13.11.14

Τα όνειρα των άπληστων πραγματοποιούνται!

Εταιρείες πυρηνικών στα βουνά της Κρήτης!!


Κρήτη μου όμορφο νησί… Για πόσο ακόμα? 
Καμία διαχείριση, κανένα όραμα και με άρχοντες με τα δικά τους όνειρα… όνειρα για μεγάλα κέρδη όπως φαίνεται, που σκοπό έχουν την πραγματοποίησή τους χωρίς την συγκατάθεση των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες το θέμα του κολοσσιαίου υβριδικού στο Αζιλακόδασος που εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργείο περιβάλλοντος.

Αυτή η εναλλακτική “πράσινη” ενέργεια που μας προωθείται τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν έχει να κάνει με την βιωσιμότητα και έναν καλύτερο κόσμο, αλλά πολύ απλά μόνο για την αύξηση των κερδών συγκεκριμένων μεγάλων εταιριών! Αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, καθώς με τις υφιστάμενες Β.Α.Π.Ε. στο νησί μας, θα μπορούσαμε ΗΔΗ να έχουμε τοπική αυτάρκεια σε ανανεώσιμο ρεύμα, αλλά “για κάποιο λόγο” ακόμα πληρώνουμε και ακόμα προγραμματίζονται νέες εγκαταστάσεις. Που θα πάει τόσο ρεύμα αφού εμείς έχουμε αρκετό; Επίσης “για κάποιο λόγο” δεν έχουμε δει ποτέ καμία μελέτη να κάνει απολογισμό και να αναφέρεται στην ποσότητα πετρελαίου ή άνθρακα που έχουμε αντικαταστήσει χάρη στην ανανεώσιμη ενέργεια. Τυχαίο ή σκόπιμο;

Σχετικά με το συγκεκριμένο έργο βάση πραγματικών στοιχείων:
  • Η θυγατρική της ξένης εταιρείας “EDF” που επενδύει στο έργο αυτό είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο. 
  • Στο συγκεκριμένο έργο, η επιφάνεια της κάθε δεξαμενής από τις δύο, σύμφωνα με την μελέτη θα είναι 50 στρέμματα, εκτός από τις τεράστιες εγκαταστάσεις που χρειάζονται εκτός των δεξαμενών θα γίνουν και διανοίξεις μεγάλων δρόμων και θα τοποθετηθούν χιλιόμετρα υπερυψωμένων σωλήνων διαμέτρου 2,5 μέτρων που θα είναι ορατοί απο τις αρχαιότητες των Μαλίων.
  • Το έργο αυτό είναι τέτοιου μεγέθους που θα καταστρέψει το περιβάλλον της περιοχής, αφού θα αντλήσει τεράστιες ποσότητες υπόγειων υδάτων από μια ξηροθερμική περιοχή (εκεί που ένας αγρότης σήμερα απαγορεύεται να κάνει καινούρια γεώτρηση)
  • Επίσης θα υποβαθμίσει γεωργικές και τουριστικές δραστηριότητες και δεν θα προσφέρει ουδεμία θέση εργασίας (άντε ένα φύλακα!), αφού όλο το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει από έναν υπολογιστή.
Η άναρχη έγκριση έργων σαν και αυτό αλλά και όσων έρχονται, χωρίς χωροταξικό ή αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κρήτης δείχνει ότι ο σκοπός του υπουργείου είναι να γίνει η Κρήτη το εργοστάσιο ενέργειας των μεγάλων εταιρειών. Δεν ρωτάει τις τοπικές κοινωνίες, και πράττει μόνο με γνώμονα το κέρδος, το ξεπούλημα και τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών.

Μην γελιέστε και μην νομίζετε για ΛΕΠΤΟ ότι αυτές οι επενδύσεις θα επωφελήσουν εμάς, τους απλούς δημότες. Το ρεύμα, το νερό και τα κέρδη είναι της εταιρείας και εμείς θα αντικρίζουμε έναν τόπο κατεστραμμένο και με λογαριασμούς που δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε, αφού ακόμα και το νερό θα το πληρώνουμε. Επίσης μην ξεγελιέστε ότι θα δοθούν θέσεις εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις κατά την κατασκευή του έργου, καθώς μεγάλες εταιρείες σαν την EDF αναζητούν την πιο οικονομική προσφορά που συνήθως μπορούν να δώσουν μόνο εξίσου μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν εκτός Κρήτης.

Καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι τα γεγονότα που συμβαίνουν και τις πράξεις των ανθρώπων που μας αντιπροσωπεύουν εδώ στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
  • Η τοπική κοινότητα του Βραχασίου, μία από τις περιοχές που επηρεάζεται άμεσα από το έργο, ψήφισε κατά της τεράστιας αυτής επένδυσης συμφωνώντας με την προσφυγή στο ΣτΕ που συνυπόγραψαν οι περισσότεροι φορείς και συλλόγοι του Δήμου μας.
  • Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου μαζί με άλλους φορείς διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης την Κυριακή 9/11 όπου συμμετείχαν ειδικοί στο θέμα. Κανείς δημοτικός σύμβουλος από την πλειοψηφία του Δήμου δεν εμφανίστηκε, αλλά ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος. Μια ημερίδα που θα έπρεπε εξ’αρχής να διοργανωθεί από τον ίδιο το Δήμο και όχι από εθελοντές.
  • Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου που έγινε την Δευτέρα 10/11 με θέμα την συμμετοχή του Δήμου στην προσφυγή, ο δήμαρχος με ύφος υπεροψίας τόνισε ότι το έργο είναι θετικό για τον τόπο μας. Χωρίς επιχειρήματα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την απόφαση της τοπικής κοινότητας Βραχασίου βίασε την πολιτική του άποψη στους δημοτικούς του συμβούλους. Οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παραταξής του, χωρίς πολύ σκέψη τον στήριξαν (εκτός από δύο πιο σκεπτικούς).

Τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς όταν αποφάσεις παίρνονται για το μέλλον του τόπου μας και της Κρήτης ολόκληρης μόνο βασιζόμενα από τα όνειρα ενός ανθρώπου. Όταν ψηφίσατε… ψηφίσατε για ένα δήμο δίκαιο και υπερασπιστή των δικαιωμάτων σας, ή για ένα δήμο πιόνι της κυβερνητικής πολιτικής και των προσωπικών συμφερόντων; Ψηφίσατε για το καλό του τόπου ή για το καλό των εταιριών;

Ντροπή
στους νέους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπερ ενός έργου που ιδέα δεν έχουν για το αποτέλεσμά του στην τοπική κοινωνία. Ντροπή γιατί δεν υπολόγισαν τους ανθρώπους που εκπροσωπούν. Ντροπή γιατι δεν ενημερώθηκαν. Ντροπή γιατί περπατάνε τώρα στο σπίτι τους χωρίς ντροπή.
Αυτούς ψηφίσατε; Αυτούς που το μόνο που ξέρουν καλά είναι απλά να γνεύουν προς τον δήμαρχο όταν τους ζητηθεί άποψη.

Πολίτες του τόπου αυτού... ενημερωθείτε γιατί θα χαθείτε. Ο καναπές αρκετά βαστάει αλλά χωρίς νερό, χωρίς τόπο, χωρίς τροφή, χωρίς ηθική και χωρίς ελπίδα... κανείς δεν ζεί, κανείς δεν είναι άνθρωπος. Ο πόλεμος έρχεται.

Σερίνα Καψωριτάκη
Μέλος Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Το παραπάνω άρθρο στάλθηκε στην Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, από μέλος της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου