16.2.15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/02/2015: Ο Ελαιώνας είναι ακόμα εδώ!


Την Παρασκευή 6/2/2015 εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό στο γραφείο του. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αλέξης Μαντάς, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Κ.Μ, η Ελευθερία Φλουρή, ταμίας του Δ.Σ. και ο Νίκος Περάκης ως μέλος της Ο.Κ.Μ. 

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης ώστε να τεθούν κάποια από τα θέματα που μας έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος για αυτό δεν επεκταθήκαμε ούτε αναλύσαμε όλα τα θέματα αλλά προσπαθήσαμε να προωθήσουμε την συνεργασία που αναζητάμε από τον Δήμο μέσω της παρουσίασής των απόψεων μας στα βασικότερα οικολογικά ζητήματα.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το μέλλον της περιοχής του Ελαιώνα. Μετά από ανακριβή άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετέπειτα από τη συνάντηση μας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε την θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα.

Η πρόταση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου για την χρήση του Ελαιώνα ως πάρκο πρασίνου παραμένει ίδια με την αρχική πρόταση που έγινε πριν 4 χρόνια περίπου. Προτείνουμε λοιπόν ο Ελαιώνας να λειτουργήσει ως πάρκο πρασίνου στο κέντρο της πόλης αφού είναι κάτι που έχει ανάγκη κάθε πόλη που σέβεται τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Με τον εμπλουτισμό της γηγενούς χλωρίδας αλλά και με ήπιες υποδομές φυσικής δόμησης που μπορεί να γίνουν με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου ακόμα και με την βοήθεια εθελοντών και εκπαιδευτικών δράσεων χωρίς μεγάλα κόστη, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα όμορφο χώρο για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Ένα τέτοιο πράσινο πάρκο θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, στην εικόνα της πόλης, στο επίπεδο ζωής των πολιτών, στην δημόσια υγεία, στην βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, στην ανάπτυξη της τοπικής βιοποικιλότητας και αλλού ενώ θα έχει σημαντική συνεισφορά ως πράσινος ελεύθερος χώρος παιχνιδιού για τους μικρούς και αναψυχής για τους μεγάλους.

Η Οικολογική Κίνηση αναγνωρίζοντας την πίεση που υπήρχε και υπάρχει ακόμα για χώρο στάθμευσης, προτείνει την προσωρινή χρήση του 1/3 του Ελαιώνα για πάρκινγκ. Βέβαια για την σωστότερη αξιοποίηση της χρήσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποια καλντερίμια με φυσικά υλικά χωρίς μεγάλο κόστος ώστε να μην γίνεται η άναρχη στάθμευση που γίνεται τώρα καθώς και για να μην υποβαθμιστεί κατά το δυνατόν ο χώρος.

Δυστυχώς από τότε που κινητοποιηθήκαμε και βρήκαμε υποστήριξη από πολλούς περιοίκους, δεν εφαρμόστηκε τίποτα από αυτά, αλλά αντίθετα έγινε επέκταση του πάρκινγκ, διαμόρφωση του εδάφους και κλάδεμα των ελιών, που είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η περιοχή και τα δέντρα να μην αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε.

Την ίδια στιγμή θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής να επεκτείνει το υπάρχον πάρκινγκ, με στρώσιμο μεγαλύτερου μέρους του αγροκτήματος με χαλίκι, γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο χώρος στην συνείδηση των πολιτών.

Μαζί με τα παραπάνω θεωρούμε ότι το γενικότερο σχέδιο για μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πόλη, είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης περιφερειακά της πόλης μαζί με την λειτουργία αστικού λεωφορείου που θα μεταφέρει τον κόσμο στο κέντρο της. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε ήδη να ξεκινήσει να εφαρμόζεται με στόχο μελλοντικά να μεταφερθούν οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες έξω από την πόλη. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τσιμεντοποίηση του χώρου στον Ελαιώνα με την δημιουργία δαπανηρών κατασκευών, όπως υπόγειου πάρκινγκ, αφού δεν αποτελεί μια βιώσιμη λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα μιας αναπτυσσόμενης πόλης.

Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή βάση των παραπάνω, σε συνεννόηση με τους περιοίκους και την Δημοτική αρχή, με ένα σχέδιο για τον εμπλουτισμό του πάρκου σαν χώρο ανάσας για όλη την πόλη, με την βοήθεια γεωπόνων και πολιτών που είναι διαθέσιμοι και αυτή τη στιγμή να βοηθήσουν με τις ιδέες τους και χειρωνακτικώς.

Ελπίζουμε και διεκδικούμε πάντα μία στενή συνεργασία στα περιβαλλοντικά θέματα του Δήμου ώστε πάντα πρώτα και δημοκρατικά να ωφελείται το φυσικό περιβάλλον, ο άνθρωπος και ο πολιτισμός.

Οι προτάσεις της Ο.Κ.Μ κατατέθηκαν στην δήμαρχο και υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο ecomirabello.blogspot.gr. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας στείλει ένα email στο oiko.kinisi.miravelou@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

Το Δ.Σ. της Οικολογίκης Κίνησης Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου