώνα με την δημιουργία πράσινου πολιτιστικού πάρκου, σε συνδυασμό με την διατήρηση χώρου στάθμευσης στο κομμάτι έκτασης που υπήρχε, διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να χωράει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων (πάνω από 300). Βέβαια αυτές οι προτάσεις πέρασαν από το ένα αυτί και βγήκαν από το άλλο και αγνοήθηκαν πάνω από 1000 πολίτες, αγνοήθηκε το αίτημα λαϊκής συνέλευσης και επίσης πάρθηκαν αντιδημοκρατικές αποφάσεις που απαξιώνουν τον Ελαιώνα και προωθούν την ιδέα του πάρκινγκ στο μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης. Ο δήθεν ‘καλλωπισμός’ για την τουριστική περίοδο, έχει αφαιρέσει την παραγωγικότητα του εδάφους με την χρήση αδρανών υλικών και έχει δημιουργήσει ένα χωματόδρομο με ελιές και αμάξια που θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις, που κάθε επισκέπτης στην πόλη θα γελούσε στη θέα του. Το κλάδεμα των ελιών έγινε σε μια εποχή που δεν ενδείκνυται με πιθανές αρνητικές συνέπειες για τα δέντρα.

Το πρόβλημα της στάθμευσης στην πόλη μας είναι ένα ορατό πρόβλημα, που η Οικολογική Κίνηση αναγνωρίζει και έχει δώσει τις προτάσεις της. Η αύξηση των θέσεων στάθμευσης αντί για την επέκταση και χρήση του 80% της έκτασης θα μπορούσε να γίνει με την κατάλληλη διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου. Επίσης υπάρχουν άλλοι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης περιφερειακά της πόλης. Η δημιουργία  περιφερικών πάρκινγκ και σύνδεσης τους με το κέντρο μέσω δημοτικής αστικής συγκοινωνίας είναι η τακτική που εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες πόλεις του εξωτερικού και έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση στο κέντρο της πόλης.
Όσοι έχουν διαβάσει τις προτάσεις μας γνωρίζουν ότι πάλι επαναλαμβανόμαστε. Αναφέρουμε όμως τις προτάσεις και το μήνυμα μας ξανά με την ελπίδα να αγγίξει λίγο περισσότερο τους υπεύθυνους αυτή τη φορά.
Οι επιπτώσεις της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος δυστυχώς δεν είναι εύκολα ορατές, και αυτό πολλές φορές κάνει τον άνθρωπο να μην ασχολείται με αυτές αλλά να ασχολείται με θέματα που τον επηρεάζουν μόνο άμεσα όπως είναι το πάρκινγκ ή οποιαδήποτε καθημερινή του ανάγκη. Οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι ορατές αλλά είναι γεγονός, και όταν πλέον θα εμφανιστούν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας θα είναι αργά αν δεν έχουμε πάρει τώρα τις κατάλληλες αποφάσεις. Η Οικολογική Κίνηση αυτό το στόχο έχει και αυτό είναι το χρέος της. Να κατευθύνει,  να συμβουλέψει και να προτείνει για το καλό όλων μας και για το συμφέρον του καθένα μας. Όλοι μαζί σαν πολίτες μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που βασική της προτεραιότητα θα έχει την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου