28.2.13

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι αναγκαίο και εφικτό.


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με τίτλο «Περιβάλλον – Κρίση – Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο στις 22-23-24 Φεβρουαρίου.

Ένα τριήμερο γεμάτο με συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Κάθε επισκέπτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει, να ακούσει και να ευαισθητοποιηθεί με επίκεντρο το περιβάλλον.

Η συμμετοχή μεγάλη, τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από κινήματα, φορείς και προσωπικότητες από όλη την Κρήτη. Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, που με ιδιαίτερη χαρά ήρθε στον Άγιο Νικόλαο από το νησί της Χίου για να συμβάλλει με τις απόψεις του, στην συζήτηση που αναπτύχθηκε στο φεστιβάλ μας. Και πρέπει να πούμε ότι μας εντυπωσίασε όχι μόνο με τις ιδέες του αλλά, και με την προσωπικότητα του.

Η προσπάθειά μας μεγάλη και δύσκολη, ωστόσο το αποτέλεσμα αντάμειψε κάθε μέλος της ΟΚΜ, εθελοντή ή συμμετέχοντα. Τα συμπεράσματα πολλά και ενδιαφέροντα στην κατεύθυνση της σκιαγράφησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Όμως, η συμβολή του φεστιβάλ δεν τελειώνει εδώ. Είμαστε επιφορτισμένοι πλέον να δράσουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την εναλλακτική ανάπτυξη, όπως την αντιλαμβάνεται το οικολογικό κίνημα. Τα συμπεράσματα των θεματικών συζητήσεων αποτελούν κείμενα- τεκμήρια που θα αποτελέσουν την βάση για το άνοιγμα της συζήτησης σχετικά με το τι ανάπτυξη θέλουμε.
 
Επιφυλασσόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα του φεστιβάλ. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την συμβολή όλων των ομάδων, φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού που βάζουν τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους πάνω από τα κέρδη.

Η στήριξη του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή. Ακόμα και άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν απλά ακουστά την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου δούλεψαν για το φεστιβάλ σαν να επρόκειτο για προσωπική τους υπόθεση. Θεωρούμε πως η συνέπεια, η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια, η όρεξη για δουλειά και για προσφορά προς τον τόπο μας έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα στην Οικολογική Κίνηση, συναντιόμαστε άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που όμως μας ενώνει η ανιδιοτελής πάλη για αξίες και αρχές, με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το χρήμα, με στόχο την πολύπλευρη ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του και το περιβάλλον. Που μας ενώνει η αναζήτηση, από τη μία για τους τρόπους μέσω των οποίων θα ισχυροποιείται αυτή η ισορροπία και από την άλλη η προσπάθεια για οργάνωση της αντίστασης απέναντι στις αντίρροπες τάσεις είτε αυτές προέρχονται από την κεντρική εξουσία είτε από άλλους παράγοντες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στήριξαν, μας δίνεται δύναμη να συνεχίσουμε.

Η στήριξη του απλού κόσμου και η επιτυχία του φεστιβάλ αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για την συνέχισή του!!

Εις το επανειδείν…

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Τηλ. Επικοινωνίας: 6944465690 / 6972215153
e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
http://ecomirabello.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου