23.8.12

Τα Αιολικά Πάρκα της Φωτιάς στη Χίο


Η Πιτυούσα, Αιθαλία, Μαυρονήσι ή απλά Χίος είναι ακόμη στις φλόγες.

Το όνομα της νήσου Χίου, πιθανόν προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη και κόρη του πρώτου Βασιλιά της Χίου, του Οινοπίωνα ή από τους Σύρους, σύμφωνα με τον Ισίδωρο, στη γλώσσα των οποίων σημαίνει μαστίχα, μολονότι ο περιηγητής Ντέιπερ (Dapper) αναφέρει ότι Chia σημαίνει επίσης όφις στη συριακή γλώσσα.

Το πολύπαθο νησί, γνωστό και από τη σφαγή της Χίου που διέπραξαν οι Τούρκοι και την ηρωική πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλί από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στις 6 Ιουνίου του 1822, έχει μείνει από την αρχαιότητα γνωστό για τα μαστιχόδεντρά του και την παραγωγή της θαυματουργής φυσικής μαστίχας.

Εν έτει 2012, ο εχθρός μπορεί να μην έχει ουσιαστικά αλλάξει καθώς το νησί απέχει 3,5 μόλις ναυτικά μίλια από τις απέναντι ακτές και οι Τούρκοι ούτε έχουν πάψει να εποφθαλμιούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ούτε να δημιουργούν προβλήματα με εμπρησμούς (βλ. τις περίφημες δηλώσεις Γιλμάζ για την εποχή της πρωθυπουργίας της Τσιλέρ, ασχέτως αν μετά ανασκευάστηκαν).

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο νησί διάχυτη φαίνεται να υπάρχει η άποψη ότι ο μεγάλος αυτός εμπρησμός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (18/08/2012) με δύο εστίες φωτιάς και έχει κάψει ως τώρα περί τα 100000 στρέμματα μέχρι τώρα έχει ομοεθνείς δράστες και άλλους στόχους.

(βλ. ενδεικτικά http://www.environment.gr/magazine/index.php/apocisthesismenu/ximerinoskatigoria/item/311-purkagiaxios-xeimkolumvitis)

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ως ένα σφόδρα πιθανό σενάριο η μεγάλη αυτή πυρκαγιά να σχετίζεται άμεσα με την φετινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 2499/2012). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ με ψήφους 16-9 δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές τέτοιου είδους επεμβάσεις, εφόσον η εκτέλεση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική και εξυπηρετεί ιδιαίτερα κοινωνικά, εθνικά ή οικονομικά συμφέροντα.

Σήμερα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη θέση Ποταμοί στους Ολύμπους κι αυτό ανάγκασε μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να μεταφερθούν εκεί. Επιπλέον
σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της Ελίντας, με τη φωτιά να έχει φθάσει πίσω από το Μετόχι και τα Αυγώνυμα- Ανδρόλακο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί και άλλο μέτωπο στο ύψωμα Τράχωνας προς τα Μεστά.

Ευχής έργο τα επόμενα έτη να ξαναδούμε δάση και μαστιχόδεντρα στο πανέμορφο αυτό νησί
και όχι Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, τα Αιολικά αυτά παρκα θα πρέπει να ονομαστούν «Αιολικά Πάρκα της Φωτιάς».
Ας είναι τουλάχιστον υποχρεωτικό αυτό το όνομα να αναγράφεται σε μια τεραστίων διαστάσεων πινακίδα.


Πηγή: www.ramnousia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου