30.10.12

Ιδιωτικοποίηση και αποκλεισμός των ακτών

H νέα απειλή για τον τόπο μας 

Σαν Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχουμε ως βασική μας αρχή την προστασία των δημόσιων ελεύθερων χώρων και κατ’ επέκταση την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ακτών η ΟΚΜ από την αρχή της λειτουργίας της έχει κάνει παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του, μέχρι σήμερα, δημόσιου χαρακτήρα τους. Το δικαίωμα αυτό μας το έδινε και συνεχίζει να μας το δίνει το Ελληνικό Σύνταγμα σύμφωνα με τα άρθρα 4, 10, 21, 24 και 25.

Δυστυχώς, σήμερα το δικαίωμά μας αυτό τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς τα νέα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, για να ευχαριστήσει τους δανειστές μας και προκειμένου να επιδιωχθεί μια αμφιλεγόμενου τύπου «ανάπτυξη», δίνουν για πρώτη φορά το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα επέμβασης στο παραλιακό μέτωπο κατά το δοκούν, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τον εκάστοτε επιχειρηματία και φυσικά με όποιες επιπτώσεις συνεπάγεται μια τέτοια πρακτική για την μορφολογία των ακτών μας.
Η αποκλειστική χρήση των ακτών από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, εκτός των άλλων, θεωρούμε ότι θα δημιουργούσε προβλήματα και στην τοπική οικονομία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι ο τουρισμός.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το «3ο μνημόνιο» (που μπορείτε να διαβάσετε στο link: http://www.thepressproject.gr/article/31148/TO-MNIMONIO-3-METFRSMENO), δυστυχώς συνειδητοποιούμε ότι όχι μόνο αλλάζουν οι χρήσεις γης σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά παραχωρείται και η χρήση αιγιαλού χωρίς το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών!

Συγκεκριμένα, εισάγεται νέα γενική κατηγορία χρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε μικρούς οικισμούς υπό τον τίτλο «Παραθεριστικό-Τουριστικό Χωριό», όπου εκτός από κατοικίες συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά ένα σύμπαν χρήσεων: Χώροι συνάθροισης κοινού (συνεδριακοί/εκθεσιακοί, μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, μουσεία, χώροι συναυλιών, θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, χώροι αναμονής επιβατών, μεγάλα τραπεζικά καταστήματα, χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, εκκλησίες) σε συνδυασμό με spa, χώροι εστίασης, αναψυχής και εμπορίου, περίθαλψη, αθλητικά γήπεδα, τα αμφιλεγόμενα - τουλάχιστον στις περιοχές με λειψυδρία - γήπεδα γκολφ και τουριστικά λιμάνια (που είτε κατασκευάζονται, ακόμα κι αν απέχουν μόλις 1 χμ από υπάρχοντα, είτε τα υπάρχοντα μπορούν ν' απαλλοτριωθούν).

Προβλέπεται ακόμα και η παραχώρηση για αποκλειστική χρήση αιγιαλού για 99 χρόνια, χωρίς δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, εφόσον αυτό «συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση», αλλά κι επέκταση του αιγιαλού και αναδόμηση της ακτογραμμής της σχετικής περιοχής μέσω προσχώσεων, προφανώς για τη μεγέθυνση του παραχωρούμενου, καθώς και τα ανάλογα για όχθες και παρόχθιες ζώνες λιμνών και ποταμών.

Όπως καταλαβαίνουμε, μετά την επίθεση στην ενδοχώρα με την προσπάθεια για εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών και άλλων έργων Βιομηχανικών ΑΠΕ έρχεται και η σειρά των ακτών μας. Αυτός ο τόπος μοιάζει πλέον να μη μας ανήκει, ωστόσο παντού στην χώρα οι αντιστάσεις της κοινωνίας δυναμώνουν. Καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας στερήσει τον τόπο μας και σαν Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το αποτρέψουμε. Καλούμε την κοινωνία, τα κινήματα, τους φορείς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη του τόπου να αντιδράσει συντονισμένα για την υπεράσπιση δικαιωμάτων που για πολλά χρόνια θεωρούσαμε αυτονόητα.

Το Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
Τηλ. 6944465690  / e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
http://ecomirabello.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου