11.8.13

«Θύελλα» αντιδράσεων με το νέο ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό

Σάλο έχουν προκαλέσει οι ρυθμίσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό, που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικοί φορείς αλλά και πολίτες, χτίσιμο σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης, στα εθνικά πάρκα μέχρι και στις προστατευόμενες περιοχές «NATURA» αλλά και σε μικρές βραχονησίδες!

Οι αντιδράσεις που πυροδοτούν οι ρυθμίσεις αυτές έντονες. Κοινός παρονομαστής είναι ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μεγαλοεπενδυτών, καθώς περιλαμβάνει προνομιακού τύπου νομοθετικές ρυθμίσεις για να προωθηθούν μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις, πολλών αστέρων, πάνω στο κύμα ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά.

Μέσα από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, γίνονται βορά στα χέρια μεγαλοεπενδυτών μέχρι σήμερα παρθένες και προστατευόμενες παράκτιες περιοχές ολόκληρης της χώρας, καθώς θα μπορούν να χτιστούν ακόμη και σε περιοχές που αποτελούν μνημεία της φύσης και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «NATURA», φτάνει η δόμηση να καλύπτει το 2% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου.

Σε τοπικό επίπεδο, ουσιαστικά δίδεται το «πράσινο φως» για τη μεγάλη τουριστική επένδυση που επιδιώκει να κατασκευάσει στο Κάβο Σίδερο στο Λασίθι, σε συνεργασία με αγγλικό επενδυτικό όμιλο, ενώ προωθούνται κι άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στο νησί.

Την ξεκάθαρη διαφωνία του με τα όσα προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος του παραρτήματος ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, Πέτρος Ινιωτάκης.

Όπως είπε, το νέο Χωροταξικό δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση την πραγματική ανάγκη που υπάρχει, για στροφή σε ποιοτικό τουρισμό με εναλλακτικές μορφές και ενίσχυση του οικονομικού αντικειμένου μέσα από την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος, που ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός ότι έχει στόχο.

Κι επισημαίνει ότι βασική προτεραιότητα των Ευρωπαίων πολιτών είναι το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο, ο πολιτισμός και οι τουριστικές υποδομές, κάτι που πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει σεβαστό.

Αναδημοσίευση: www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου