24.3.14

Η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνιστικότητα εκατοντάδων Λασιθιωτών ήταν αρκετή το πρωί της Κυριακής για να καταρρεύσει ο ύψους 60 μέτρων ανεμολογικός ιστός στο όρος της Θρυπτής




Η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνιστικότητα εκατοντάδων Λασιθιωτών, ήταν αρκετή το πρωί της Κυριακής για να καταρρεύσει ο ύψους 60 μέτρων ανεμολογικός ιστός, που είχαν τοποθετήσει πρόχειρα τα συνεργεία της ‘’ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ’’ στο όρος της Θρυπτής, σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ανεμογεννήτριες).

Δεκάδες φορείς της Ιεράπετρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τη Θρυπτή, ξεκινώντας στις 10.00 το πρωί την ανάβαση με κομβόϊ αυτοκινήτων, από το Πάνω Χωριό προς τη θέση ‘’Παπούρα’’, όπου διαδήλωσαν με πανό και συνθήματα κατά της ‘’κατάληψης’’ των τελευταίων ελεύθερων ορεινών όγκων του Λασιθίου.



Μπροστά στον πανύψηλο αλλά πολύ πρόχειρα εγκατεστημένο ανεμολογικό ιστό , που δεν άντεξε την αντίδραση του κόσμου και κατέρρευσε κινδυνεύοντας να τραυματίσει τους διαδηλωτές, οι εκατοντάδες διαδηλωτές, πέτυχαν να στείλουν το μήνυμα σε εκείνους που θέλουν να ξεπουλήσουν και τις τελευταίες φυσικές ομορφιές που μας έχουν μείνει, βροντοφωνάζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γεμίσουν με καθρέπτες και ανεμογεννήτριες, οι ομορφότερες περιοχές του τόπου μας.

Τα βουνά της Ιεράπετρας, έχουν γίνει στόχος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που αδιαφορώντας για το περιβάλλον, για την γη των προγόνων μας, για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για την επιθυμία της κάθε τοπικής κοινωνίας, θέλουν να μετατρέψουν την Κρήτη μας συνολικά σε μια γιγάντια ‘’μπαταρία’ που θα τροφοδοτεί με αιολική και ηλιακή ενέργεια όλη την Ευρώπη.

Δεν πρόκειται πλέον για μικρές διάσπαρτες μονάδες προσαρμοσμένες στα δεδομένα της κάθε περιοχής, αλλά για τεράστιας έκτασης βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που απαιτούν μάλιστα και τεράστια οδικά δίκτυα που αλλάζουν ριζικά την μορφολογία του εδάφους καταστρέφοντας τα δάση και τη χλωρίδα τους.

Το σημείο που επέλεξαν οι ‘’επενδυτές’’ της πράσινης υποτίθεται Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης είναι πάνω από την φημισμένη μοναδικής ομορφιάς χαράδρα του ΧΑ, πάνω από τον χώρο όπου έχουν βρεθεί τα αποτυπώματα του Μινωικού πολιτισμού στον Αζοριά και δίπλα από τον παραδοσιακό –παραθεριστικό οικισμό των Ιεραπετριτών, την Θρυπτή.

Όπως ακριβώς αυτοί που προχωρούν σε αυτές τις ενέργειας, δε υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, καλυμμένοι πίσω από νομότυπες διαδικασίες και αποφάσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος, έτσι και όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων , των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, ο Δήμος Ιεράπετρας, τα γειτονικά τοπικά συμβούλια και οι επικεφαλής των δημοτικών ψηφοδελτίων ενωμένοι, διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο σχέδιο καταστροφής της περιοχής απείρου φυσικού κάλλους της μαγευτικής Θρυπτής.

‘’Απαιτούμε τα βουνά μας, να παραμείνουν λεύτερα’’ και ‘’λεύτερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι’’, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από το όρος Θρυπτή.


Στους διαδηλωτές μίλησαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Προϊστάκης και Μιχάλης Μαχαιράς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυπτής Γιώργος Χαμηλός και εκπρόσωποι των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν , η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, ο Αγροτικός Σύλλογος και άλλοι τοπικοί φορείς.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έκλεισε με μουσική από το κρητικό συγκρότημα του Χαρίλαου Παπαδάκη

Αναδημοσίευση: http://www.radiovereniki.gr/

6 σχόλια:

  1. Και όλοι εσείς θέλετε να λέγεστε οικολόγοι. !!!! Στιγμές που ο πλανήτης είναι στα πρόθυρα καταστροφής προτιμάμε τον καπνό και την μόλυνσή και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του αθερινόλακού και των λινοπεραμάτων από την καθαρή αιολική ενέργεια !!!

    Αλλά στα λόγια όλοι οικολόγοι είμαστε έως ότου να χρειαστεί να κάνουμε κάτι η να θυσιάσουμε κάτι !!! Αλλά δεν θα αργήσει η Κρήτη είναι ι πρώτη που θα υποφέρει από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ίδη φέτος δεν είχε ούτε ελιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό θα μας φάει σαν χώρα έχουμε όλοι γίνει ημιμαθείς ειδικοί. Στο άρθρο που δημοσιεύει ο "Ιve Noname" (που δεν έχει το θάρρος της γνώμης του και κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο)υπάρχει μια πολλή μικρή δόση αλήθειάς η οποία έχει παραμορφωθεί τόσο μα τόσο πολύ που έχει αλλάξει το νόημα!!!!

    Θα επειδή δεν έχω τον χρόνο να το αναλύσω όλο θα σχολιάσω λίγο το πρώτο επιχείρημά της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

    "Τα αιολικά πάρκα αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας να καταναλώνουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα σε σχέση με τις Kwh που παράγουν."

    Ναι προφανώς αφού το εργοστάσιο λειτουργεί σε κατάσταση "stand by" οι σταθερές καταναλώσεις που δεν εξαρτώνται από την παραγόμενη ισχύ θα κατανεμηθούν σε λιγότερες παραγόμενες kWh και συνεπώς ο βαθμός απόδοσής θα είναι χειρότερος. Η παραπληροφόρηση έχει σχέση όμως με το επίπεδο αυτών τον καταναλώσεων. Σε ένα τυπικό συμβατικό εργοστάσιο είναι της τάξης του 5-10% της συνολικής του ισχύς. Στην περίπτωση που δεν έχεις ανεμογεννήτρια να σου παράγει θα χρησιμοποιούσες το 100% καυσίμου για να παράγεις την ενέργεια ενώ στην περίπτωση που έχεις την ανεμογεννήτρια δεν χρησιμοποιείς καύσιμο για το τις kWh απλά για λόγους ασφαλείας δαπανάς ένα 10% για της ενέργειας αυτής για να κρατήσεις το εργοστάσιο σε λειτουργία.

    Αυτό τώρα αν το ανάγεις στις παραγόμενες kWh του εργοστασίου την στιγμή εκείνη είναι λογικό ο βαθμός απόδοσής καυσίμου ενέργειας θα είναι αρκετά χαμηλός αλλά στην πραγματικότητα εξοικονομείς ένα 90%του καυσίμου.

    Τα νούμερα που χρησιμοποίησα είναι χοντρικά λόγο ελλείψεώς χρόνου επίσης καλώ των " ?Ive Noname" σε ανοιχτή συζήτηση χωρίς να κρύβεται πίσω από ψευδώνυμο αυτήν την φορά με αληθινά νούμερα για να καταρρίψω ένα ένα όλα του τα επιχειρήματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63985439

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να προσθέσω κάτι τελευταίο το οποίο είναι πολύ τεχνικό αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω κατανοητό και να μην σας ζαλίσω.
    Στα επόμενα χρόνια που θα μπει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ζωή μας την δουλεία τού "stand by" θερμικού εργοστασίου θα την αναλάβουν τα χιλιάδες η εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα θα χρησιμοποιούν την μπαταρία τους για να στηρίξουν το δίκτυό σε περίπτωση ανάγκης. Το καθένα από λίγο αλλά όταν είναι τόσο πολλά όσο είναι τα συμβατικά αυτοκίνητα τώρα δεν θα χρειάζεται να καταναλώνεται η ποσότητά ενέργειας για να κρατάμε αναμένω συνεχώς το θερμικό εργοστάσιο. Ξέρω πως σε πολλούς αυτή θα φανεί σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή