27.4.12

Μέσω Κρήτης η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας


Ξεκινά το έργο που έλαβε την ονομασία "EuroAsia Interconnector" ενώ η ισχύς της διασύνδεσης θα είναι 2000 μεγαβάτ. 

Την επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας, γνωστοποίησε στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, η ΔΕΗ Quantum, θυγατρική της ΔΕΗ κατά 51% στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου και η Quantum Energy.

Το έργο έλαβε την ονομασία "EuroAsia Interconnector" ενώ η ισχύς της διασύνδεσης θα είναι 2000 μεγαβάτ.
Σε κοινή επιστολή τους προς την εταιρία οι πρόεδροι των δύο Ρυθμιστικών Αρχών, Ν. Βασιλάκος και Γ. Σιαμμάς επισημαίνουν ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου έργου μακράς πνοής θα συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο των τριών εμπλεκόμενων χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

«Η χρονική συγκυρία ανάληψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εκ μέρους σας, προσθέτουν, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς συμπίπτει με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, τόσο οι χώρες της περιοχής όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη κρίσιμων διασυνοριακών υποδομών και διασυνδέσεων, με σκοπό την άρση της απομόνωσης των κρατών- μελών και την ανάπτυξη εναλλακτικών οδών εφοδιασμού, αφ' ετέρου θα συμβάλλουν στην επέκταση και εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας».

Οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές προτείνουν τέλος την οργάνωση συνάντησης με την εταιρία και τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσημη παρουσίαση του έργου.

Χαρακτηριστικά
Το κόστος κατασκευής της υποθαλάσσιας διασύνδεσης “EuroAsia Interconnector” θα καθοριστεί επακριβώς στην τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται από την Quantum, ωστόσο οι αρχικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για 1,5 έως 2 δις, χωρίς να υπολογίζονται οι μονάδες φυσικού αερίου που θα πρέπει να κατασκευαστούν σε Ισραήλ και Κύπρο. Η διασύνδεση θα έχει μήκος 1000 χιλιόμετρα ή 540 ναυτικά μίλια και θα αποτελείται από τρεις επιμέρους διασυνδέσεις: Ισραήλ Κύπρος 155 ναυτικών μιλίων, Κύπρος Κρήτη 320 ναυτικών μιλίων και Κρήτη Πελοπόννησος 65 ναυτικών μιλίων. Η χωρητικότητα του καλωδίου ,που θα φτάνει σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων, θα είναι 2GW.

Από τεχνικής άποψης το έργο εμφανίζει μεγάλες προκλήσεις, που όμως δεν θεωρούνται ανυπέρβλητες, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι τουλάχιστον δύο υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που λειτουργούν σήμερα, εμφανίζουν ανάλογα χαρακτηριστικά. Ως προς το μήκος αντίστοιχο έργο με τον Euroasia Interconnector η σύνδεση Νορβηγίας Ολλανδίας, ενώ σε παρόμοια βάθη φτάνει η διασύνδεση Ιταλίας Σαρδηνίας.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Ισραηλινή Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (IEC) η οποία συμμετέχει ενεργά στην κοινοπραξία και έχει χαρακτηρίσει τη διασύνδεση εθνικής προτεραιότητας. Άλλωστε οι μονάδες παραγωγής αναμένεται να εγκατασταθούν και στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ.

Η ελληνοκυπριακή κοινοπραξία ΔΕΗ Quantum Energy έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης, του έργου, που μπορεί να αποπερατωθεί το 2016 σε 36 μήνες από την έγκριση των μελετών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Quantum η φιλοσοφία του Eurasia Interconnector είναι συμπληρωματική προς τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Όπως λένε χαρακτηριστικά το αέριο που θα απορροφηθεί για την παραγωγή εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα μικρό μέρος των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για εξαγωγές, πρώτης ύλης.

ΑΜΠΕ
Αναδημοσίευση από http://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου