17.5.12

Εκτάκτως συγκαλεί την παράταξη ο κ. Αρναουτάκης για το Υβριδικό στο Κράσι


Σε μείζον θέμα πολιτικής για το περιβάλλον έχει αναγορευθεί η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης να δώσει ή όχι σήμερα το πράσινο φως για το μεγάλο Υβριδικό έργο στο Κράσι και τα συνοδά αιολικά πάρκα σε 4 περιοχές του νησιού. Οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι ενστάσεις των φορέων, ακόμη και οι διαφορετικές θέσεις των μελών της επιτροπής περιβάλλοντος έχουν δημιουργήσει σύγχυση για την επένδυση της «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.». Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CRETALIVE πριν τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος θα συνεδριάσει η ομάδα της πλειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη.

Η συνεδρίαση της ομάδας θα γίνει στις 11 το πρωί με στόχο να συζητηθούν όχι μόνο τα ζητήματα που άπτονται της συγκεκριμένης επένδυσης αλλά και ότι έχει σχέση με τις ΑΠΕ, τον σχεδιασμό που γίνεται ενόψει μάλιστα και του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Ο σχεδιασμός αυτός(μέχρι το 2050) Βάζει ως προϋπόθεση ή θεωρεί δεδομένη την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου και την εξαγωγή ενέργειας από την Κρήτη. Κάτι με το οποίο αντιδρούν πολλοί φορείς εδώ...

Ο κ.Αρναουτάκης θα ζητήσει από όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της ομάδας του να πάρουν θέση για το θέμα και επίσης θα απαιτήσει στο μετρο του δυνατού μια ενιαία γραμμή, Κάτι που φαίνεται να είναι δύσκολο. Το είχε πει άλλωστε πρόσφατα και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που επισκέφτηκε με τις υπηρεσίες την περιοχή της επένδυσης και ο ίδιος δεν έχει καταλήξει εάν θα πρέπει να πουν ναι ή όχι!

Οι αντιδρώντες πάντως θεωρούν ότι το Υβριδικό θα γίνει στο σπάνιας ομορφιάς αζιλακόδασος και πρινόδασος της περιοχής, μοναδικά ενδημικά είδη χλωρίδας, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, εγγύτητα του έργου σε χώρο τουριστικό και γεωργικό, που θα αλλοιωθεί οπτικά και λειτουργικά, καθιστά την θέση αυτή ακατάλληλη.

Λέγεται επιπλέον ότι: σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, το κύριο τμήμα το έργου θα είναι οι δεξαμενές, όπου θα αντλείται νερό με φτηνότερο ρεύμα από την ΔΕΗ. Κατόπιν η ενέργεια που θα παράγεται από την καθοδική ροή του θα πωλείται στο δίκτυο ακριβότερα ως ΠΡΑΣΙΝΗ! Το έργο πλαισιώνεται από αρκετά μακρυνές Ανεμογεννήτριες, πολύ χαμηλότερης συνολικής ισχύος σε σχέση με την ισχύ της ροής του νερού, που θα παράγουν ενέργεια κυρίως για κατευθείαν πώληση στο δίκτυο.
Το έργο θα χρειαστεί επιπλέον εγκαταστάσεις, υποσταθμούς και νέα δίκτυα, για να μεταφέρεται ο μεγάλος όγκος της παραγόμενης ενέργειας.

Οι βιομηχανικές ΑΠΕ
«Στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που αναφέρεται και στα μνημόνια της τρόικας, οι πολυάριθμες σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ, αντιστοιχούν ήδη σε 10πλάσια παραγωγή ενέργειας σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και του τόπου, που σημαίνει ότι ίσως και όλες στοχεύουν στην αποκλειστική εξαγωγή ενέργειας και κερδών πώλησης της, εκτός Ελλάδος.» τονίζει και ο κ.Σπύρος Βροντινός που έχει ασχοληθεί ως πολιτικός μηχανικός με τις ΑΠΕ.

Μακροχρόνια επίσης, λέει, μετά την κατασκευή των προτεινόμενων ΒΑΠΕ, ο τόπος δεν ωφελείται ιδιαίτερα οικονομικά, αφού θα αποδίδουν μόλις το 3% του τζίρου παραγωγής στην τοπική κοινωνία, (όπως ίσως ένα supermarket της περιοχής μας), ενώ θα συντηρούν ένα ανάξιο λόγου αριθμό από μελλοντικές μόνιμες θέσεις εργασίας.


Ο κ.Βροντινός

Ο σημερινός καταστροφικός κορεσμός του τόπου με άδειες ΒΑΠΕ, χωρίς διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, χωρίς ένα γενικό χωροταξικό σχέδιο, χωρίς συνολική μελέτη για τις αλληλεπιδράσεις τόσων πολλών εγκαταστάσεων μεταξύ τους, χωρίς ευαισθησίες για τις περιοχές καθώς επιλέχτηκαν αδιακρίτως μόνο με μορφολογικά και γεωγραφικά κριτήρια, ακόμα και στις ΠΛΕΟΝ ακατάλληλες περιβαλλοντικά, τουριστικά, γεωργικά περιοχές, αποτελεί μεγάλη υπερβολή και αυθαιρεσία για τον τόπο μας.

Άραγε, μήπως οι ντόπιοι φορείς, όπως η Περιφέρεια, είναι σήμερα ικανοποιημένοι που κανείς δεν τους ρώτησε κατά την αδειοδότηση των θέσεων ΒΑΠΕ; Επίσης, μήπως οι σημερινές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να έχουν καμιά αξία στην διαδικασία;

Ας σημειωθεί ότι οι πληγές από τις τεράστιες αυτές εγκαταστάσεις θα είναι μη αναστρεπτές, δεν θεραπεύονται, αλλά ούτε αποζημιώνονται, ιδίως με τα κυριολεκτικά μηδενικά, αποικιακού τύπου, αντισταθμιστικά οφέλη, που σήμερα μας προτείνονται τονίζει.

Ο ίδιος ερωτά από πού προκύπτει ότι οι διαδικασίες για τέτοια Τεράστια Έργα, με πολύ μακρύ ορίζοντα ζωής, από 50 και έως πάνω από 100 χρόνια, πρέπει να γίνονται απουσία των τοπικών κοινωνιών;

«Επίσης, είναι σκανδαλώδες, μια χούφτα ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες να έχουν αποκτήσει εσαεί, περισσότερα δικαιώματα νομής στην γη μας, από ότι οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες ανήκει η γη ιδιοκτησιακά.

Επίσης, για τις βλάβες που ενδέχεται να συμβούν σε φυσικό τοπίο, τουρισμό, γεωργία και σε τοπικά εισοδήματα που απορρέουν από τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες-Πολυεθνικές δεν θα υποχρεούνται σε αποζημιώσεις.

Επιπλέον, οι ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ μεγέθους αυτές ΒΑΠΕ, θα απορροφήσουν ΟΛΑ τα δάνεια και επιδοτήσεις για την πράσινη ανάπτυξη, εις βάρος των μικρότερων, μεγάλης διασποράς, εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν από ιδιώτες-πολίτες, σε στέγες, μικρές ανεμογεννήτριες, κλπ»

Ο ίδιος προτείνει όπως λέει αντί για το απαράδεκτο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ τις εξής λύσεις:
Να γίνουν σεβαστές οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες, όπως η ευρωπαϊκή συνθήκη του Aarhus (Δανία 25-6-1998) που τέθηκε σε ισχύ από 30-10-2001 καθώς και ο εθνικός νόμος Ν.3422/2005 που την ενσωμάτωσε στην Ελλάδα, που έγιναν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τα οργανωμένα συμφέροντα και για να επιβάλουν την λεπτομερή ενημέρωση και την χωρίς εκπτώσεις, ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην λήψη των περιβαλλοντικού χαρακτήρα αποφάσεων.
Να ακυρωθούν άμεσα η πληθώρα αδειών ΒΑΠΕ, που μοιράστηκαν ανεξέλεγκτα στις πολυεθνικές εταιρίες, με αμφίβολες-αδιαφανείς στο ευρύ κοινό διαδικασίες, ώστε να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες από μηδενική βάση, χωρίς τετελεσμένα και βιασύνη, ανοίγοντας το σε πραγματική δημόσια διαβούλευση.
Να ακυρωθούν ως εντελώς ανεπαρκείς, οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες αφού έγιναν βιαστικά, «στα μουλωχτά», χωρίς καν να ερωτηθούν οι κύριοι δικαιούχοι των έργων, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες.
Η παραγωγή ΑΠΕ, οφείλει σε πρώτο στάδιο να γίνει ΜΟΝΟ για τις ΑΝΑΓΚΕΣ της ΧΩΡΑΣ και μόνο μετά από πλήρη χωροταξική μελέτη και πλήρη συναίνεση και σεβασμό των ντόπιων φορέων και κοινωνιών.
Να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες ενσυνείδητα, τον αριθμό, την θέση των ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ συμβατών τοποθεσιών, το ΜΕΓΕΘΟΣ των εγκαταστάσεων καθώς και το πλαίσιο-σχήμα εκμετάλλευσης των απαιτούμενων ΒΑΠΕ για τις ανάγκες του τόπου.
Να εξαιρεθούν οι μη κατάλληλες περιβαλλοντικά θέσεις για ΑΠΕ, οι τοπικές κοινωνίες να ενημερωθούν πλήρως για τα υπέρ και τα κατά, ώστε να αποφασίσουν γι’ αυτές, όπως υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.
Να αποφασίσουν ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς βιασύνη, εάν θα δεχτούν στον τόπο τους ΒΑΠΕ, που θα γίνουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ των ενεργειακών αναγκών του τόπου (για τον αριθμό, τις θέσεις, το μέγεθος τους και το σχήμα εκμετάλλευσης).
Να επιδοτηθούν κατά προτεραιότητα όσοι μικροϊδιοκτήτες βάζουν μικρές Α/Γ και Φ/Β, αντί να παραμερίζονται προς όφελος των μεγάλων εταιριών. Η παραγωγή ΑΠΕ να στηρίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα πρώτα σε μικρούς πολυάριθμους ντόπιους παραγωγούς-πολίτες, στην ευρύτερη κοινωνία, δήμους, ΝΠΔΔ, εταιρίες λαϊκής βάσης, και όχι σε μερικές πολυεθνικές.
Να επιτραπεί η σύσταση εταιριών ΕΥΡΥΤΑΤΗΣ λαϊκής βάσης που όμως θα παραμείνουν λαϊκής βάσης (όχι όπως έγινε με τις Μινωικές Γραμμές), που θα λειτουργήσουν χωρίς οργανωμένη κερδοσκοπία, υπέρ της κοινωνίας και με την ΜΕΓΙΣΤΗ συναίνεση της κοινωνίας.
Επιδοτήσεις και δάνεια για την κατασκευή ΑΠΕ, θα δοθούν ώστε να αποκτήσει η ευρύτερη, σήμερα δοκιμαζόμενη κοινωνία, κάποιο εισόδημα, αλλά και ώστε το 100% της ωφέλειας να μένει στον τόπο.
Για επιστροφή στην ανάπτυξη, χρειαζόμαστε μια καλώς εννοούμενη «πατριωτική οικονομία» που θα ξαναδώσει δουλειά, αλλά το κυριότερο, μόνιμο εισόδημα, σε όσο περισσότερους συμπατριώτες μας. Οπωσδήποτε, πρέπει να εξασφαλίζεται απόλυτα ότι το 100% της ωφέλειας θα μένει στον τόπο.
Η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να γίνει με, από κάθε άποψη, καλά σχεδιασμένα, μικρότερα, φιλικά στο περιβάλλον, ΕΡΓΑ-ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, χωρίς βιασύνη.
Όποια έργα προταθούν στο εξής πρέπει να είναι ΥΨΗΛΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, να αποτελούν ΕΡΓΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ από πάσης απόψεως, περιβαλλοντικά, λειτουργικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, αλλά και να αντέχουν στην βάσανο μιας επισήμως μόνιμα αποδεκτής, τεκμηριωμένης, δημόσιας κριτικής.

Αναδημοσίευση από www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου