9.4.12

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): Νόμιμη ή όχι η παρουσία των (ξένων) επενδυτών;




Του Γιώργου Θεοδωράκη*
Η νέα ομοβροντία, από τη γαλλική EDF ΤΩΝ 200MW στα Μάλια και αλλού, προκαλεί πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής και οικονομικές απώλειες της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, κάθε χρόνο και για πάντα. 
Με κάθε έγκριση που χορηγείται, με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, προκύπτει και ένα νέο “θύμα” ως αποτέλεσμα μιας καλά προμελετημένης δολοφονίας…..
Καθήκον μας να εμποδίσουμε το έγκλημα και να εντοπίσουμε τους ενόχους.
Η Κρήτη ως Περιφέρεια, ανήκει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, άρα υπόκειται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, κυρίως όμως ανήκει στους Κρητικούς που έχουν την υποχρέωση και τον τελευταίο λόγο για την τύχη και την προστασία της.
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί κοινό τόπο αξιών, των κρατών μελών, όπως: Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, η ευημερία, η αξιοπρέπεια, η νομιμότητα, το περιβάλλον κ.α. 
Για την εξυπηρέτησή τους υιοθετήθηκαν, συν τοις άλλοις, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, ο ελεύθερος ανταγωνισμός κ.α. τα οποία όμως δεν πρέπει να εφαρμόζονται καταχρηστικά, ζημιογόνα ή εγκληματικά, αλλά σαν εργαλεία χρήσιμα, που θα εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση, την ευημερία των κρατών μελών και των περιφερειών τους.
Όμως, όπως αναπτύχθηκε εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα, ο (καταχρηστικός και ληστρικός) τρόπος κυκλοφορίας των κεφαλαίων από τους (ξένους) επενδυτές, σε συνδυασμό με την προσωρινή αδυναμία άντλησης τραπεζικών κεφαλαίων από τους Κρήτες λόγω κρίσης (παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού), θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της Κρήτης σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Θα υπενθυμίσω εδώ τη στιχομυθία όπου ρωτά το “αυγό” την “πέτρα”, γιατί με χτυπάς; Και η πέτρα του απαντά, χτύπαμε κι εσύ ……! 
Το συγκεκριμένο “αυγό” όμως δεν μοιάζει με τα άλλα, περικλείει την αδάμαστη κρητική ψυχή, που θα κονιορτοποιήσει την “πέτρα” των (ξένων) επενδυτών - κατακτητών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ΟΝ 
Η δράση των (ξένων) επενδυτών όπως προωθείται (με την καταχρηστική κυκλοφορία κεφαλαίων και κατάργηση του ελεύθερου ανταγωνισμού), καταστρέφει ολοσχερώς την Περιφέρεια της Κρήτης, δηλαδή αντιστρατεύεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ευημερία, περιβάλλον κ.λπ. συνεπώς είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. 
Η ελληνική νομοθεσία εξάλλου, προβλέπει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να εξασφαλίζονται η νομιμότητα και τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Αλήθεια εσείς της ΡΑΕ εξασφαλίσατε την συναίνεση των πραγματικών ιδιοκτητών της γης, όταν δέχεστε μια αίτηση επενδυτών, όταν την δημοσιεύετε στον χάρτη σας και όταν την εγκρίνετε;
Εσείς πάλι του Δασαρχείου ενημερώσατε αποδεδειγμένα, τον πραγματικό (φερόμενο για σας) ιδιοκτήτη σχετικά με το αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού σας, που αφορά την ιδιοκτησία του, ή προχωράτε μονομερώς και συνωμοτικά σε εκμίσθωση και σε έγκριση επέμβασης, πάντα εν αγνοία του ιδιοκτήτη; 
Εσείς της Περιφέρειας και των Πολεοδομιών (πέραν των ανωτέρω ελαττωμάτων), θα εγκρίνετε περιβαλλοντικές μελέτες και θα εκδώσετε οικοδομικές άδειες, σε εγκαταστάσεις βαρειάς βιομηχανίας ΑΠΕ, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και χωροθέτησης, συμβάλλοντας ενεργά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων μαμούθ; 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ΟΝ 
Προκύπτουν σοβαρά ελαττώματα στις διαδικασίες που ακολουθούνται, κατά την εφαρμογή του νόμου, στην ΡΑΕ, στα Δασαρχεία, στην Περιφέρεια και στις Πολεοδομίες, με επακόλουθο να προσβάλλονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα που αφορούν την ευημερία, την κοινωνική ειρήνη, το περιβάλλον, την ιδιοκτησία κ.λπ. Συνεπώς οι διαδικασίες αυτές είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. 
Η Αιρετή Περιφέρεια είναι εκείνη που έχει καθήκον να αναλάβει την υπεράσπιση της Κρήτης, ως Ελληνικής και ως Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, έναντι της επιβουλής των νέων κατακτητών.
Ζητούμε να μάθουμε αν έχετε σχέδιο και αν προτίθεστε να λάβετε μέτρα και ποια.
Οι αντίπαλοι, κινούνται με σχέδιο, αξιοζήλευτη μεθοδικότητα και ταχύτητα fast track, μπράβο τους! Εσείς τι κάνετε;
Στην ημερίδα που μας υποσχεθήκατε, μέσα στον Απρίλιο, ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ρίξει το βάρος στην αναζήτηση και προβολή όλων των προτάσεων, κυρίως δε εκείνων που θα εξασφαλίζουν την άμεση αποτροπή του κινδύνου που μας απειλεί.
* Ο Γιώργος Θεοδωράκης είναι αρχιτέκτων 


Αναδημοσίευση από ΠΑΤΡΙΣ εφημερίδα (http://www.patris.gr/articles/220541)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου