21.9.15

Ανενημέρωτοι για τις βΑΠΕ μετά 4 χρόνια ενημέρωσης…

Ένα άρθρο του Γιώργου Λαγκαδινού

Την Τετάρτη (23-9-15) ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Δημοτική κοινότητα Νεάπολης οργανώνουν ενημερωτική εσπερίδα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ. Μια εκδήλωση χωρίς «εντάσεις κραυγές και αντιπαραθέσεις» όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Κώστας Κοκκίνης. «Να θέσουμε το θέμα σωστά στην τοπική κοινωνία, να ενημερωθούμε σωστά, ώστε αν μπορούμε στη συνέχεια να εκφράσουμε την όποια άποψη έχουμε»!

(Ανατολή 17-9-15). Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές στρέφονται έμμεσα κατά των πολιτών και των συλλογικοτήτων που προσπαθούν να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια για την καταστροφή που θα προκαλέσουν οι επενδύσεις βΑΠΕ αν υλοποιηθούν στο τόπο μας. Οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις «δεν ενημερώνουν σωστά ,γίνονται με εντάσεις και κραυγές», άρα είναι άκυρες. Στο ίδιο πνεύμα και η αφίσσα της εκδήλωσης: «Αιολικά πάρκα όσα δεν γνωρίζουμε». Και σας απέκρυψαν αυτοί που διαμαρτύρονται…

Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαστε σωστά ενημερωμένοι κι ότι οι δεκάδες αρνητικές αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων πάρθηκαν χωρίς γνώση και «σωστή» ενημέρωση. Ας υποθέσουμε ότι εκατοντάδες πολίτες στην περιοχή μας και χιλιάδες σ’ όλη την Κρήτη έσφαλαν. Ακόμη κι αν η ομόφωνη αρνητική απόφαση για τις βΑΠΕ του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εσφαλμένη, προκαλεί εντύπωση το ότι από τη μια δηλώνεται άγνοια για το θέμα κι απ’ την άλλη αποδοχή ή έστω θετική αντιμετώπιση των «επενδύσεων»( πρόσφατο παράδειγμα το υβριδικό τέρας στα όρια Βραχασίου-Μαλλίων για το οποίο το Δ.Σ. με την διπλή ψήφο του προέδρου γνωμοδότησε θετικά). Δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν κατά των βΑΠΕ στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο τώρα δηλώνουν ανενημέρωτοι(!) μετά 5 σχεδόν χρόνια που προέκυψε το θέμα με αφορμή τον πρώτο ανεμολογικό ιστό που τοποθετήθηκε στην ορεινή περιοχή του Κρούστα. Από τότε έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης και παραστάσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και η αντίθεση πλέον στην επερχόμενη καταστροφή είναι πάνδημη. Οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο τάχθηκαν κατά των «επενδύσεων», μα και σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον, τον τόπο τους. Παρ’ όλες τις εκδηλώσεις ενημέρωσης που έγιναν σ’ αυτή την πενταετία κάποιοι εξακολουθούν να μην θέλουν να δουν την επερχόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης. Ή προσπαθούν να προβάλλουν νέα εταιρικά σχήματα (π.χ. λαϊκής βάσης) που στην ουσία γίνονται Δούρειος Ίππος για τις βΑΠΕ μιας και οι εταιρείες λαϊκής βάσης δεν καταστρέφουν λιγότερο από μια ιδιωτική εταιρεία.

Ακόμη και μετά την εξαιρετική, κατά την γνώμη μας, τοποθέτηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Ανατολή 4-9-15) για το θέμα, εξακολουθούν ορισμένοι να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημέρωση, αδιαφορώντας και προσβάλλοντας τους συλλογικούς φορείς που φρόντισαν έγκαιρα να ενημερωθούν και να πάρουν θέση. Αλήθεια οι Δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν ενημερώθηκαν για τις θέσεις του; Επίσης, με αφορμή την διαβούλευση για το νέο Χωροταξικό της Κρήτης η Δημοτική αρχή έφτιαξε κάποιες επιτροπές για να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν κάποιες προτάσεις. Υπήρξε λοιπόν και επιτροπή που κατέληξε σε κάποιες θέσεις για τις βΑΠΕ. Άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτές τις θέσεις , γιατί δεν μπαίνουν σε συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο να ενημερωθούν όσοι δεν έχουν ενημερωθεί; Κι ακόμα οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), των δύο μεγάλων εταιρειών για τις οποίες εκκρεμεί η γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης εδώ και τρεις μήνες. Γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να τις διαβάσουν και να ενημερωθούν; Ας μην κοροΪδευόμαστε, όποιος θέλει να ενημερωθεί έχει όλα τα μέσα να το κάνει. Απλά κάποιοι είναι υπέρ των καταστροφικών επενδύσεων και επικαλούνται άγνοια για να καθυστερήσουν την γνωμοδότηση βλέποντας την διογκούμενη αντίδραση των πολιτών. Και προσπαθούν να αλλάξουν το κλίμα με εκδηλώσεις σαν κι αυτή που θα γίνει στην Νεάπολη την Τετάρτη, καλώντας για ομιλητές δύο γνωστούς υπέρμαχους των βΑΠΕ.

Ο ρόλος της όποιας δημοτικής αρχής δεν είναι να παρεμβαίνει υπέρ της μιας ή της άλλης καταστροφικής επένδυσης. Η Δημοτική αρχή οφείλει να βλέπει τα πράγματα από τοπική σκοπιά, οφείλει να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, να πρωτοστατεί στην προσπάθεια έγκαιρης ενημέρωσης και κυρίως να εκφράζει την θέληση των τοπικών κοινωνιών. Και ευτυχώς προς το παρόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρόλο τον καταστροφικό νόμο του Καλλικράτη και την φθορά του πολιτικού συστήματος, έχει κάποια περιθώρια ουσιαστικής παρέμβασης στα πλαίσια λειτουργίας μιας τοπικής δημοκρατίας που είναι ακόμα εφικτή. Αρκεί να την πιστεύει. Η Τ.Α. οφείλει να έχει όραμα και προτάσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κυρίως του πρωτογενούς τομέα, να επεξεργαστεί σχέδια διαχείρισης των ημιορεινών και ορεινών περιοχών, να υπερασπιστεί την ταυτότητα της περιφέρειας. Γι’ αυτό απαιτήται μια αντιστασιακή στρατηγική ώστε οι πολίτες να ορίζουν την φυσιογνωμία της καθημερινότητάς τους κι όχι τα όποια καταστροφικά κερδοσκοπικά συμφέροντα κι όποιοι τα υπηρετούν.

Γιώργης Λαγκαδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου