4.8.11

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, μετά την συντονισμένη προσπάθεια με μία παγκοσμίου εμβέλειας οργάνωση, την WWF, την συμβολή πολιτών και των άλλων φορέων του Αγίου Νικολάου έχει βάλει τις βάσεις για την προστασία και την ανάδειξη του Υγροτόπου του Αλμυρού.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δώσαμε συνεντεύξεις σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα του Ηρακλείου και έγινε διαδικτυακή καταχώρηση στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, όπου διαφημιζόταν η συγκεκριμένη παραλία – υγροβιότοπος. Έτσι άλλωστε συμβάλαμε και στην τουριστικού χαρακτήρα ανάδειξη της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο και η WWF σε παγκόσμιο επίπεδο διαφημίζει μέσω του δικτύου της αυτόν τον υδροβιότοπο ώστε να αναδειχτεί και να προστατευτεί η φυσική του αξία.
Η παρατήρηση πουλιών εξάλλου, είναι από τους ισχυρότερους πόλους έλξης τουρισμού παγκοσμίως. Διεθνές πρακτορείο εξειδικευμένο στην παρατήρηση πουλιών ήδη στέλνει πελάτες στον υγρότοπο του Αλμυρού ετησίως και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, πράγμα που κινδυνεύει να σταματήσει όπως μας ενημέρωσαν υπεύθυνοι, καθώς η ορθολογική διαχείριση και οι κατάλληλες υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν με «μεράκι», αποδείχθηκε το φετινό καλοκαίρι από τους διαχειριστές τις παραλίας ότι αδυνατούν να γίνουν.

Αντιθέτως, παραχωρήθηκε σε ιδιώτες η εκμετάλλευση τμήματος της παραλίας, χωρίς ουσιαστικά κανόνες, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά πισωγυρίσματα όπως εκκωφαντική μουσική, ακατάλληλη χωροθέτηση καντίνας, τσουχτερές τιμές, κορεσμός από ξαπλώστρες αλλά και ανυπαρξία γενικότερου σχεδίου για την διαχείρισή του (μονοπάτια, παρατηρητήριο, κανόνες, οριοθέτηση).
Επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας για την ορθολογική διαχείριση και προστασία του Αλμυρού:

Μελέτη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την μελλοντική διαχείριση του υγροτόπου, της παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο  μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και :

·                     Αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού όπου έχει περιοριστεί για την κατασκευή των γεφυρών και των υπολοίπων παράνομων κατασκευών
·                     Απομάκρυνση των σωλήνων υδροληψίας που υπάρχουν στο ποτάμι, καθώς απαγορεύεται αυστηρά. Κατάργηση των σωλήνων απορροής που πιθανώς χρησιμοποιούνται για το άδειασμα παρακείμενων πισινών, ενέργεια αρκετά επικίνδυνη για ενδεχόμενη ρύπανση.
·                     Φύτευση στις παράνομες κατασκευές επί του ποταμού ώστε να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η βλάστηση της περιοχής. Απομάκρυνση των εξωγενών φυτών από τα όρια του υγροτόπου .
·                     Κατασκευή μίας μόνο καλαίσθητης ξύλινης γέφυρας και απομάκρυνση των υπολοίπων καθώς και των περιττών μπαζών
·                     Οριστική οριοθέτηση του υγροτόπου του Αλμυρού. Περιμετρικά έχουν καθοριστεί συντεταγμένες από την WWF, οι οποίες υιοθετήθηκαν και εγκρίθηκαν με το ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π. Αγίου Νικολάου. Φρένο στην καταπάτηση του υγροτόπου από τις αυθαίρετες κατασκευές στη Νότια πλευρά.
·                     Αποκατάσταση – διάνοιξη του παλιού περιμετρικού μονοπατιού προς την εκκλησία της Ανάληψης για την άνετη πρόσβαση σε αυτή.. Καλαίσθητες παρεμβάσεις περιπάτου , προστασίας, ασφάλειας κλπ από την πλευρά του εθνικού δρόμου
·                     Απομάκρυνση του σωλήνα από όπου εκβάλλει το νερό του ποταμού στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Είναι  αντιαισθητικό και σχολιάζεται αρνητικά κάθε χρόνο από ξένους και ντόπιους επισκέπτες της περιοχής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για λύματα. Εάν χρειάζεται να γίνει μια καλαίσθητη παρέμβαση με φυσικά υλικά, παρόλο που το σύστημα του υγροτόπου απομακρύνει από μόνο του το περιττό νερό.
·                     Δημιουργία παρατηρητηρίου των σημαντικών πτηνών που φιλοξενεί κάθε χρόνο ο υγρότοπος. Διαμόρφωση κατάλληλου χώρου και ενημέρωση των χρηστών  επισκεπτών και του τουριστικού κλάδου για την δυνατότητα αυτή .
·                     Χρήση της υφιστάμενης καντίνας, εφόσον για τους γνωστούς λόγους δεν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά, ως σημείο ανάδειξης του Αλμυρού αλλά και τους άλλους υγροτόπους της περιοχής. Μπορεί επίσης να διαμορφωθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με την εθελοντική προσφορά της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου.
·                     Αποκατάσταση των γειτονικών χώρων του υγροτόπου (όπως για παράδειγμα τα αδρανή υλικά στην βόρεια πλευρά).
·                     Απαγόρευση χρήσης μηχανικών μέσων για το καθαρισμό και τη διευθέτηση της παραλίας και παρακολούθηση της νομοθεσίας που καθορίζει τις διαδικασίες.
·                     Απαγόρευση λήψης άμμου αλλά και από άλλες παραλίες καθώς είναι παράνομη.
·                     Απαραίτητη μεταφορά των αποδυτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων επί της παραλίας έξω από την περιοχή που θα οριοθετηθεί (τρία μέτρα από τα καλάμια).
·                     Άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στον συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών για την λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου προστασίας και ανάδειξης του υγρότοπου.

Το δικαίωμα των πολιτών για έναν Αλμυρό που μας αξίζει και που το οφείλουμε και στις επόμενες γενιές, και για τουρισμό που θα έχει μέλλον για τον τόπο μας και όχι «αρπαχτές  των 30 αργυρίων», ζητούμε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στη διαχείριση του συγκεκριμένου υδροβιότοπου και της παραλίας. 

Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου