2.4.12

Νερόμυλοι Βρυσών: Μια πανέμορφη εκδρομή


Μια πανέμορφη εκδρομή απολαύσαμε την Κυριακή 01.04.12 στην περιοχή των Βρυσών. Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου συμμετείχαμε στην  εκδρομή - πεζοπορία που διοργάνωσαν οι 'Νέοι Νεάπολης'. Ξεκινήσαμε από την Μονή Κρεμαστών και διασχίσαμε το μοναδικό μονοπάτι των νερόμυλων των Βρυσών που διαμορφώθηκε πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών που πρέπει να αναφέρουμε την αξιέπαινη προσπάθεια και δουλειά που κατάφεραν ώστε να αναδειχθεί αυτό το εξαιρετικά όμορφο μονοπάτι. Η διαδρομή μας οδήγησε σε μια ζούγκλα ντόπιας βλάστησης, σε καταρράκτες και ρυάκια που συνοδεύονταν από μία σειρά από πανέμορφους παραδοσιακούς νερόμυλους που χρονολογούνται περίπου από το 1400 μ.χ. και βρίσκονται εκεί σχεδόν άθικτοι από το χρόνο. Ο κύριος Κοφινάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών μας διηγήθηκε την ιστορία των νερόμυλων και την πολιτιστική σημασία τους στην σημερινή εποχή.
Φτάσαμε σε μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Μιραμπέλλου, τον Άγιο Γεώργιο όπου και κάναμε μια στάση πριν ξεκινήσουμε την ανάβαση στο χωριό των Βρυσών.
Ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα από την διαδρομή αφού είδαμε κάτι πολύ ιδιαίτερο που δεν θα φανταζόμασταν ότι θα ήταν τόσο κοντά σε εμάς και χαρήκαμε πάρα πολύ για την προσπάθεια διατήρησης των μνημείων (νερόμυλων) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών. Από ότι μας ενημέρωσαν, το μονοπάτι αυτό μαζί με άλλα έχουν ήδη μπει σε επιδοτικό πρόγραμμα και σύντομα θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο, αν και ήδη έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Ας ελπίσουμε ότι μαζί και με άλλες προσπάθειες μπορεί να είναι μια αρχή για την προώθηση του εναλλακτικού οικολογικού τουρισμού που τόσο έχει ανάγκη αλλά και  διαθεσιμότητα το νησί της Κρήτης.
Καταλήξαμε στο τέλος της πεζοπορίας στο χωριό των Βρυσών όπου τσιμπήσαμε το κολατσιό που είχε φέρει ο καθένας μας και απολαύσαμε μια ρακή για το καλό της συνάντησης.
Η επόμενη εκδρομή - πεζοπορία των 'Νέων Νεάπολης' προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα και ανυπομονούμε! Θα ενημερωθείτε σχετικά σύντομα!
Ευχαριστούμε τους 'Νέους Νεάπολης' για την διοργάνωση και τον κ. Κοφινάκη από τον Σύλλογο Βρυσών για την ενημέρωση. Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδρομή.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Για περισσότερες πληροφορίες για τους 'Νέους Νεάπολης' επισκεφθείτε:  http://neoineapolis.blogspot.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου