16.4.13

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του ΗΣΠΗΕ στη θέση Φουρνιά Σητείας



Ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 και ώρα 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου, θα συζητηθεί το θέμα του Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΣΠΗΕ), ισχύος 70  ΜW και Δίκτυο Διασύνδεσης, στη θέση «ΦΟΥΡΝΙΑ» του Δήμου Σητείας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος καλείται να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εξωπραγματικού για τα παγκόσμια δεδομένα καταστροφικού αυτού έργου, (αναλυτικά αναφέρονται οι λόγοι στην ένσταση μας) που εκτός από το πλήθος των αρνητικών επιδράσεων, η επιχείρηση σχεδιάζεται σε φρυγανώδη έκταση μεγάλης διατροφικής και ζωτικής αξίας, που εκτός της μελισσοκομίας, της κτηνοτροφίας, της ορνιθοπανίδας και της σπάνιας βιοποικιλότητας, από την περιοχή αυτή υδρεύεται το Παλαίκαστρο και αρκετά χωριά της περιοχής με τα χιλιάδες ελαιόδεντρα που αποτελούν σχεδόν τη μοναδική πηγή εισοδήματος των κατοίκων.

Θεωρούμε ότι η παρουσία μας μέσα και έξω από την Περιφέρεια πρέπει να είναι αντάξια της σοβαρότητας του θέματος με τη συμμετοχή όλων όσων μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα για να υποστηρίξουμε την ένσταση που έχουν ήδη καταθέσει στη Περιφέρεια και στο ΥΠΕΚΑ φορείς από τη Σητεία, Αγ. Νικόλαο και Ιεράπετρα, αλλά και να εκφράσουμε την αντίθεση μας στα σύγχρονα φαραωνικά – ενεργειακά μοντέλα «ανάπτυξης» που ετοιμάζουν για εμάς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, ιδίως των περιοχών που θα υποστούν ανείπωτες και ανεπίστρεπτες πληγές.  

Υπενθυμίζουμε ότι για το έργο αυτό στα Φουρνιά μαζί με άλλα δυο που εντάχθηκαν στο Fast Track έχουν κατατεθεί οι πολυπληθέστερες προσφυγές που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Η εκδίκαση στο ΣτΕ έγινε τον περασμένο μήνα και αναμένεται η απόφαση.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου