1.12.10

Απολογισμός δράσης 2010


Η Ο.Κ.Μ. είναι μία κίνηση αποτελούμενη από ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό την ανιδιοτελή διάθεση να ευαισθητοποιήσουν συνανθρώπους τους, φορείς και υπηρεσίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον.


Με ποικιλία πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργασιών προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε στα κοινωνικά δρώμενα και να λειτουργούμε ανεξάρτητα.  Μέρος της δράσης μας είναι να ενεργοποιούμε και να αφυπνίζουμε, χωρίς να υποκαθιστούμε, τις Υπηρεσίες οι οποίες έχουν τις αρμοδιότητες, τις δικές τους υποχρεώσεις και  ευθύνες.

Από την σύντομη εμπειρία μας είδαμε οικονομικά και άλλα συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα, να βάζουν στο στόχαστρο το φυσικό μας πλούτο. Είδαμε ακόμα ένα μέρος του κόσμου να αδιαφορεί για τη σημασία αυτού του πλούτου. Απ’ την άλλη, βρήκαμε συνοδοιπόρους απλούς ανθρώπους, έξω από την Ο.Κ.Μ., αλλά και φορείς μαζί με τους οποίους δώσαμε τις μάχες της χρονιάς που πέρασε.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από της μάχες αυτές:

§  Χωροταξικά- Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π
Καταθέσαμε προτάσεις στην πρώτη φάση της μελέτης και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην οριστική μελέτη του Σ.Χ.Ο,Ο.ΑΠ. Οι προτάσεις μας αφορούσαν τον χαρακτηρισμό μονοπατιών, την οριοθέτηση περιοχών και των χαρακτηρισμό τους ως δασικές ή ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

§  Υγρότοποι-Αλμυρός κλπ
Η ανάδειξη και η προστασίας τους είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Διοργανώθηκε μια ημερίδα σε συνεργασία με τον κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνου υδροβιοτόπων Κρήτης της WWF και παράλληλα επισκεφτήκαμε τον χώρο του Αλμυρού. Συνειδητοποιήσαμε την αξία του, την κατάσταση που βρίσκεται, και τους τρόπους δράσης για την σωτηρία και την ανάδειξη του. Στην ημερίδα συμμετείχε και ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου. Μερικούς μήνες αργότερα με αφορμή περιστατικά όπου έγιναν καταπατήσεις της έκτασης του υγρότοπου, κινήσαμε διαδικασίες στις αρμόδιες αρχές (Δήμο, Νομαρχία, Εισαγγελία, Κτηματική). Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη με χαρακτηριστικά την αδράνεια, την ολιγωρία, τις καταπατήσεις και γενικά την έλλειψη και εφαρμογή ενός διαχειριστικού σχεδίου διάσωσης και ανάδειξης. Είναι φανερό ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για το επόμενο διάστημα αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

§  Βιοτ.Βιομ.Απόβλητα Κατσίγαρος
Στα πλαίσια των παρεμβάσεων μας, οργανώθηκε ημερίδα για την οικολογική διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και συγκεκριμένα μια μέθοδο μετατροπής του κατσίγαρου σε ένα οικολογικό λίπασμα.
§  Παραλίες –Ακτογραμμή-Λιμενικά
Οι ανοικτές παραλίες, οι παρεμβάσεις στις ακτές και οι Λιμενικές αδειοδοτήσεις είναι πάντα ένα ανοικτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας. Το καλοκαίρι το θέμα άνοιξε με πρωτοβουλία των Συλλόγων της Φουρνής κι έτσι δόθηκε ηξ ευκαιρία για μι ακαλή συνεργασία. Η κοινή ανακοίνωση για τις ανοικτές παραλίες μαζί με τους Φουρνιώτες, τον Πολιτιστικό της Ελούντας και την Ένωση των ιδιοκτητών μικρών Ξενοδοχείων, μας έβαλε στο δρόμο της διεκδίκησης ευρύτερων δικαιωμάτων που έχουν σχέση άμεση με την ποιότητα ζωής μας αλλά και με το περιβάλλον. Οικοδομήσαμε πολύ καλές σχέσεις μαζί τους και δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας σε μια άλλη μορφή κινητοποίησης, με ένα επιτυχίες αποτέλεσμα. Η παραπάνω δράση μας, άφησε υποθήκη για το μέλλον .

§  Διαχείριση Απορριμμάτων-Ανακύκλωση-Κομποστοποιήση
Η διαχείριση την απορριμμάτων και η ανακύκλωση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μας απασχόλησε έντονα. Κάναμε παρεμβάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο και μέσω της εφημερίδας στον υπόλοιπο κόσμο για την ελλιπή, αποσπασματική, αλλά και επικίνδυνη πρακτική Δήμου και Περιφέρειας. Η Δημοτική πρακτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να απαξιωθεί η προσπάθεια ανακύκλωσης στα μάτια του κόσμου που στη αρχή συμμετείχε με θέρμη ενώ η Περιφέρεια ευθύνεται για τον ανύπαρκτο συνολικό σχεδιασμό για τα  απορρίμματα. Οι παρεμβάσεις μας, συγκεκριμένες προτάσεις και παραδείγματα δήμων που κάνουν μια αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων, η οποία ωφελεί και οικονομικά των Δήμο, νομίζουμε ότι βοήθησαν στον προσανατολισμό του Δημοτικού συμβουλίου.. Είναι ανάγκη να βρούμε καινούργιους δρόμους δράσεις και παρέμβασης.

§  Αγρία χλωρίδα
Διοργανώσαμε εκδήλωση για τη άγρια χλωρίδα του τόπου με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ. Φίτο  και την κ. --=. Εκδήλωση πολύ ενδιαφέρουσα από την οποία αποκομίσαμε την άμεση ανάγκη για την προστασία των άμεσα απειλούμενων ειδών π.χ. το κρίνο της Παναγίας.

§  Παιδικό Εργαστήρι για το νερό
Το Εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα το νερό που έγινε στο 1ο Δημοτικό και η συνέχιση του στον Ε.Ο.Τ στο 1ο παιδικό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου. Το εργαστήριο περιελάβανε κατασκευές από ανακυκλωμένο χαρτί, παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά μας έδειξαν ακόμα ένα τρόπο δράσης που αφορούσε κυρίως την περιβαλλοντική παιδεία των νέων παιδιών. Σημαντική η συμβολή των δύο εκπαιδευτικών του κ. Νίκου και της κ. Αλεξάνδρας.

§  Σκαθάρι
Συμμετείχαμε στην ειδική εκδήλωση στο Παλαίκαστρο.  Με πρωτοβουλία μας έγινε η σύγκλιση της 3ης Πανλασιθιώτικης συνδιάσκεψης κυρίως για το σκαθάρι, με σκοπό το συντονισμό δράσης χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.. Οι πρόσφατες εξελίξεις, (η τεράστια επέκταση του σκαθαριού και η απόλυτη αδράνεια της Νομαρχίας, όσο αφορά την πράξη), μας βοηθούν τουλάχιστον να βγάλουμε νέα συμπεράσματα για την αντιμετώπισή του.

§  Δημόσιοι Χώροι – Ελαιώνας
Η διάσωση του Ελαιώνα και η ανάδειξη του σε Πάρκο Αναψυχής μας απασχόλησε σημαντικά το προηγούμενο διάστημα. Έχει πλέον διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρεύμα συμπολιτών που στηρίζει και διεκδικεί μαζί μας. Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε συναυλία, έγινε παρέμβαση στο Δημοτικό συμβούλιο, προκλήθηκε ανοιχτή συνέλευση πολιτών, με συλλογή 1200 υπογραφών, οργανώθηκε κινηματογραφική βραδιά σε συνεργασία με την Κινηματογραφική λέσχη και γενικά με το άνοιγμα μας στην κοινωνία του Μιραμπέλου, είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν τα αρχικά σχέδια για εκρίζωση και να ανοίξει η συζήτηση για τη τύχη του χώρου αλλά και να αναδιπλωθούν όσοι υποστήριζαν την τσιμεντοποίηση και εκχώρηση του σε ιδιωτικά συμφέροντα .Είναι προφανές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, όμως το λαϊκό πλέον αίτημα για την σωτηρία του, έχει μία καινούρια πλεονεκτική αφετηρία για να γίνει πράξη.

§  Αστικό Πράσινο
Το αστικό πράσινο αφορά κάθε είδους φυτό, δένδρο μέσα και έξω από παρτέρια, πάρκα και πνεύμονες πρασίνου που βρίσκονται μέσα στην πόλη, ιδιαίτερο στο αστικό κέντρο. Ο δήμος πολλές φορές αγνόησε την σημασία του και μπροστά σε ιδιωτικά συμφέροντα καταπατήθηκε (κόπηκε, βανδαλίστηκε κλαδεύτηκε αλύπητα…). Προσπαθήσαμε πολλές φορές με παρεμβάσεις μας να ευαισθητοποιήσουμε αρχές και πολίτες αλλά δεν είχαμε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο βανδαλισμός δέντρων σε πεζοδρόμια ήταν η αφορμή για να κάνουμε διάβημα στην  Δημοτική αρχή ,για την προστασία του ζητώντας Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα. Σημειώνουμε εδώ ότι σε συμβολική πράξη του προέδρου της κίνησης είχαμε φραστικές απειλές για την προσωπική του ασφάλεια. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος με αφορμή το διάβημά μας, παρουσιάσαμε πολλά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχή και μάλιστα βρήκαμε συμπαραστάτες τον ορειβατικό σύλλογο Αγίου Νικολάου ‘Βιοκίνηση’ και άλλους.

§  Νταμάρια-Οικοδομικά υπολείμματα
Για τα νταμάρια, εκτός από την αποκατάστασή τους, προτείναμε την εναπόθεση των αδρανών υλικών από τα έργα της περιοχής. Η ανυπαρξία χώρου εναπόθεσης μπαζών , μαζί με την ασυνειδησία ορισμένων, οδήγησε σε εκρηκτική κατάσταση τον τόπο. Εμείς επανειλημμένως έχουμε ενημερώσει τις αρχές ,αλλά προφανώς αυτό δεν φτάνει.

§  Κυκλοφοριακό
Kαταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αυστηρότερος έλεγχος στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αποκέντρωση των υπηρεσιών, συχνότερα μέσα μαζικής μεταφοράς



§  Συνεργασίες
Εκτός από την πρωτοβουλία της 3ης Πανλασιθιώτικης συνδιάσκεψης, συμμετείχαμε σε συνέδρια περιβαλλοντικών οργανώσεων( ΠΑΝΔΟΙΚΟ κλπ Ηράκλειο, Χανιά), όπου μεταφέραμε την εμπειρία μας και πήραμε γνώση από τους άλλους. Εκφράσαμε με ανακοινώσεις την συμπαράστασή μας σε άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. (π.χ. Αθερινόλακος, Καστέλι). Μικρά βήματα, στην επαφή με όμορες κινήσεις και χρειάζονται και άλλα . Σε αυτή τη λογική πρέπει να βοηθήσουμε στη λειτουργία του ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ και στην επαφή με τις άλλες κινήσεις του νομού.

            Αποφασίσαμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που καταφέραμε να κάνουμε, ο κόσμος πολλές φορές ήταν πιο μπροστά από εμάς. Στο επόμενο διάστημα με θάρρος και αξιοπρέπεια απέναντι στα συμφέροντα και πάντα ανοιχτοί στους πολίτες ,μαζί τους μπορούμε να κάνουμε πολλά που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας.


Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου