20.1.12

ΧΑΔΑ Ιεράπετρας: αναμένοντας την ουρανοκατέβατη “λύση”

Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή αποποιείται πλήρως της ευθύνης για το πρόβλημα του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων παρότι στελέχη της είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Παράλληλα αποφεύγει την ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα επιτρέποντας να αποφασίσουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.
Βεβαίως και ο ΠΕΣΔΑΚ απέτυχε να δώσει λύσεις. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί, θεωρείτο ξεπερασμένος. Ένας σχεδιασμός που έγινε με την Ιεράπετρα απούσα, χωρίς θέσεις και άποψη δεν διεκδίκησε και δεν κέρδισε τίποτα, αφήνοντας την τέταρτη πόλη της Κρήτης χωρίς ΧΥΤΑ και μία περιοχή με τον μεγαλύτερο όγκο γεωργικών αποβλήτων  δίχως μονάδα επεξεργασίας.
Τώρα που πραγματοποιείται η τροποποίηση του υπάρχοντος σχεδιασμού θα είναι παρούσα η Ιεράπετρα;

Οι Πολίτες εν Δράσει από τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είχαν αναδείξει την ανάγκη της συνεργασίας με τους όμορους δήμους, που επιβάλει η οικονομία κλίμακας και είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να αποφασίσουν άλλοι για εμάς επιβάλλοντας λύσεις αναποτελεσματικές, επικίνδυνες για το περιβάλλον και πανάκριβες για τον δημότη.
Μετά από πρόταση των Πολιτών εν Δράσει στο Δ.Σ. της 1/4/2011 με ομόφωνη απόφαση, συστάθηκε επιτροπή για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ με συμμετοχή  εκπροσώπων των παρατάξεων και φορέων  της περιοχής μας. 
Τον επόμενο μήνα οι Πολίτες εν δράσει με επιστολή τους στον δήμαρχο ζητούσαν να οριστεί συνεδρίαση της επιτροπής γιατί οι εξελίξεις έτρεχαν, τα χρονικά περιθώρια στένευαν και η επιτροπή δεν είχε ακόμη δραστηριοποιηθεί.
Τέλος, στη μία και μοναδική συνεδρίαση της επιτροπής ο εκπρόσωπος των Πολιτών εν Δράσει μοίρασε στα μέλη CDs και έντυπο υλικό με τις δύο σχετικές μελέτες, συγκριτικά στοιχεία αυτών και άλλες πληροφορίες σε μια προσπάθεια ώστε ο Δήμος μας να μην είναι για μια ακόμα φορά θεατής σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Προφανώς η δημοτική αρχή δεν ανησυχεί. Περιμένει την έτοιμη λύση από την περιφέρεια που θα την αντιγράψει από την μεγάλη περιφέρεια του λεκανοπεδίου, όπως την έχουν επιβάλει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Ο τροποποιημένος και αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑΚ θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Θα καθορίσει για τις επόμενες δεκαετίες το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οποιαδήποτε κακή επιλογή θα έχει απρόβλεπτες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η Ιεράπετρα θα είναι αμέτοχη; Η Ιεράπετρα θα είναι πάλι απούσα;
Η δημοτική αρχή οφείλει -έστω και την τελευταία στιγμή- να ενημερώσει για τις προτεινόμενες λύσεις, να κάνει ξεκάθαρες τις προτάσεις της και να συμμετάσχει διεκδικητικά στην επικείμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ.
Η επιτροπή τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου