23.1.14

Διαβεβαιώσεις (δια της πλαγίας οδού) για τα χημικά στην Μεσόγειο;


Σήμερα 23-1-2014 εμφανίστηκαν στον τύπο “καθησυχαστικές” ανακοινώσεις, οι οποίες καταδεικνύουν το έλλειμμα ενημέρωσης της ίδιας της Κυβέρνησης, σε σχέση με την διάθεση των προϊόντων της υδρόλυσης, αλλά και συνολικά του σχεδιασμού εξουδετέρωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Στις ανακοινώσεις αναφέρεται μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η καταστροφή του προϊόντος της υδρόλυσης στην Γερμανία. Κάτι που δείχνει ότι, τουλάχιστον η διαδικασία, δεν είχε σχεδιαστεί από την αρχή και σίγουρα δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Επίσης πρώτη φορά με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι η υδρόλυση θα γίνει στη Μεσόγειο. Με δεδομένο ότι η περιοχή γύρω από το πλοίο θα είναι στρατιωτικοποιημένη και μη προσβάσιμη, η μόνη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει απόρριψη ή ατύχημα διαρροής, είναι στα χέρια του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Όμως εφόσον διαβεβαιώνουν ότι ούτε μια σταγόνα χημικών – τοξικών αποβλήτων δεν θα πέσει στην Μεσόγειο ( με μία διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά), τότε για ποιο λόγο δεν γίνεται η υδρόλυση πιο κοντά στα Γερμανικά εργοστάσια, όπου λέγεται ότι θα γίνει η τελική επεξεργασία;

Η απάντηση βρίσκεται στις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι λένε ότι η υδρόλυση γίνεται στην Μεσόγειο για να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής κατά τη μεταφορά.

Φαίνεται από τις ανακοινώσεις, ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητοποιήθηκε καθυστερημένα. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναπαράγει, με επίσημη ανακοίνωσή του, τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων σε τρείς μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντί να λάβει το ίδιο την πλήρη εικόνα και ενημέρωση από τον ΟΑΧΟ.

Γίνεται αντιληπτό το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει την διαδικασία και επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες Ελλήνων επιστημόνων για την πιθανότητα απόρριψης χημικών στη Μεσόγειο.

Η δραστηριοποίηση φορέων και πολιτών κυρίως στην Κρήτη, από την Περιφέρεια μέχρι τους συλλόγους γονέων, ανάγκασε τους αρμόδιους να κάνουν σε κάποιο βαθμό αυτό που έπρεπε να κάνουν από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, να ενημερώσουν και να απαιτήσουν να μην υπάρξει απόρριψη τοξικών ουσιών στην Μεσόγειο ή παρακινδυνευμένες ενέργειες που μπορεί να απειλήσουν τη θανάσιμα αυτή την κλειστή θάλασσα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος του τουρισμού και της υγείας των λαών της.

Η σημερινή παρουσία του κόσμου στην διαμαρτυρία που οργανώνει η Οικολογική Κίνηση με την στήριξη φορέων και συλλογικοτήτων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τα προηγούμενα.


Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου23/1/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου