11.5.11

Η σημασία των υγροτόπων


Το δέκατο ένατο αιώνα, όταν η αποξήρανση των υγροτόπων ήταν ο κανόνας, η μελέτη για την προστασία και διατήρηση τους θεωρείτο άνευ σημασίας. Ακόμα όμως κι όταν στις αρχές του 1970 άρχισε να αναγνωρίζεται η αξία τους, το ενδιαφέρον για τους υγροτόπους εξακολουθούσε να είναι μικρό.
Η πρακτική διαχείρισης των υγροτόπων, η οποία εξακολουθεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ισχύει και σήμερα, στηριζόταν στην εσφαλμένη αντίληψη ότι οι υγρότοποι αποτελούν χώρους συγκέντρωσης αποβλήτων, οι οποίοι θα πρέπει να κενώνονται ή αν είναι δυνατόν να αποξηραίνονται. Σύμφωνα με αυτή τη λογική πολλά παράκτια έλη εξαφανίστηκαν, αποξηράνθηκαν ή αχρηστεύτηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για οικιστική ανάπτυξη, για τον έλεγχο κουνουπιών και, αν επρόκειτο για αλμυρά έλη, για την παραγωγή ζωοτροφών.

Σήμερα ο ρυθμός εξαφάνισης των παράκτιων υγροτόπων είναι ακόμα άγνωστος, ωστόσο θεωρείται ότι χάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό και ότι έως τώρα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των φυσικών υγροτόπων της γης.
Οι υγρότοποι, παράκτιοι (αλμυρά ή υφάλμυρα νερά) ή εσωτερικοί (γλυκά νερά) πραγματοποιούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα οικοσυστήματα. Μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των υγροτόπων είναι η αποθήκευση και ο μετασχηματισμός θρεπτικών και οργανικής ουσίας, η επαναπλήρωση και παροχή του υπόγειου νερού, η αποθήκευση του πόσιμου και του αρδευτικού νερού, η αντιπλημμυρική προστασία, η σταθεροποίηση των ιζημάτων και η ενίσχυση της ακτογραμμής, η ρύθμιση του κλίματος, η προσφορά ενδιαιτήματος σε φυτικά και ζωικά είδη,  καθώς και η τόσο «επίκαιρη»… απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα είναι πολύ χρήσιμα κατ’ αρχήν για τον ίδιο τον άνθρωπο. Χρήσιμα βέβαια όχι γιατί μπορεί να γίνουν ιδανικά παραλιακά οικόπεδα, αλλά γιατί φροντίζουν για μια σειρά λειτουργίες, προς όφελος της ίδιας της ζωής, που ακόμα και αν τις θεωρούσαμε δεδομένες μοιάζει να έχει έρθει η ώρα για την ουσιαστική μελέτη, κατανόηση, διαχείριση και προστασία τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Σάββατο 14 Μαΐου στις 11:00 το πρωί, η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και με αφορμή την παγκόσμια μέρα αποδημητικών πουλιών, διοργανώνουν εκδήλωση ανάδειξης, ευαισθητοποίησης και προστασίας του υγροτόπου του Αλμυρού κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί συμβολική οριοθέτηση του οικότοπου.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης που έχει αναδείξει την προστασία του Αλμυρού σε ζήτημα αιχμής για την δράση της. Ελπίζουμε η συγκεκριμένη εκδήλωση να δώσει το έναυσμα για την προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων της περιοχής μας.

Περάκης Νίκος
Περιβαλλοντολόγος
Μέλος Οικολογικής Κίνησης Μεραμβέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου