1.4.10

Αποφυγή Δημιουργίας μιας “Αρρωστημένης” Πόλης


Το αστικό τοπίο δημιουργεί ένα κλίμα που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, την ατμοσφαιρική ποιότητα και την κατανάλωση ενέργειας. Μέχρι πρόσφατα, ο παράγοντας ‘κλίμα’ δεν λαμβανόταν υπόψη στο σχεδιασμό μιας πόλης για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς και ιδιοκτησιακούς. Τώρα όμως αυτοί οι λόγοι δεν είναι πιά αρκετοί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θερμοκρασία και οι εκπομπές αυξάνονται με ανυσηχυτικούς ρυθμούς. Τουλάχιστον το 30% κάθε πόλης επιβάλλεται να προορίζεται για χώρους πρασίνου (δείτε και ΦΕΚ 285 / 5.3.2004). Αυτό το δεδομένο δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη στον Άγιο Νικόλαο.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η αντικατάσταση του μοναδικού μεγάλου χώρου πρασίνου μιας πόλης εντός του αστικού ιστού με οποιαδήποτε τσιμεντένια ανάπτυξη που υποστηρίζει το 1/3 με 1/5 του αρχικού πρασίνου θα επιταχύνει σημαντικά την καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντός και ώς συνέπεια θα επιταχύνει την πορεία που διανύουμε προς την αυτοκαταστροφή μας.

Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η χρήση των πλατειών και των ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία υπόγειων Χώρων Στάθμευσης- Αποθηκών- Καταστημάτων δεν συμβιβάζει με πράσινες πλατείες:

Στην οροφή τους μπορεί να αναπτυχθεί μόνο χαμηλή βλάστηση (για την οποία  απαιτείται μεγάλη οικονομική δαπάνη και συνεχής συντήρηση, γεγονός που κάνει τέτοιου είδους κατασκευές απαγορευτικές για τους επενδυτές) και να κατασκευαστούν καυτά πλακόστρωτα πάνω από ένα τεράστιο όγκο από τσιμέντο θαμμένο στο έδαφος, όπως μια γάστρα που βράζει θαμμένη στο χώμα μέσα σε καυτή χόβολη! Εδώ να επενθυμίσουμε ότι ο Άγιος Νικόλαος άγγιξε τους 30οC το προηγούμενο Σάββατο. Επίσης, οι επιστήμονες λένε ότι τα υπόγεια γκαράζ διαταράσσουν τη σχέση αέρα-εδάφους-υπεδάφους, την ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα και την ελεύθερη κίνηση του νερού κάτω από την πόλη, το οποίο ρυθμίζει σε ένα βαθμό τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τέλος παράγουν ρύπους βενζολίου και μολύβδου, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα και με το Βιβλίο του Νίκου Μπελαβίλα και Φερενίκη Βαταβάλη, Εκδώσεις WWF Ελλάς <Πράσινο και Ελεύθεροι Χώροι στην πόλη> τα κοινωνικά και οικολογικά ωφέλη είναι τα εξής:

  • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Τα δέντρα παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τους αέριους ρυπαντές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και το διοξειδίο του αζώτου.
  • Συμβάλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, γεγονός σημαντικό για τις μεσογειακές πόλεις, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Απορροφούν τους θορύβους της πόλης. Είναι τα καλύτερα φυσικά ηχοπετάσματα.
  • Είναι τα τελευταία Καταφύγια Βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο πλημμύρων, καθώς απορροφούν το νερό της βροχής, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Είναι καταφύγια αναψυχής, χαλάρωσης ή άθλησης και κοινωνικής συναναστροφής για τον κάτοικο της πόλης.
  • Αναβαθμίζουν την έννοια της γειτονιάς και τις κοινωνικές σχέσεις στις πόλεις.
  • Είναι χώροι συγκέντρωσης των κατοίκων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όπως τους σεισμούς και τις φωτιές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι η πόλη μας χρειάζεται τον Ελαιώνα και την περιοχή του Αγίου Χαράλαμπου ως Ελεύθερους Χώρους και Χώρους Πρασίνου. Η πόλη μας δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει ανταλλαγές του τύπου 12 στρέμματα του Αγίου Χαράλαμπου έναντι τα 8 του Ελαιώνα. Έχουμε ανάγκη και τα δυο. Ελπίζουμε η διαμόρφωση στον Άγιο Χαράλαμπο να έχει γνώμονα το πράσινο και όχι το τσιμέντο.

Για το μέλλον του Ελαιώνα τα σενάρια είναι πολλά ξεκίνησαν με την «αξιοποίηση» του Ελαιώνα μέσω της κατασκευής υπόγειου παρκινγκ του οποίου η ταράτσα θα χρησίμευε ως πλατεία, εξελίχθηκε περεταίρω σε υπόγειο παρκινγκ με πλατεία και καταστήματα. Τέλος ολόκληρη τη περιοχή κάποιοι την οραματίστηκαν σαν ένα εμπορικό κέντρο. Όλα αυτά χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία επίσημη μελέτη, χωρίς ίσως καν δημοκρατικό διάλογο!
Ο καθένας μέχρι τώρα εκφράζει τις απόψεις του, χωρίς έναν εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο!

Για μια πόλη βιώσιμη με υγειής πολίτες και καλή ποιότητα ζωής ζητάμε:

- Ανάπλαση και ανάδειξη του Ελαιώνα ως Πολυχώρου Πρασίνου.
- Όχι περαιτέρω μείωση της επιφάνειας του πρασίνου, με αξιοποιήσεις του χώρου, όπως λέγονται.
- Αύξηση του όγκου του πρασίνου στις υπάρχουσες επιφάνειες με εγκατάσταση μεγάλων φυτών - δέντρων.
- Αποκατάσταση των προκηπίων, ως κήπων με δέντρα.
- Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για εγκατάσταση μεγάλων δέντρων.

Χρειαζόμαστε το πράσινο στις πόλεις και ζητάμε ο χώρος αυτός να αναδειχθεί και να γίνει χώρος κοινόχρηστου πρασίνου για τη ζωή μας και όχι τσιμέντο για οικονομικό ώφελος.

Καλούμε το Δήμο να αναθεωρήσει τα καταστροφικά σχέδια για τον Ελαιώνα και να προχωρήσει στη διενέργεια ανοιχτής Δημοτικής Συνέλευσης ΑΜΕΣΑ στην οποία να παρουσιαστούν όλες οι προτάσεις, να κατατεθούν οι απόψεις, πρώτιστα των πολιτών και στη συνέχεια το σύνολο των πολιτών να αποφασίσει για το μέλλον του Ελαιώνα.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου & Δημότες Αγ. Νικολάου

2 σχόλια:

  1. "AΝΑΠΛΑΣΗ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

    ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.

    Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

    Παρεδόθη καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

    Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμων με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε δασική έκταση.!!!

    Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }....., η σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου {επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική.

    Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα πλησίον του μνημείου της Αθηνάς και ότι: το Εργον της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!

    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.!!!

    Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

    Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;; δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων - ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
    Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν μαζί με τις βρύσες και λογικά σύντομα θα είναι ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

    Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


    Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
    ..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;

    Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://polmarkarch.wordpress.com
    www.asda.gr/elxproi

    οι κάτοικοι-θαμώνες



    Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής

    Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή