15.12.11

Συνέλευση στον Πύργο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ

Η ανακοίνωση της συνέλευσης:

Τοπική συνέλευση του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματοποιήθηκε χθες (13.12.2011) στον Πύργο Μονοφατσίου. Στη συνέλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι συλλόγων και επιτροπών αγώνα και ενεργοί πολίτες από τις περιοχές του Ασημίου, του Αγίου Ιωάννη, της Εθιάς, των Καπετανιανών, του Πύργου και των Φαραγγιανών καθώς και από τις περιοχές της Μεσσαράς, του Ηρακλείου και του Οροπεδίου Λασιθίου.

Στη συνέλευση διαπιστώσαμε ότι η «πράσινη» ανάπτυξη, όπως πάει να εφαρμοστεί, αντί να είναι διέξοδος, φαίνεται να γίνεται βραχνάς που θα διαμορφώσει ανεπιθύμητες συνθήκες που θα επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των κατοίκων για πολλές δεκαετίες, θα ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο και θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο βασικές οικονομικές πηγές όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία.


Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:

1. Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ να μην υπερβεί τις ανάγκες της Κρήτης και η οποιαδήποτε απόφαση για εγκατάσταση ΑΠΕ να εντάσσεται σε αυτή τη λογική. Να επανασχεδιαστεί η χωροταξική κατανομή λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη εγκατεστημένες ΑΠΕ.

2. Να γίνουν σεβαστοί οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι μονές, οι περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οι προστατευόμενες περιοχές κ.λπ. Οι ΑΠΕ να περιοριστούν σε συγκεκριμένους χώρους που δεν καταστρέφουν την τοπική πανίδα και χλωρίδα και δε δημιουργούν αισθητικά προβλήματα.

3. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης ΑΠΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε τοπικούς κατασκευαστές με στόχο την αυτοπαραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Έτσι τα πλεονεκτήματα των ήπιας μορφής ΑΠΕ θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία και δε θα υποκαταστήσουν τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Να βοηθηθούν οι υποβαθμισμένες, ορεινές περιοχές με την ένταξή τους σε προγράμματα ήπιας μορφής ανάπτυξης.

4. Να γίνουν σεβαστά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα τα οποία προσβάλλονται με το πρόσχημα της «εθνικής ωφέλειας» μέσα από τη διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ιδιοκτήτες γης στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.

5. Να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού ζητηθεί η άποψη και η συνεργασία του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.

Αποφασίζουμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο μέσα από μια σειρά δράσεων και επαφών για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να προστατέψουμε το νησί μας από τη μετατροπή του σε βιομηχανική περιοχή.

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

Συνέλευση Πύργου, 13.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου