7.3.12

Θετική εξέλιξη για την προστασία του υγροτόπου του Αλμυρού


Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου εκφράζει την ικανοποίησή της για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων σχετικά με την προστασία του υγροτόπου του Αλμυρού. Είναι επιτέλους καιρός, αυτό το τόσο σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο δέχεται πιέσεις επί σειρά ετών, να προστατευτεί επί της ουσίας.

Μετά την οριοθέτηση του υγροτόπου από την πλευρά της παραλίας, που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την ΔΑΕΑΝ και την WWF τον περασμένο Μάη, μοιάζει να μπαίνουμε στην φάση που μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Ο συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται είναι η απαραίτητη συνθήκη για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Οικολογική Κίνηση είναι υπερήφανη που με την συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια των τελευταίων ετών συνέβαλε με ενημέρωση και δράσεις στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης τοπικών φορέων και κοινωνίας.

Οι προτάσεις για την προστασία του υγροτόπου που κατατέθηκαν πρόσφατα (με αφορμή χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την προστασία των οικοτόπων) και είναι αποτέλεσμα της σοβαρής και υπεύθυνης ενασχόλησης μας με το θέμα, θεωρούμε ότι είναι ένας καλός οδηγός για τις πρώτες ανάγκες του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος. Από ΄κει και πέρα η συνεργασία μας με το WWF και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κοινού τον Ιούλιο του 2011, μπορούν να στοιχειοθετήσουν ένα βασικό πλάνο διαχείρισης της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως, η ανάγκη υλοποίησης διαχειριστικής μελέτης από αρμόδιο επιστημονικό φορέα παραμένει επιτακτική.
Θέλουμε επίσης, να επισημάνουμε την σημαντικότητα του πρόσφατα υπογεγραμμένου Προεδρικού Διατάγματος («Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους») βάση του οποίου 380 νησιωτικοί υγρότοποι οριοθετούνται και προστατεύονται. Μέσα σε αυτούς ανήκουν οι υγρότοποι του Αλμυρού, της Δρήρου, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Λατούς (Λυγερή) και του Καλού Χωριού (Αγίου Παντελεήμονα).
Τα μέλη της ΟΚΜ, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου η αξιοποίηση από τους αρμόδιους φορείς, των γνώσεων και των εμπειριών που έχουμε συλλέξει σχετικά με τα οικοσυστήματα της περιοχής γενικά και του υγρότοπου Αλμυρού ειδικότερα, μέσα από την εθελοντική δράση μας.
Χαιρετίζουμε κι επικροτούμε την πρωτοβουλία των φορέων, ευελπιστώντας στην συνεργασία τους, ώστε να υπάρξει συνέχεια στο σημαντικό έργο που έχουμε επιτελέσει με ανιδιοτέλεια και συνέπεια έως σήμερα, με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον της κοινωνίας.


Το Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου