24.5.15

Κρήτη: Τα νέφη των φυτοφαρμάκων σκορπούν θάνατο

Με σκοπό να ενημερώσει και να δώσει απαντήσεις σε ένα σοβαρό θέμα που ενδεχομένως να αφορά σε χιλιάδες Κρητικούς, πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Μαίου στις 19:00 στο δημοτικό σχολείο στο Πενταμόδι, η εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός σύλλογος, αναφορικά με τις ολέθριες επιπτώσεις από τη λανθασμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

Το γεγονός ότι σε εξετάσεις που έγιναν από το Εργαστήρι Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατοίκους της περιοχής, τα σπίτια των οποίων γειτνιάζουν με αμπελοκαλλιέργειες, εντοπίστηκαν ευρήματα που "δείχνουν" συστηματική και χρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα, σε συνδυασμό με την εκδήλωση σοβαρών, ανίατων ασθενειών, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου.

​Οπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και της Μονάδας Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΠΑΓΝΗ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Τοξικολογίας Eurotox, Αριστείδης Τσατσάκης, οι τιμές που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που έκανε το εργαστήρι είναι αδικαιολόγητα υψηλές και χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, μαζί με όλες τις οδηγίες προφύλαξης που πρέπει να παίρνουν οι αγρότες.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο παιδοχειρουργός Δημήτρης Πετράκης, κάτοικος στο Πενταμόδι, ο οποίος έκανε λόγο για ένα γνωστό, όπως είπε θέμα, για το οποίο όμως "δεν θέλουμε να μιλάμε, κυρίως στα χωριά", την ώρα που καρκίνοι "θερίζουν" τους κατοίκους.

Η νομοθεσία λέει ότι σε περιοχές όπου τα αμπέλια βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από σπίτια απαγορεύονται οι ψεκασμοί με τρακτέρ, όπως επίσης και όταν φυσάει πολύ.

​Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοικοι τι ακριβώς συμβαίνει όταν βλέπουν τα "σύννεφα" που προκαλούν οι ψεκασμοί, κάτι που δεν παρατηρείται μόνο στο Πενταμόδι, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη...

Αναδημοσίευση: http://www.ekriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου