25.10.12

Η Οικο-εκδρομή της ΟΚΜ στον φάρο του Αφορεσμένου (+Video)


Την περασμένη Κυριακή 21/10/2012 τα μέλη και οι φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου, με τη συμμετοχή των Νέων Νεάπολης, επιλέξαμε να περπατήσουμε έναν άγονο, κατά τη γνώμη ορισμένων, τόπο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως άχρηστος από τους επαγγελματίες μονομάχους της στείρας ανάπτυξης. Πρόκειται για την παράκτια περιοχή δυτικά του φάρου Αφορεσμένου, ίσως ένας από τους πιο άγριους τόπους της Κρήτης, λόγω των έντονων αέρηδων που επικρατούν συνήθως και του επιβλητικού αναγλύφου. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, χαρακτηριστική πολλών τοποθεσιών του νησιού, είναι αυτή που συναρπάζει ξένους περιηγητές και περιπατητές.Με την επιμέλεια του Γ. Αφορδακού, η εκδρομή μεταμορφώθηκε σε πεδίο πλούσιας γνώσης σχετικά με την αναγεννώμενη χλωρίδα της περιοχής, μιας και τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη επίδραση και η βόσκηση δεν υφίστανται.

Γνωρίσαμε ποικιλίες φυτών, άγνωστων στους περισσότερους από εμάς, και αναγνωρίσαμε άλλα ήδη γνωστά είδη. Ο Γ. Αφορδακός, με τη χαρισματική ματιά του, διέκρινε πολυάριθμα είδη, εκεί που εμείς βλέπαμε άγνωστα φυτά. Με θαυμασμό διαπιστώσαμε πως αυτά προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον, κρυμμένα πίσω από βράχια για να επιβιώσουν. Σε επόμενο χρόνο θα επιδιώξουμε να παραθέσουμε μέρος των φυτολογικών γνώσεων που πήραμε από τον Γ. Αφορδακό. Επίσης, παρατηρήσαμε ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα όπως σπηλιές και κατολισθήσεις.

Καταλήξαμε στο φάρο, όπου διαπιστώσαμε αφενός την ομορφιά του και την επιβλητικότητά του κτίσματος, αφετέρου την άσχημη κατάσταση από την εγκατάλειψη και τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Γνωρίζουμε ότι η Δημοτική αρχή έχει έρθει σε συνεννόηση με το Λιμενικό ταμείο για τις απαραίτητες επεμβάσεις και η Οικολογική Κίνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά. Η οικο-εκδρομή δεν είχε σκοπό να ανταγωνιστεί τις ενδιαφέρουσες πεζοπορικές και ορειβατικές εξορμήσεις που οργανώνουν ο Ορειβατικός σύλλογος (Βιοκίνηση) ή το Ορειβατικό τμήμα της Περιηγητικής Λέσχης , αλλά να συμβάλει με διαφορετικό ενημερωτικό τρόπο στην σχέση των Μεραμπελιοτών με την φύση του τόπου μας.

Στο μέλλον θα ακολουθήσουν αντίστοιχες θεματικές εξορμήσεις.

Ακολουθεί ένα βίντεο - παρουσίαση της εκδρομής....Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου