29.2.12

Σήμερα 29.02.12 στις 18:00 στο ΡΕΞ (3ο όροφο)



Καλούμε τους πολίτες του Μιραμβέλλου να συμμετάσχουν μαζί μας στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει σήμερα στις 18:00 στο ΡΕΞ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ίδρυσης εταιρίας λαϊκής βάσης για της Α.Π.Ε.
Ετοιμάσαμε κάποια κρίσιμα ερωτήματα προς τα μέλη του Δ.Σ. που θα καταθέσουμε με την παρουσία μας απόψε.

Παραθέτουμε παρακάτω τα ερωτήματα που θα παρουσιαστούν.

Άγιος Νικόλαος, 29.02.2012

Προς: Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου

Ενόψει της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με Έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης για την ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα μέλη της ΟΚΜ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επιστολή του Περιφερειάρχη κου Αρναουτάκη όσο και του Προέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας κου Λεμπιδάκη, απευθύνουμε προς τα μέλη τα Δημοτικού Συμβουλίου τα παρακάτω ερωτήματα :


1.     Στην επιστολή του κου Λεμπιδάκη αναφέρεται πως διαβεβαιώνει τους Δημάρχους, ότι από σοβαρές μελέτες, προκύπτει ότι η επένδυση που προωθείται είναι όχι απλά βιώσιμη, αλλά και ιδιαίτερα αποδοτική για τους Κρητικούς και την Αυτοδιοίκηση. ‘Εχουν υπόψη τους τα μέλη του ΔΣ τις μελέτες στις οποίες αναφέρεται ο κος Λεμπιδάκης; Αν ναι, τότε καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ η δημοσιοποίηση τους, καθώς κάθε πολίτης οφείλει να ξέρει τι έχει να κερδίσει και ποιο θα είναι το τίμημα για το υποτιθέμενο κέρδος του. Η ΟΚΜ παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις στο πεδίο των επενδύσεων σε ΑΠΕ, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για την βιωσιμότητα όσο και για την γνώση των πραγματικών συνεπειών των σχεδιαζόμενων επενδύσεων.

2.     Οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης ανέρχονται σήμερα σε 700-750MW. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κου Λεμπιδάκη η εν λόγω εταιρεία λαϊκής βάσης «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ», πρόκειται να καταθέσει αίτηση για το πρώτο μεγάλο έργο, το οποίο είναι το έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, σε συνδυασμό με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 1000MW, διεσπαρμένων σε ολόκληρη την Κρήτη. Τα 1000MW θα προστεθούν στην υπάρχουσα ισχύ και θα συνδυαστούν με ακόμη 5.500ΜW για τα οποία είτε έχει εγκριθεί, είτε εκκρεμεί η έγκριση για άδεια παραγωγής. Συνεπώς, ισχύς άνω των 6.500MW. Επίσης, σε όλο αυτό το πλαίσιο θα προστεθεί και ότι προταθεί για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή την Κυριακή 12/02/2012 και για το οποίο έχει βγει σχέδιο νόμου για την προώθησή του, με τη σύσταση φορέα υλοποίησης-εταιρίας με όνομα «Πρόγραμμα Ήλιος Α.Ε.». Αναμένουμε λοιπόν απάντηση στο ερώτημα, του πως εξυπηρετεί την κοινωνία, το περιβάλλον και την αειφορία εν γένει, η ανάπτυξη τουλάχιστον δεκαπλάσιας ισχύος, από την απαιτούμενη για τους κατοίκους του νησιού. Έχουν τα μέλη του ΔΣ, συνείδηση του ακριβούς μεγέθους των εν λόγω εγκαταστάσεων και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας και ιδιαίτερα των χωριών και μικρών οικισμών;

3.     Με τις υπό συζήτηση επιστολές, ζητείται από τους Δήμους η διαθεσιμότητα δημοτικών εκτάσεων προς «ενοικίαση». Αναρωτιόμαστε πως θα διαπραγματευτούν οι εκπρόσωποι του Δήμου μας ένα «συμφέρον» για τον τόπο και τους Δημότες μίσθωμα; Με ποια εργαλεία θα καταλήξουν στην αποτίμηση της αξίας των εκτάσεων που θα παραχωρήσουν; Θα υπολογίσουν τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτές τις εκτάσεις κατάλληλες για τις εν λόγω επενδύσεις (ηλιοφάνεια, προσανατολισμός κλπ) και τους δίνουν προστιθέμενη αξία ή η αξία τους θα προσδιοριστεί με βάση τις «αντικειμενικές αξίες ακινήτων»; Θα συνυπολογίσουν την ζημιά στο περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό από την ανάπτυξη τεράστιων Φ/Β σταθμών, ηλιοθερμικών και αιολικών πάρκων; Θα υπολογιστεί η ζημιά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των οικισμών γύρω από την ανάπτυξη των τεράστιων αυτών επενδύσεων; Φυσικά το σημαντικότερο ερώτημα είναι, με ποια μέθοδο θα αποτιμήσουν οι εκπρόσωποι του Δήμου, τις παραπάνω ζημιές ή ωφελήματα σε χρήμα;

Τα μέλη της ΟΚΜ θεωρούμε ότι η εποχή όπου αποτιμούσαμε τα πάντα σε χρήμα, όπου αναγάγαμε τα πάντα σε κέρδος, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θεωρούμε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Η βιομηχανοποίηση τους όμως και η μετατροπή τους σε Β-ΑΠΕ, ειδικότερα όταν αυτή γίνεται από λίγους και για τους λίγους, αποτελεί παγίδα και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου. Όλοι υποφέρουμε από την σημερινή κρίση, αντιμετωπίζουμε όμως με σκεπτικισμό και επιφύλαξη τις «γρήγορες λύσεις» που θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο φαύλο κύκλο στείρας ανάπτυξης.
Ζητούμε από τα μέλη του ΔΣ να μας απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα και να ξεκινήσουν ένα διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της αειφορίας –οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία- και αποφεύγοντας την μονόπλευρη οικονομική ανάπτυξη που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.
Παρατηρούμε καθημερινά ότι κάθε Έλληνας πολίτης, ο οποίος διαπιστώνει το πραγματικό μέγεθος των εγκαταστάσεων που πρόκειται να κατασκευαστούν, στέκεται απέναντι στην προώθηση των Β-ΑΠΕ.
Ο τόπος μας είναι ότι πολυτιμότερο μας απέμεινε και δεν πρέπει να τον ξεπουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Ζητούμε από τον δήμο να σταθεί στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και να γίνει υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας και του τόπου του!


Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου